Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Ένας μήνας... ροζ !



Think pink! Make the difference!

Ο Οκτώβριος είναι ροζ μήνας, μήνας με έντονο άρωμα γυναίκας καθώς έχει ανακηρυχθεί παγκοσμίως ο επίσημος μήνας για τον καρκίνο του μαστού. Κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα γίνονται πολλές ενέργειες για την ενημέρωση των γυναικών παγκοσμίως, πραγματοποιούνται έρανοι για τον αγώνα κατά του καρκίνου του μαστού και πρωταγωνιστεί η ροζ κορδέλα, η οποία πρεσβεύει όλη αυτή την προσπάθεια. Ο καρκίνος του μαστού δεν είναι παιχνίδι! Αν διαγνωστεί εγκαίρως υπάρχουν πολύ μεγάλα ποσοστά επιβίωσης της ασθενούς!

Όλοι λίγο-πολύ έχουμε δει φέτος στο FB οι κοπέλες να γράφουν διάφορα μέρη όπως π.χ κρεβάτι, πάτωμα,γραφείο. Είναι μέρος ενός παιχνιδιού, αν μπορεί να ονομαστεί έτσι, το οποίο έχεις ως σκοπό την ευαισθητοποίηση όλου του θηλυκού πληθυσμού ανά την υφήλιο κι όχι κάποιο σεξο-παιχνίδι που όλες μας δια μαγείας έχουμε συνεννοηθεί να παίξουμε !!

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος των γυναικών στο Δυτικό κόσμο. Ο κίνδυνος ανάπτυξης τέτοιου καρκίνου αυξάνεται με την ηλικία, καθώς και μέσα από κάποιες καταστάσεις όπως η κληρονομικότητα, το κάπνισμα, η συχνή χρήση αλκοόλ καθώς κι η παχυσαρκία.

Ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση αυτής της ασθένειας είναι η πρόληψη (όπως και κάθε ασθένειας)! Η αυτοεξέταση του μαστού αποτελεί τον πρώτο και πιο βασικό τρόπο πρόληψης για τον καρκίνο αυτό και το κυριότερο είναι ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί από την ίδια τη γυναίκα στο σπίτι της !! Μια κοπέλα ΠΡΕΠΕΙ να μάθει να αυτοεξετάζεται. Η ηλικία των 20 είναι μια καλή ηλικία για την αυτοεξέταση, στην οποία μάλιστα πρέπει να κάνει την απαιτούμενη διαδικασία τουλάχιστον 1 φορά το μήνα, ενώ κάθε 3ετία θα πρέπει να πραγματοποιείται κλινική εξέταση των μαστών από ιατρό. Μετά την ηλικία των 40 η κλινική εξέταση πρέπει να γίνεται ετησίως, ενώ είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ η μαστογραφία 1 φορά το χρόνο. Μελέτες έδειξαν πως ο ετήσιος μαστογραφικός έλεγχος μειώνει τη θνησιμότητα από καρκίνο του μαστού κατά 24%(!), ποσοστό σημαντικό και καθόλου αμελητέο !!

Αφιερώστε ένα λεπτό και σκεφτείτε το! Ανεξαρτήτως φύλου, ο καρκίνος του μαστού, αυτή η επάρατος νόσος, δεν πρέπει να αποσιωπάται! Η ενημέρωση δε χρειάζεται να υφίσταται μόνο το μήνα Οκτώβρη, αλλά ετησίως, στέλνοντας άρθρα ενημερωτικά που τυχόν διαβάσαμε σε φίλες, μητέρες, αδερφές!

Κι ας μην ξεχνάμε ότι 3.000 γυναίκες προσβάλλονται ετησίως από την ασθένεια αυτή ΜΟΝΟ στην Ελλάδα !!

Η πρόληψη σώζει τη ζωή μας!

Υ.Γ: Για τη διαδικασία της αυτοεξέτασης του μαστού ρωτήστε τον γυναικολόγο σας ή διαβάστε το κατάλληλο φυλλάδιο.

Think pink! We can make the difference!



Εντάξει η αλήθεια είναι ότι είχα βολευτεί και χρησιμοποιούσα ως δικαιολογία το "δεν έχω χρόνο αυτήν την περίοδο να γράψω" άσε που όλα τα θέματα μου φαίνονταν κάπως αστεία, μικρά και ασήμαντα για να απαντήσω στη Στεφανία. Όταν όμως είδα το θέμα, τα χέρια μου πήραν φωτιά, γιατί καλά τα "ερωτικά", τα αστεία και το χιούμορ αλλά μπροστά στον καρκίνο τα χέρια μου μουδιάζουν και το μυαλό μου παραλύει!

Μέσα σε έναν χρόνο, η νονά μιας καλής μου φίλης, ο πατέρας μου, η μαμά μιας επίσης καλής μου φίλης, η μαμά ενός πολύ καλού μου φίλου! Το ένα περιστατικό διαδεχόταν το άλλο!

Δεν έχει σημασία αν είναι το στήθος ή κάποιο άλλο μέρος, έχει σημασία ότι μέχρι πρότινος ήταν κάτι που πίστευα ότι συμβαίνει σε "άλλους" - ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ !! Και ξαφνικά τράβηξαν το φούξια χαλάκι από τα πόδια μου και έζησα τον εφιάλτη δίπλα μου, μέσα στο σπίτι μου. Τι διαπίστωσα;

Ότι η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές όπως έσωσε όλους τους προαναφερθέντες αγαπημένους ανθρώπους!

Επίσης ότι γιατρικό είναι η θετική σκέψη, η πίστη και η αλλαγή στον τρόπο σκέψης! Φυσικά γνωρίζω ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους από αυτούς, και άλλους τόσους που έχασαν αγαπημένα πρόσωπα από αυτό και δεν θα συνεχίσω να φλυαρώ για θετικισμό και άλλα φαιδρά, ροζ εκστρατείες και βραχιολάκια.

Όπως και να 'χει όμως, αν ένα βραχιολάκι ή ένα quiz μπορεί να υπενθυμίσει έστω και σε έναν από μας ότι δεν είμαστε παντοδύναμοι και καλό είναι να προσέχουμε για να έχουμε, εγώ είμαι ΣΥΜΦΩΝΗ !!

Θα σας πω όμως και θα μοιραστώ μαζί σας τη συμβουλή μιας καλής μου φίλης που εκτίμησα πολύ εκείνη την περίοδο: "siss-oula (άλλο είναι το κανονικό μου όνομα αλλά δεν το αποκαλύπτω) το 2010 ο κόσμος ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ απο καρκίνο! Τον ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ !!"
Ναι, ήταν λόγια της παρηγοριάς, όλοι ξέρετε ότι η αλήθεια μερικές φορές είναι διαφορετική αλλά περιείχαν κάτι πολύ σοφό, ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ! ΤΟ ΠΑΛΕΜΑ! ΤΗ ΜΑΧΗ! ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ!

Ας στηρίξουμε όλοι κάθε προσπάθεια, κάθε κίνηση που μπορεί να μας κάνει στην καθημερινή μας κρίση να μας υπενθυμίσει ότι οι πραγματικές "ΚΡΙΣΕΙΣ" δίνονται όταν έρθει η ώρα τους και ότι καλό είναι να μην σπέρνουμε τον πανικό ποτέ. Να μας υπενθυμίσει όσα πρέπει να κάνουμε για τον εαυτό μας και για τους δικούς μας, να μας βάλει στο τρυπάκι να σκεφτούμε ότι η ΥΓΕΙΑ δεν είναι μόνο πρωτοχρονιάτικη ευχή αλλά καθημερινό προαπαιτούμενο και υπάρχουν άνθρωποι, δικοί μας άνθρωποι εκεί έξω που παλεύουν γι' αυτό...

Όπως λέει μια άλλη φίλη μου, παθούσα η μαμά της από τον ΚΑΡΚΙΝΟ, πρόσφατα, οι δοκιμασίες είναι για τους ανθρώπους σταλμένες από τον Θεό - ο καθένας, βλέπετε, δίνει την δική του ερμηνεία...

Ας ευαισθητοποιηθούμε, ας σταματήσουμε για λίγο, ας σκεφτούμε, ας συλλογιστούμε διαφορετικά, ανατρεπτικά όπως θέλει ο καθένας, αρκεί να καταλήξουμε μέσες άκρες στο ίδιο συμπέρασμα: Παρά τις δοκιμασίες η ζωή είναι ωραία και οφείλουμε να την προστατεύουμε... όσο είναι καιρός...

Όταν ζωές χάνονται όλα τα παραπάνω μοιάζουν "ροζ" σκέψεις σε έναν κόσμο που σιωπά θρηνώντας την απώλεια... ΕΝΟΣ ΛΕΠΤΟΥ Ή ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΣΙΓΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΧΑΘΗΚΑΝ, ΟΣΟΥΣ ΠΑΛΕΥΟΥΝ, ΟΣΟΥΣ ΝΙΚΗΣΑΝ, ΟΣΟΥΣ ΒΟΗΘΗΣΑΝ, ΟΣΟΥΣ ΒΟΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΟΣΟΥΣ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΑΥΤΟ ΣΚΕΦΤΟΥΝ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΛΙΓΟ...(αναφέρονται με σειρά προτεραιότητας!)


by SiSters


Υ.Γ: Ξέρω ότι θα δεχθούμε και θετικά σχόλια και αρκετή κατακραυγή που μετά από τα "ανάλαφρα" θέματά μας τολμήσαμε να αγγίξουμε κάτι τόσο σοβαρό που αφορά τόσους ανθρώπους... Όσα γράψαμε είναι απόρροια των όσων έχουμε ζήσει και αλήθεια θα μιλούσα αλλιώς αν οι ιστορίες των δικών μου δεν είχαν ευτυχή κατάληξη και δεν ήμασταν τώρα και οι 3 Σπίτι...

Είθε η ίαση να είναι κοντά... Αν και οι ευχές στον αληθινό κόσμο ξέρω ότι δεν πραγματοποιούνται πάντα...

1 σχόλιο:

  1. αρχικά, όλα είναι μέσα στη ζωή. εννοείται ότι κανένας δεν θα έλεγε σε σας τι ασχολείστε με τον καρκίνο, ασχοληθείτε μόνο με τα βίτσια. η ζωή έχει και τα σοβαρά και τα ασόβαρα.

    πολύ όμορφο κείμενο.. και σημαντικό. πρόληψη και θετικότητα πάνω από όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή