Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

Τα μισά τρόφιμα καταλήγουν στα σκουπίδια



Ενώ εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο βρίσκονται στο όριο της φτώχειας και δεν έχουν να φάνε, από τα 286 δισεκατομμύρια κιλά τροφίμων που παράγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τα μισά καταλήγουν στα σκουπίδια.

Αυτή η διαπίστωση, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Βήμα", περιλαμβάνεται στο βιβλίο «Αmerican Wasteland» («Αμερικανικός σκουπιδότοπος») του δημοσιογράφου της εφημερίδας Wall Street Journal Τζόναθαν Μπλουμ, ο οποίος εξετάζει την πορεία των τροφικών απορριμμάτων, από τα λαχανικά που μένουν να σαπίσουν στα χωράφια ως τα απούλητα χάμπουργκερ των φαστ φουντ που καταλήγουν στον σκουπιδοτενεκέ.

Ο Τζόναθαν Μπλουμ υποστηρίζει ότι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής εκατομμύρια τόνοι τροφίμων πετάγονται στα σκουπίδια από ιδιώτες, επισημαίνοντας πως θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν επωφελώς για το κοινωνικό σύνολο μέσω διαφόρων προγραμμάτων, όπως αυτό της δημιουργίας βιολογικών λιπασμάτων μέσω της διαδικασίας «κομποστοποίησης».

«Τα κακά νέα είναι ότι είμαστε εξαιρετικά σπάταλοι» τονίζει ο δημοσιογράφος με ειδίκευση στο ρεπορτάζ γεύσης και γευσιγνωσίας. Ωστόσο, σημειώνει πως τα καλά νέα είναι ότι σε περίπτωση που οι Αμερικανοί αλλάξουν τις συνήθειές τους θα πραγματοποιηθεί ένα σημαντικό βήμα στην εξοικονόμηση τροφίμων.

Το φαινόμενο της σπατάλης τροφίμων δεν απασχολεί μόνο τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η ποσότητα τροφίμων που σπαταλιέται στη Γαλλία θα ήταν ικανή να θρέψει έναν ολόκληρο πληθυσμό στο Κονγκό, ενώ τα τρόφιμα που καταλήγουν στους σκουπιδότοπους της Ιταλίας θα μπορούσαν να θρέψουν τον πεινασμένο πληθυσμό της Αιθιοπίας» επισημαίνει σε σχετικό άρθρο της η επίτροπος για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, Μαριάν Φίσερ Μπόελ.

Mε κεντρικό σύνθημα «Love Food, Ηate Waste» («Αγαπάμε το φαγητό, μισούμε τη σπατάλη»), η εκστρατεία που διεξάγεται εδώ και τρία χρόνια στη Μεγάλη Βρετανία, έχει «σώσει» μέχρι στιγμής 137.000 τόνους τροφίμων, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση 325 εκατομμυρίων ευρώ.

«Σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι στον κόσμο δεν έχουν να φάνε. Οι Βρετανοί πετούν κατά μέσον όρο το 25% του φαγητού που αγοράζουν. Μια φορά επέστρεψα σπίτι από την αγορά με 25 καλάθια γεμάτα με πρώτης ποιότητας μάνγκο» υποστηρίζει ο Βρετανός Τρίσταμ Στιούαρτ, ο οποίος βάζει στο καθημερινό του τραπέζι το φαγητό που πετούν τα σουπερμάρκετ και τα εστιατόρια.

«Είναι αμαρτία, ενώ ο κόσμος γύρω μας πεινάει, να πετάμε στα σκουπίδια το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων» καταλήγει ο νεαρός ακτιβιστής.

Ο 33χρονος ακτιβιστής έγινε διάσημος με το βιβλίο «Απορρίμματα: Αποκαλύπτοντας το παγκόσμιο διατροφικό σκάνδαλο», το οποίο χαρακτηρίστηκε από τους Financial Τimes «ένα από τα πιο σημαντικά βιβλία των τελευταίων ετών».


πηγή: cosmo.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου