ΛΟΝΔΙΝΟ. Εκπληκτοι έμειναν επιστήμονες, μέλη μεγάλου ερευνητικού προγράμματος, όταν διεπίστωσαν ότι μια από τις φάλαινες που παρακολουθούν κολύμπησε περισσότερα από 10.000 χιλιόμετρα αναζητώντας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, κάποιον σύντροφο. Πρόκειται για μια θηλυκή μεγάπτερη φάλαινα η οποία έχει λάβει την κωδική ονομασία «1363» από τα μέλη του Καταλόγου Μεγάπτερων Φαλαινών Ανταρκτικής (ΑWΗC), ενός ερευνητικού προγράμματος που μελετά τη συμπεριφορά και τις συνήθειες των φαλαινών.
Η 1363, που διαθέτει μεγάλες χαρακτηριστικές βούλες στην ουρά, ξεκίνησε το ταξίδι της από τις ακτές της Βραζιλίας και εντοπίστηκε στη συνέχεια στα ανοιχτά της Μαδαγασκάρης. Είναι η μεγαλύτερη απόσταση που έχει καταγραφεί ποτέ να καλύπτει ένα θηλαστικό. Οι μεγάπτερες φάλαινες συνηθίζουν να καλύπτουν μεγάλες αποστάσεις κατά την περίοδο της αναπαραγωγής τους αλλά όχι μεγαλύτερες από 5.000 χιλιόμετρα, απόσταση που στο σύνολό της καλύπτουν τα αρσενικά και όχι τα θηλυκά που κολυμπούν λιγότερο.
Ετσι προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον το ταξίδι της συγκεκριμένης φάλαινας, αφού εκτός των άλλων κινήθηκε και αντίθετα από τις γεωγραφικές συνήθειες των μεγάπτερων φαλαινών, οι οποίες στο ταξίδι αναπαραγωγής κινούνται βόρεια- νότια και όχι ανατολικάδυτικά όπως η 1363.
Glenti Comment: Ελπίζουμε τουλάχιστον να άξιζε τελικά τόσο κόπο!
χαχαχαχα σκέψου να κάνεις τόσο δρόμο και να φας χυλόπιτα...
ΑπάντησηΔιαγραφή