Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Ιστορική επίσκεψη Μεντβέντεφ στη Παλαιστίνη


Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη μεταβαίνει ο Ρώσος πρόεδρος Ντιμίτρι Μεντβέντεφ για συνομιλίες με την παλαιστινιακή ηγεσία, με ζητούμενο την αναβίωση της τελματωμένης ειρηνευτικής διαδικασίας. Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς επιδιώκει τη ρωσική στήριξη για μία σκληρότερη στάση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ απέναντι στον εβραϊκό εποικισμό.

Η συνάντηση του Ντμίτρι Μεντβέντεφ με τον Μαχμούντ Αμπάς θα πραγματοποιηθεί στην Ιεριχώ. Ο Ρώσος πρόεδρος θα έχει επίσης συνάντηση την Τετάρτη με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα στο Αμμάν.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ επρόκειτο να επισκεφθεί και το Ισραήλ, αλλά τα σχέδια ακυρώθηκαν εξαιτίας των απεργιακών κινητοποιήσεων που ανακοίνωσε το προσωπικό του ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών, επισημαίνει το BBC.

Η Μόσχα έχει δηλώσει ότι θέλει να διαδραματίσει έναν πιο ενεργό διπλωματικό ρόλο στη Μέση Ανατολή, ωστόσο διεθνείς ανταποκριτές μεταδίδουν ότι ελάχιστα έχει πράξει μέχρι στιγμής προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο επικεφαλής των Παλαιστίνιων διαπραγματευτών, Σαέμπ Ερεκάτ, περιγράφει την επίσκεψη του Μεντβέντεφ ως «ιστορική και πολύ σημαντική».

Όπως δήλωσε ο Ερεκάτ στον επίσημο ραδιοφωνικό σταθμό «Η Φωνή της Παλαιστίνης», η Ρωσία έχει στηρίξει τις προσπάθειες των Παλαιστινίων να εξασφαλίσουν ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με το οποίο θα καταγγέλλεται η εποικιστική πολιτική του Ισραήλ στη Δυτική Οχθη.

Το ψήφισμα αναμένεται να κατατεθεί προς συζήτηση την Τετάρτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά η ψηφοφορία θα καθυστερήσει μερικές ημέρες.

Ο Μεντβέντεφ αναμένεται να εγκαινιάσει το Ρωσικό Μουσείο, το οποίο χτίστηκε πρόσφατα στην Ιεριχώ, σε περιοχή που ανήκει στην Ρωσική Εκκλησία, στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου των 10.000 ετών από την ίδρυση της πόλης. Επίσης, θα υπογράψει τρεις διμερείς συμφωνίες συνεργασίας στους τομείς της γεωργίας, του αθλητισμού και της πληροφορικής.


πηγή: news.in.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου