Κίτο: «Ούτε χάρη, ούτε συγχώρεση» για τους αστυνομικούς που εξεγέρθηκαν κατά της κυβέρνησης, δηλώνει ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα μετά την κινηματογραφική διάσωσή του με επέμβαση του στρατού στο νοσοκομείο όπου είχε παραμείνει αποκλεισμένος για ώρες. Ο Ραφαέλ Κορέα καταγγέλλει απόπειρα πραξικοπήματος και η χώρα παραμένει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν στην αναταραχή...
Μετά τη δραματική διάσωσή του, ο Ραφαέλ Κορέα παραχώρησε συνέντευξη Τύπου από το Προεδρικό Μέγαρο, διαμηνύοντας ότι «δεν πρόκειται να συγχωρήσει και να ξεχάσει» και θα υπάρξει «βαθιά εκκαθάριση» στο σώμα των αστυνομικών δυνάμεων της χώρας.
Ο διοικητής των αστυνομικών δυνάμεων έχει ήδη παυθεί από τα καθήκοντά του.
Ο Ραφαέλ Κορέα κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, καταγγέλλοντας ότι η εξέγερση των αστυνομικών -κόντρα σε νόμο που περικόπτει επιδόματα για τους δημόσιους υπαλλήλους- ισοδυναμεί με απόπειρα πραξικοπήματος.
Σύσσωμη η διεθνής κοινότητα εξέφρασε την υποστήριξή της στο πρόσωπο του προέδρου του Ισημερινού, ζητώντας ειρηνική επίλυση της κατάστασης με σεβασμό στην έννομη τάξη. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ένωσης των χωρών της Λατινικής Αμερικής (Mercosur) συναντήθηκαν εκτάκτως στην Αργεντινή, ζητώντας να δικαστούν οι υπαίτιοι της εξέγερσης.
«Σκοτώστε τον πρόεδρο!» - Δραματική διάσωση
Το «θρίλερ» στη χώρα της Λατινικής Αμερικής ξεκίνησε το πρωί της Πέμπτης όταν μέλη της Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων κατέλαβαν κτίρια και έστησαν οδοφράγματα σε όλη τη χώρα, πολιόρκησαν το Κοινοβούλιο και απέκλεισαν το διεθνές αεροδρόμιο του Κίτο.
Σε μία φορτισμένη ομιλία προς τους στασιαστές ο Ραφαέλ Κορέα έσκισε το πουκάμισό του και φώναξε: «Εάν θέλετε να σκοτώσετε τον πρόεδρο, εδώ είναι. Σκοτώστε τον, εάν θέλετε. Σκοτώστε τον εάν είστε αρκετά θαρραλέοι».
Λίγα λεπτά αργότερα ο Κορέα διακομιζόταν στο νοσοκομείο φορώντας μάσκα μετά από επίθεση που δέχθηκε με δακρυγόνα. Γύρω από το νοσοκομείο συγκεντρώθηκαν γρήγορα στασιαστές αστυνομικοί και ο πρόεδρος έμεινε αποκλεισμένος για ώρες, λέγοντας πως «είτε θα βγει ως πρόεδρος μίας άξιας χώρας, είτε ως... πτώμα».
Την ίδια ώρα σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας ένστολοι αστυνομικοί έκαιγαν λάστιχα αυτοκινήτων φωνάζοντας «Σεβαστείτε τα δικαιώματα μας», διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές στα επιδόματα τους. Υποστηρικτές του Ραφαέλ Κορέα διαδήλωναν ταυτόχρονα με συνθήματα «όχι στο πραξικόπημα» και στην πολιτική σκηνή της Λατινικής Αμερικής επικρατούσε διπλωματικός «πυρετός».
Το δράμα έληξε με την κινηματογραφική διάσωση του Ραφαέλ Κορέα με την περικύλωση και την επέμβαση του στρατού στο νοσοκομείο. Μέσα στη νύχτα οι στρατιώτες φυγάδευσαν τον πρόεδρο εν μέσω ανταλλαγής πυρών με στασιαστές αστυνομικούς.
«Ο πρόεδρος Κορέα φεύγει, χρησιμοποιώντας αναπηρική πολυθρόνα και φορώντας μάσκα για να μην αναπνέει τα δακρυγόνα», μετέδιδαν απευθείας τα μέσα ενημέρωσης του Ισημερινού.
Μόλις επέστρεψε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Ραφαέλ Κορέα εμφανίστηκε σε εξώστη του κτιρίου, όπου του επιφύλαξαν θερμή υποδοχή χιλιάδες υποστηρικτές του.
«Παρά τον κίνδυνο, όντας αποκλεισμένοι, υπουργοί και πολιτικοί ήλθαν για να πεθάνουν αν χρειαστεί. Με αυτή τη γενναιότητα, αυτή την πίστη, τίποτε δεν μπορεί να μας νικήσει», είπε ο Κορέα ευχαριστώντας «τους ήρωες που τον συνόδευσαν σε αυτό το δύσκολο ταξίδι».
Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά των μέτρων λιτότητας και του Κορέα τραυματίστηκαν τουλάχιστον 50 άτομα, ενώ όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ισημερινού, ένας αστυνομικός έπεσε νεκρός κατά την ανταλλαγή πυρών με στρατιώτες γύρω από το νοσοκομείο. Ο Ερυθρός Σταυρός κάνει λόγο για δύο νεκρούς αστυνομικούς.
«Πιστέψτε με, όταν ελευθερώθηκα και μου είπαν ότι υπάρχει τουλάχιστον ένας αστυνομικός που έπεσε, έκλαψα, όχι από φόβο, αλλά από λύπη», ανέφερε ο Ραφαέλ Κορέα απευθυνόμενος σε χιλιάδες υποστηρικτές του.
Ο Ραφαέλ Κορέα, 47χρονος οικονομολόγος με εκπαίδευση στις ΗΠΑ ανήλθε στην εξουσία το 2007 και επανεξελέγη για δεύτερη θητεία το 2009 παρά την απόφαση να κηρύξει στάση πληρωμών για χρέος ύψους 3,2 δισ. δολαρίων, γεγονός που προκάλεσε τεράστια δημοσιονομικά προβλήματα για την κυβέρνηση του Ισημερινού.
Για την πρόκληση της αναταραχής ο Κορέα κατηγόρησε το Πατριωτικό Κόμμα Κοινωνίας (PSP) υπό τον Λούσιο Γκουτιέρες -ο οποίος αρνήθηκε τις κατηγορίες λέγοντας ότι είναι «εντελώς λανθασμένες».
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου