Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Οι Monty Python στον αέρα του BBC (+ videos)



Στις 5 Οκτωβρίου του 1969, το πρώτο επεισόδιο της κωμικής σειράς «Monty Python’s Flying Circus» κάνει πρεμιέρα στην τηλεόραση του BBC (δείτε το εδώ). Μια παρέα ηθοποιών και συγγραφέων, που γράφει μόνη της τα σενάρια και ενσαρκώνει τους ρόλους της σειράς, έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα για τη σάτιρα, με το ιδιαίτερα καυστικό της χιούμορ που κέρδισε ολόκληρο τον κόσμο.

Τους «Monty Python», η οποίοι δημιουργήθηκαν τη δεκαετία του ’60, απάρτιζαν οι Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones και Michael Palin. Οι τελευταίοι είναι επίσης, δημιουργοί μιας σειράς εκπομπών, κινηματογραφικών έργων, ηχογραφήσεων και θεατρικών παραγωγών από το 1969 μέχρι το 1989. Η επιρροή τους σε παγκόσμιο επίπεδο, και ειδικότερα σε μετέπειτα Βρετανούς δημιουργούς χαρακτηρίζεται αξιοσημείωτη.

Το σόου «Monty Python’s Flying Circus» αποτελεί μια παραγωγή βασισμένη σε σατιρικά σκετς. Στις 4 Οκτωβρίου, το πρώτο επεισόδιο προβάλλεται από το BBC, κερδίζοντας παγκόσμια επιτυχία και αλλάζοντας την αντίληψη για το χιούμορ και τη σάτιρα. Έπειτα από 45 επεισόδια, το 1974 το σόου ολοκληρώνεται. Μέσα από αυτά τα 45 επεισόδια, οι Monty Python είχαν καταπιαστεί με σειρά ζητημάτων, όπως η πολιτική, η γραφειοκρατία, η οικογένεια, η θρησκεία, τα ιστορικά πρόσωπα, οι καθημερινές καταστάσεις απλών ανθρώπων, αλλά και η υποκρισία μιας παρηκμασμένης αυτοκρατορίας που ζούσε ακόμη κάτω από τη σκιά του ξεπερασμένου παρελθόντος της. Στο πέρασμά τους, δεν άφησαν τίποτα όρθιο...

Ακολούθησαν 5 ταινίες των Monty Python, στο ίδιο πνεύμα. H ομάδα αποκτά ολοένα και περισσότερο φανατικό κοινό, θέτοντας νέα θεμέλια στο είδος της κωμωδίας. Απέκτησαν εκατομμύρια θαυμαστές και με το καυστικό, αναρχικό και ακραίο χιούμορ μας θυμίζουν συνεχώς πως το γέλιο καλυτερεύει τη ζωή, αλλά και μας προτρέψουν να κοιτάμε πάντα τη φωτεινή πλευρά της ζωής!

Οι Monty Python χώρισαν το 1983. Τα μέλη ακολούθησαν σόλο καριέρες, κυρίως στον κινηματογράφο. Μεταξύ των ταινιών που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία είναι: «A fish called Wanda» (1988) του John Cleese, «Brasil» (1985) και «The Adventures of Baron Munchausen» (1988) του Terry Gilliam.

Monty Python Spam



The Parrot sketch



International Philosophy



Airplane Pilots



The Cheese Shop sketch




πηγή: tvxs.gr

1 σχόλιο: