Από το ανάθεμα στα "μπράβο".
Επαινοι και εγκώμια από τα ίδια πρόσωπα στην Ευρώπη που προεξοφλούσαν τη χρεοκοπία της χώρας.
«Ο επικριτής της Ελλάδας Τζόζεφ Ακερμαν θα προλογίσει βράβευση για τον Γιώργο Παπανδρέου» έγραφε η γερμανική εφημερίδα «Suddeutsche Ζeitung»,εκφράζοντας με τον δικό της τρόπο το ερώτημα που υπάρχει σε πολλά στόματα:Τι συνέβη μέσα σε έναν μήνα και άλλαξε τόσο πολύ το κλίμα για την Ελλάδα, καιο κ. Γ. Παπανδρέου,εκεί που σερνόταν δέσμιος των «greek statistics» στη διεθνή αρένα,βρέθηκε ξαφνικά στο τέθριππο (την επίχρυση άμαξα με τα τέσσερα άλογα που απεικονίζεται και στην Πύλη του Βρανδεμβούργου που έλαβε ως βραβείο) να κάνει τον γύρο του θριάμβου στις ΗΠΑ και στη Γερμανία;
Oι... τύψεις των Γερμανών για την καθυστερημένη συμφωνία τους στον μηχανισμό στήριξης δεν αποτελούν επαρκή εξήγηση για την πανηγυρική βράβευση του Πρωθυπουργού στο Βερολίνο. Ενδεχομένως όμως να αποτέλεσαν το υπόβαθρο, καθώς ο επικεφαλής του Εurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ομολόγησε ότι όλοι στην Ευρώπη γνώριζαν για την ελληνική κρίση από το 2008, αλλά δεν έκαναν τίποτα για να την αντιμετωπίσουν επειδή η Γαλλία και η Γερμανία κέρδιζαν τεράστια ποσά από τις εξαγωγές τους προς την Ελλάδα. Ως το καλοκαίρι οι ξένοι παρακολουθούσαν με καχυποψία την Ελλάδα, τώρα είναι η σειρά των Ελλήνων να απορούν με την αλλαγή στάσης του ΔΝΤ και της ΕΕ. Ακολουθεί πράγματι η ελληνική οικονομία τον σωστό δρόμο ή όλοι εξυπηρετούνται από την παρουσίαση ενός ελληνικού success story, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα μετάδοσης της δημοσιονομικής κρίσης σε άλλες χώρες;
Τα ταξίδια
Τα ταξίδια του κ. Παπανδρέου επηρέασαν πολλούς από τους συνομιλητές του, κυρίως εξαιτίας της αποφασιστικότητας την οποία έδειχνε για τις αλλαγές και της επιμονής του ότι δεν τον ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος. Ο κ. Ακερμαν ομολόγησε σε συνεντεύξεις του ότι αυτό το τελευταίο τον έκαμψε, αλλά και στην Αμερική οι ερωτήσεις που δέχθηκε ο Πρωθυπουργός περιστρέφονταν γύρω από αυτά τα θέματα. Το αξιοπερίεργογια τις επιδόσεις της κυβέρνησης στον τομέα της επικοινωνίας- είναι ότι τους προηγούμενους μήνες στήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου μια ομάδα για τη διαχείριση του ξένου Τύπου και των opinion makers, η οποία, όπως φαίνεται, λειτούργησε. Η ομάδα αυτή, με επικεφαλής τον κ. Β. Παπαδημητρίου, ξεκίνησε με την καταγραφή όλων των σχολίων και των δημοσιευμάτων σε μέσα ενημέρωσης, think tanks, σημαντικά πολιτικά και οικονομικά blogs. Επειτα ήρθε σε επαφή με τους δημοσιογράφους και τους σχολιαστές, και στη συνέχεια απέκτησε τακτική επικοινωνία μαζί τους, τροφοδοτώντας τους με στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών για την ελληνική οικονομία ή διορθώνοντας σχόλια που στηρίζονταν σε λανθασμένες πληροφορίες.
Σταδιακά δημιουργήθηκε μια λίστα 800 ατόμων, ανάμεσα στους οποίους κορυφαίοι δημοσιογράφοι, οικονομολόγοι (όπως οι Τζόζεφ Στίγκλιτζ, Νούριελ Ρουμπίνι κ.ά.) και διαμορφωτές της κοινής γνώμης.
Το Ασφαλιστικό και η σύγκρουση
Στελέχη του οικονομικού επιτελείου πιστεύουν ότι η αλλαγή του κλίματος ξεκίνησε μετά την ψήφιση του Ασφαλιστικού και τη σύγκρουση με τους ιδιοκτήτες φορτηγών. «Η κυβέρνηση έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα ότι είναι αποφασισμένη να προχωρήσει τις αλλαγές. Ταυτοχρόνωςοι οικονομικοί στόχοι επιτεύχθηκαν, ξεπληρώσαμε τα χρέη του ΕΟΤ στο CΝΝ και στο ΒΒC, εξοφλήσαμε τους φαρμακοβιομηχάνους, προχωρούμε τις διαρθρωτικές αλλαγές, και ας μην ξεχνάμε ότι οι αγορές είναι ευμετάβλητες και κυνηγούν το κέρδος» παρατηρούν. Επίσης έχει βελτιωθεί σημαντικά η σχέση με τους εκπροσώπους της τρόικας, οι οποίοι πλέον δεν είναι αμετακίνητοι στις απαιτήσεις τους για «σίγουρα έσοδα» και για «λουκέτο» στις προβληματικές ΔΕΚΟ. «Υπάρχει ένας συνδυασμός παραγόντων που επηρέασε τη διεθνή στάση απέναντι στην Ελλάδα» παρατηρεί ο κ. Νίκος Σκρέκας, ανταποκριτής του Dow Jones και της «Wall Street Journal» στην Αθήνα. «Τα οικονομικά στοιχεία είναι άσχημα και για άλλες χώρες της ΕΕ. Η στήριξη του πρωθυπουργού της Κίνας στην Ελλάδα προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον. Ο προϋπολογισμός δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω στις αλλαγές και επίσηςστο εξωτερικό δεν είδαν τις ισχυρές κοινωνικές εκρήξεις που ανέμεναν» σημειώνει. Μπορεί τα spreads να σημειώνουν αντίστροφη πορεία τις τελευταίες είκοσι ημέρες και από τις 1.000 να έχουν πέσει στις 770 μονάδες, ωστόσο στην κυβέρνηση δεν σημαίνουν λήξη συναγερμού, γιατί η κρίση δεν έχει περάσει και επειδή έμαθαν από πρώτο χέρι ότι η λογική των αριθμών μπορεί να καταστρέψει κάθε έπαινο. Και ήδη έχει ξεκινήσει μουρμούρα εξαιτίας της αναθεώρησης του ελλείμματος από τη Εurostat.
Glenti Comment: Ο μόνος τρόπος να έχουν διάρκεια τα μπράβο είναι να πέσει το βάρος στην ανάπτυξη της οικονομίας. Ειδάλλως, δεν θα μπορούν μετά από ένα σημείο να πληρώνονται οι φόροι. Επόμενος και πιο δύσκολος στόχος, λοιπόν, να ζωντανέψει η αγορά.
πηγή: tovima.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου