ΠΑΝΩ ΑΠΟ δέκα συμφωνίες- διακρατικές και ιδιωτικές- υπογράφονται στο πλαίσιο της επίσκεψης του κινέζου Πρωθυπουργού Γουέν Τζιαμπάο στην Αθήνα αυτό το Σαββατοκύριακο.
Αντικείμενο των διαβουλεύσεων μεταξύ κινεζικής και ελληνικής πλευράς, που συνεχίζονταν μέχρι την τελευταία στιγμή, ήταν και το ενδεχόμενο να υπογραφεί μια πολιτική συμφωνία μεταξύ του Γουέν και του έλληνα Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, η οποία να επαναβεβαιώνει τη δυναμική οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών μέσα από επενδύσεις και εμπορικές ανταλλαγές.
«Πρέπει να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μας. Χέρι- χέρι να προχωρήσουμε και να παραβλέψουμε τις δυσκολίες» δήλωσε ο Κινέζος πρωθυπουργός πριν από τη συνάντησή του με τον Γ. Παπανδρέου.
Η πολιτική, όπως έλεγε ο Φρανσουά Μιτεράν, είναι «η διαχείριση των συμβόλων». Και η επάνοδος των Κινέζων στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα σημαντική σε μια φάση που η κυβέρνηση αγωνίζεται να περάσει το μήνυμα ότι δεν είμαστε μια «έρημη χώρα» χωρίς προοπτική, αλλά και περιβάλλον ακατάλληλο για επενδύσεις. Εξ ου και δεν είναι τυχαίες οι πυρετώδεις συνεννοήσεις που έγιναν τις τελευταίες ημέρες ώστε να λυθούν τα προβλήματα τόσο στον εμπορευματικό σταθμό του Θριασίου Πεδίου όσο και με την επιστροφή ποσών ΦΠΑ της τάξεως των 21 εκατομμυρίων ευρώ στους Κινέζους. Ο επικεφαλής της Cosco «κάπτεν» Γουέι Τζιαφού έρχεται, άλλωστε, μαζί στην Αθήνα με τον Γουέν.
Η ελληνική πλευρά- με τον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη να έχει τον κύριο ρόλο- έπρεπε να διαψεύσει τη θυμόσοφη παρατήρηση των κινέζων αξιωματούχων «λέτε ότι μας θέλετε εδώ, αλλά δεν μας δείχνετε ότι μας θέλετε εδώ». Εγιναν λοιπόν οι αναγκαίες ενέργειες και για τον ΦΠΑ- σε συνεννόηση με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και με εμπλοκή του νομικού συμβούλου του υπουργού Οικονομικών, Τάσου Μπάνου- αλλά και οι απαραίτητες νομικές διαρρυθμίσεις ώστε στον διαγωνισμό για το Θριάσιο να μπορεί να συμμετάσχει στο διεκδικητικό σχήμα και κινεζική τράπεζα, κάτι που δεν προβλεπόταν αρχικά. Το τεύχος του διαγωνισμού διορθώθηκε τελικά την Πέμπτη το βράδυ από τον Παμπούκη με την ενεργητική συνεργασία του Δημήτρη Ρέππα.
Σε διακρατικό επίπεδο, οι συμφωνίες είναι δύο. Η πρώτη είναι ένα Μνημόνιο Συνεργασίας για τις αμφίδρομες επενδύσεις και εμπορικές ανταλλαγές μεταξύ Πεκίνου και Αθηνών. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, δεν είναι ποσοτικοποιημένο, όπως το αντίστοιχο ΜΟU με το Κατάρ που αναλογεί σε 5 δισ. δολάρια. Θα το υπογράψει ο υπουργός Α νάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με τον ομόλογό του κινέζο Τσεν Ντεμίνγκ. Μια δεύτερη διακρατική συμφωνία αφορά τις πολιτισμικές ανταλλαγές μεταξύ Κίνας και Ελλάδας. Θα την υπογράψει ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος μαζί με τον ομόλογό του Σάι Γου.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι συμφωνίες που αφορούν τον ιδιωτικό τομέα. Υπάρχει μια «Συμφωνία Γενικών Κατασκευών» που αφορά το λιμάνι του Πειραιά και τις εγκαταστάσεις του ΟΛΠ. Δεν έχει οικονομικό προσδιορισμό, αλλά θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική. Στη συνέχεια έχουμε ένα πλέγμα συμφωνιών με ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες με συνολική αποτίμηση της τάξεως των 300 εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτές γίνονται με δύο κρατικές κινεζικές τράπεζες. Την China Development Βank και την China Ιmport-Εxport Βank, αμφότερες κρατικές, που δεσμεύονται να χορηγήσουν αναπτυξιακά δάνεια στην ελληνική ναυτιλία. Με δεδομένες τις δυσκολίες ρευστότητας του ελληνικού τραπεζικού τομέα, η δέσμευση είναι κρίσιμη. Επεται μια δέσμη ιδιωτικών συμφωνιών με ευρύ αντικείμενο. Από το ελληνικό μάρμαρο, με το οποίο, ως γνωστόν, έχουν τρέλα οι Κινέζοι, ως θέματα wifi και πληροφορικής ή υποστήριξη για τους Special Οlympics.
Η ουσία, εξηγούν κυβερνητικές πηγές, είναι ότι οι Κινέζοι όχι μόνο επιμένουν στην παρουσία τους στην Ελλάδα, αλλά την επεκτείνουν. Στην κυβέρνηση υπάρχει επίσης ικανοποίηση γιατί «αφαιρέθηκαν τα αγκάθια» από τη σχέση με την Cosco, κάτι που είναι αποτέλεσμα «συνέργειας» ανάμεσα σε περισσότερους υπουργούς, απόδειξη ότι η κυβέρνηση ξεπερνάει τα προβλήματα συντονισμού. Τέλος, πέρα από τη δέσμη συμφωνιών που συνιστά το εναρκτήριο πλαίσιο των ελληνο-κινεζικών συναντήσεων όπως διαμορφώνεται πριν από την έλευση των Γουέν και Τζιαφού, η Αθήνα δεν αρνείται ότι «στο τραπέζι θα μπει το ενδεχόμενο κινεζικών επενδύσεων στις υποδομές της χώρας συνολικά». Με άλλα λόγια, ό,τι προκύψει, αφού οι συναντήσεις ηγετών έχουν πάντα τη δική τους δυναμική.
Τα 5«κλειδιά» της νέας υπερδύναμης
Της Κίττυς Ξενάκη
Μια αχανής χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό και έναν από τους αρχαιότερους πολιτισμούς παγκοσμίως: πώς μπορεί να προσεγγίσει κανείς τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας; Ιδού πέντε «κλειδιά» για ισάριθμες πύλες της.
1 Κομφουκιανισμός. Μέχρι και σήμερα στην Κίνα, άνθρωποι ξένοι αποκαλούν ο ένας τον άλλον «αδελφέ». Μέχρι και σήμερα, κινέζοι μαθητές του λυκείου επισκέπτονται ναούς του Κομφούκιου για καλή τύχη πριν από τις εξετάσεις. Ο Δάσκαλος Κονγκ (Κονγκζί στα κινεζικά, Κομφούκιος είναι το εκλατινισμένο όνομα που του έδωσαν οι Ιησουίτες) «γιόρτασε» στις 28 Σεπτεμβρίου τα 2.560ά γενέθλιά του. Οι εποχές που οι ιδέες του καταγγέλλονταν και οι ναοί του καταστρέφονταν, επί Πολιτισμικής Επανάστασης, έχουν παρέλθει. Την άνοιξη αναμένεται στην Κίνα μια ταινία με θέμα τη ζωή του- στον ρόλο του Κομφούκιου ένας σταρ των πολεμικών τεχνών, ο Τσόου Γιουν-Φατ. Ο Κομφούκιος ήταν ένας άνθρωπος της Αναγέννησης, πολύ προτού υπάρξει Αναγέννηση. Πίστευε σε μια ιεραρχική και πατριαρχική τάξη, ναι, σε μια κοινωνική οργάνωση όπου καθένας οφείλει να «παραμένει στη θέση του». Πίστευε επίσης όμως πως όλοι γεννιούνται ίσοι, πως το ανθρώπινο ον επιδέχεται τελειοποίησης και πως η εξουσία πρέπει να δίνει το παράδειγμα και να διοικεί ενάρετα.
2 Κομμουνισμός. Εξήντα ένα χρόνια συμπληρώθηκαν χθες από τότε που ο Μάο Τσετούνγκ, έχοντας απωθήσει έπειτα από 20ετή εμφύλιο τους εθνικιστές, ίδρυσε τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Η ιστορία της Κίνας, όλα αυτά τα χρόνια, είναι η ιστορία του Κομμουνιστικού Κόμματος. Ενός Κόμματος που εξακολουθεί να μπερδεύει τους Δυτικούς με τις αντοχές του. «Αν θέλει κάποιος να καταλάβει την κινεζική πολιτική», είπε κάποτε ο Αμερικανός Ζμπίγκνιεφ Μπρεζίνσκι, «πρέπει να καταλάβει την περιπλοκότητα και τον πολύπλευρο ρόλο του ΚΚΚ». Η συνταγή της μακροημέρευσης του μοναδικού κόμματος της Κίνας θα μπορούσε να αποδοθεί εκλαϊκευτικά ως εξής: αρκετές μεταρρυθμίσεις ώστε να παραμένει πιστή η μεσαία τάξη, αρκετός εθνικισμός ώστε να παραμένουν τοπικά περιορισμένες οι εθνοτικές εντάσεις, αρκετός έλεγχος της πληροφόρησης ώστε να παραμένουν οι ξένοι στον ιστορικό ρόλο των βαρβάρων και συνεχής ενδοσκόπηση. Αντίθετα με πολλά κομμουνιστικά καθεστώτα πριν από την Πτώση του Τείχους, το ΚΚΚ δείχνει ικανό να κατανοεί τις αδυναμίες του και πρόθυμο να τις πολεμήσει.
3 Καπιταλισμός. Στην ιστορική Τρίτη Ολομέλεια της 11ης Κεντρικής Επιτροπής του Συνεδρίου του Εθνικού Κόμματος που άνοιξε τις εργασίες της στις 22 Δεκεμβρίου του 1978, οι κομματικοί ηγέτες της Κίνας αποφάσισαν να εφαρμόσουν ένα πρόγραμμα σταδιακής αλλά εκ βάθρων μεταρρύθμισης του οικονομικού συστήματος. Η μαοϊκή βερσιόν μιας κεντρικά σχεδιασμένης οικονομίας, αποφάνθηκαν, είχε αποτύχει να παράγει επαρκή οικονομική ανάπτυξη και είχε καταστήσει τη χώρα ουραγό όχι μόνο των βιομηχανικά αναπτυγμένων χωρών της Δύσης. Τριάντα δύο χρόνια αργότερα, τον Αύγουστο, η Κίνα έγινε και επισήμως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, πίσω από τις ΗΠΑ, πάνω από την Ιαπωνία. Το μοντέλο που εφαρμόζει ακούει σε πολλές και διαφορετικές ονομασίες: σοσιαλιστική οικονομία της αγοράς, σοσιαλισμός της αγοράς, κρατικός καπιταλισμός, αυταρχικός καπιταλισμός... Την ώρα που οι άλλες οικονομίες πασχίζουν να βγουν από το τέλμα, η Κίνα αναμένεται να καταγράψει φέτος ρυθμό ανάπτυξης 10%.
4 Ιντερνετ. Η πρώτη σύνδεση ανάμεσα στην ηπειρωτική Κίνα και το Ιντερνετ έγινε στις 20 Σεπτεμβρίου του 1987 ανάμεσα στο Κινεζικό Ινστιτούτο Εφαρμογών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (ΙCΑ) και το Πανεπιστήμιο της Καρλσρούης. Το πρώτο e-mail που στάλθηκε από την Κίνα, τον ίδιο μήνα, είχε το εξής περιεχόμενο: «Από την άλλη πλευρά του Σινικού Τείχους, μπορούμε να φτάσουμε σε κάθε γωνιά του κόσμου». Είκοσι τρία χρόνια αργότερα η Κίνα έχει τη μεγαλύτερη βάση χρηστών του Ιντερνετ στον κόσμο:
420 εκατομμύρια τον Ιούνιο, που αναμένεται να φτάσουν τα 469 εκατομμύρια- το 35% του συνολικού πληθυσμού- μέχρι τα τέλη του έτους. Ο μέσος χρήστης είναι νέος, άνδρας, ανύπαντρος, πτυχιούχος πανεπιστημίου. Υπάρχουν επίσης περισσότεροι από 50 εκατομμύρια μπλόγκερ. Ομως μόλις το 6% των κινεζικών ιστοσελίδων έχουν συνδέσεις με τον έξω κόσμο. Το Μεγάλο Τείχος Ασφαλείας της Κίνας, που θεμελιώθηκε το 2000, ελέγχει την εισροή των πληροφοριών- τουλάχιστον, λένε αυτοί που ξέρουν, στους λιγότερο αποφασισμένους και εξοικειωμένους με την τεχνολογία χρήστες.
5 Δικαιώματα. Το Σύνταγμα του 1982 εγγυάται την ελευθερία της έκφρασης. Μια τροπολογία που εντάχθηκε σε αυτό το 2003 δηλώνει πως «το κράτος σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα». Στην Κίνα, όμως, το ολοκληρωτικό αντανακλαστικό, μαζί και η εμμονή στην ενότητα, είναι τόσο παλιά όσο και ο πρώτος αυτοκράτορας, ο Τσιν Σι Χουάνγκ. Το Πεκίνο δηλώνει πως έχει ευθύνη ως κυβέρνηση να εγγυάται μια «αρμονική κοινωνία», σε κάποιες περιπτώσεις λοιπόν άτομα πρέπει να πειστούν ή να υποχρεωθούν να κάνουν θυσίες για το ευρύτερο καλό. Κάπως έτσι, εξαιτίας των περιορισμών που επιβάλλει στην ελευθερία του λόγου, της μετακίνησης και της θρησκείας, εξαιτίας της θανατικής ποινής που εφαρμόζει για περισσότερα από 60 εγκλήματα, της πολιτικής του ενός παιδιού και των τακτικών της στο Θιβέτ, η Κίνα παραμένει από τους αγαπημένους στόχους των οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μεταξύ των 237 υποψηφίων για το φετινό Νόμπελ Ειρήνης, μάλιστα, περιλαμβάνεται και ένας φυλακισμένος κινέζος διαφωνών, ο Λιου Σιαομπό.
Ο μετριοπαθής πρωθυπουργός
Του Γώργου Αγγελόπουλου
ΕΧΕΙ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ τη φήμη ενός μετριοπαθούς, ήρεμου και πρακτικού ανθρώπου, που καταφέρνει να πετυχαίνει πράγματα μέσω της συναίνεσης. Πρωθυπουργός της Κίνας από το 2003, ο Γουέν Τζιαμπάο έχει αποκτήσει τη φήμη ενός μετριοπαθούς, ήρεμου και πρακτικού ανθρώπου, που καταφέρνει να πετυχαίνει πράγματα μέσω της συναίνεσης. Μαζί με τον πρόεδρο Χου Τζιντάο είναι μέλος μιας ηγεσίας αποτελούμενης από τεχνοκράτες. Ομως απέναντι στον «ορθόδοξο» πρόεδρο, ο Γουέν φέρεται ότι ενσαρκώνει το άνοιγμα και την πρόοδο ενός καθεστώτος που οδηγείται προς περισσότερη ελευθερία και ανθρωπιά. Στο ταξίδι που έκανε πέρυσι στις ΗΠΑ δεν δίστασε να μιλήσει για «παγκόσμιες αξίες», αναφέροντας ως τέτοιες τη δημοκρατία ή τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στην Κίνα αναδείχθηκε σε «πρωθυπουργό του λαού», αγκαλιάζοντας φορείς του ΑΙDS ή σπεύδοντας στο προσκέφαλο τραυματισμένων εργατών ορυχείων. «Προσέξτε την υγεία σας, ο κινεζικός λαός σας έχει ανάγκη!», του έγραφε ένας χρήστης του Ιντερνετ. Στην εξωτερική πολιτική, υπογραμμίζει πως η χώρα του ακολουθεί τον δρόμο της «ειρηνικής ανάπτυξης», τον οποίο περιέγραψε μάλιστα ως «φυσική επιλογή για την Κίνα».
Γεννημένος τον Σεπτέμβριο του 1942 στην Τιαντζίν, ο Γουέν Τζιαμπάο έχει σπουδάσει Γεωλογία και Μηχανική και είναι από το 1965 μέλος του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Ως πρωθυπουργός ηγήθηκε της κινεζικής οικονομικής ανάπτυξης, αλλά υπογράμμισε παράλληλα την ανάγκη οι παρίες του «οικονομικού θαύματος» της χώρας να παραμένουν τουλάχιστον κοινωνικά ίσοι. Μάλιστα η έκφραση ενδιαφέροντος εκ μέρους του για τη μοίρα των απλών χωρικών και εργατών, η απογοήτευση των οποίων εκδηλώνεται ολοένα και συχνότερα με τη μορφή κοινωνικής αναταραχής, του έχουν προσδώσει εικόνα λαϊκιστή. Τον Αύγουστο ζήτησε από τις ιαπωνικές επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στην Κίνα να αυξήσουν τον μισθό των εργατών τους, έπειτα από μια σειρά απεργιών οι οποίες υποχρέωσαν αρκετά εργοστάσια να κλείσουν. Στις τρομερές πλημμύρες στο Γκανσού, που κόστισαν τη ζωή σε περισσότερους από 1.200 ανθρώπους, ο Γουέν ήταν εκεί, στην πρώτη γραμμή, με τα πόδια χωμένα στη λάσπη να ενθαρρύνει τους πλημμυροπαθείς από το μεγάφωνο. Δύο χρόνια νωρίτερα, το 2008, στο Σετσουάν, δεν είχε καταφέρει να συγκρατήσει τα δάκρυά του μπροστά στις κάμερες, ανακαλύπτοντας την έκταση της τραγωδίας μετά τον σεισμό που πήρε 70.000
ζωές. Ηταν δάκρυα αναπάντεχα από έναν κορυφαίο αξιωματούχο του αυστηρού Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΚ που τον έκαναν εξαιρετικά δημοφιλή μεταξύ των Κινέζων. Για πολλούς είναι πλέον ο «παππούς Γουέν».
Ομως όλα αυτά δεν είναι παρά ένα κυνικό θέατρο σκιών, σύμφωνα με ένα νέο προκλητικό βιβλίο με τίτλο «Γουέν Τζιαμπάο, ο βασιλιάς της κωμωδίας» που εκδόθηκε φέτος το καλοκαίρι στο Χονγκ Κονγκ. Ο συγγραφέας του, ο 36χρονος Γιου Τζίε, απειλήθηκε με φυλάκιση για να μην το εκδώσει, καθώς αποδομεί μεθοδικά τη δημόσια εικόνα του πρωθυπουργού υποστηρίζοντας πως είναι «ο μεγαλύτερος ηθοποιός της Κίνας». Τα χαμόγελα και τα δάκρυα είναι μια παράσταση που συγκαλύπτει έναν ανένδοτο συντηρητισμό, υποστηρίζει ο συγγραφέας. Σύμφωνα με τον τελευταίο, «η Κίνα είναι ένας άρρωστος προσβεβλημένος από καρκίνο, όμως οι ηγέτες είναι ανίκανοι να κάνουν την επέμβαση. Ετσι του δίνουν παυσίπονα για τον πόνο πολλαπλασιάζοντας τα χαμόγελα». Αντί να ενσαρκώνει την αλλαγή, ο Πρωθυπουργός παίζει με τον πρόεδρο Χου Τζιντάο μια παρτιτούρα που έχει εμπεδωθεί καλά σε δύο χιλιάδες χρόνια συνεχούς αυτοκρατορικής εξουσίας. Από την αρχαία Κίνα έως το δίδυμο Μάο Τσετούνγκ- Τσου Ενλάι, η εξουσία μοίραζε ανέκαθεν τους ρόλους ανάμεσα σε έναν αυτοκράτορα που παρέμενε βυθισμένος στο μυστήριο και έναν πρωθυπουργό που ενσάρκωνε την προσέγγιση με τον πληθυσμό, γράφει ο Γιου.
Ο «κόκκινος καπετάνιος»
Του Γώργου Πουλερέ
Ο ΓΟΥΕΪ ΤΖΙΑΦΟΥ έχει έρθει αρκετές φορές στην Ελλάδα, αρχικά ως ναυτικός και στη συνέχεια ως στέλεχος της Cosco, για να υπογράψει μεγάλα συμβόλαια με έλληνες εφοπλιστές. Ο Γουέι Τζιαφού με τα συχνά του ταξίδια στην Ελλάδα έχει αναδειχθεί πλέον σε μια πολύ οικεία για την ελληνική κοινή γνώμη διεθνή προσωπικότητα. Οπως μάλιστα δείχνουν τα πράγματα ο Γουέι Τζιαφού θα έρχεται συχνά στην Ελλάδα, όχι λόγω των φιλελληνικών του αισθημάτων αλλά επειδή ο Πειραιάς γίνεται το «στρατηγείο» της Cosco για όλη την Ευρώπη.
Ο αποκαλούμενος και «κόκκινος μάνατζερ» είναι σήμερα ένα από τα ισχυρότερα πρόσωπα στην πολιτική και οικονομική ζωή της Κίνας: είναι πρόεδρος της πανίσχυρης Επιτροπής Δεοντολογίας του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος και παράλληλα διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της δεύτερης μεγαλύτερης ναυτιλιακής εταιρείας του κόσμου, της Cosco. Σήμερα η Cosco διαθέτει έναν στόλο από 130 πλοία, συνολικής χωρητικότητας 320.000 ΤΕU, με δραστηριοποίηση σε περισσότερα από 100 λιμάνια διεθνώς και με μειοψηφικές συμμετοχές σε ευρωπαϊκούς οργανισμούς ανάλογους του ΟΛΠ, όπως για παράδειγμα αυτόν της Αμβέρσας. Εκτός από τις ιδιότητες αυτές, ο Γουέι Τζιαφού είναι ακόμη πρόεδρος της Ενωσης Εφοπλιστών Κίνας, πρόεδρος του Εμπορικού και Εξαγωγικού Επιμελητηρίου Κίνας, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Επιχειρηματικότητας της Κίνας και αντιπρόεδρος της Εμπορικής Τράπεζας της Κίνας. Αν και γιος αγροτών, ο επικεφαλής της Cosco είναι πάνω απ΄ όλα καπετάνιος, γι΄ αυτό και στην επίσημη βιογραφία του αναφέρεται ως κάπτεν Γουέι Τζιαφού. Στη δεκαετία του 1960 άρχισε τα ταξίδια του στη θάλασσα, μετά σπούδασε ναυτιλιακά στο Πανεπιστήμιο Ναυτιλιακών Επιστημών του Νταλιάν και στη συνέχεια άρχισε τη σταδιοδρομία του ως στέλεχος της Cosco. Για ένα χρονικό διάστημα διετέλεσε και καθηγητής σε κινεζικά πανεπιστήμια.
Συχνός επισκέπτης
Ο Γουέι Τζιαφού έχει έρθει αρκετές φορές στην Ελλάδα, αρχικά ως ναυτικός και στη συνέχεια ως στέλεχος της Cosco, για να υπογράψει μεγάλα συμβόλαια με έλληνες εφοπλιστές. Στο πλαίσιο των ταξιδιών του αυτών απέκτησε φιλικούς δεσμούς με έλληνες εφοπλιστές, ενώ όποτε βρίσκει ευκαιρία πετιέται και στην Κρήτη για ολιγοήμερες διακοπές.
Ο Ελληνας με τον οποίο διατηρεί στενούς φιλικούς δεσμούς είναι ο εφοπλιστής Βασίλης Κωνσταντακόπουλος. Η σχέση τους άρχισε μέσα από τη δουλειά, όταν η εταιρεία του κ. Κωνσταντακόπουλου Costamare ναύλωνε πλοία της στην Cosco.
Οσοι από τους Ελληνες έχουν γνωρίσει από κοντά τον Γουέι Τζιαφού λένε ότι αναφέρεται πάντα με σεβασμό για την Ελλάδα και είναι ειλικρινής όταν λέει πως η Κίνα θεωρεί τη χώρα μας στρατηγικό εταίρο στον ναυτιλιακό τομέα. Εξάλλου το έχει αποδείξει στην πράξη, όταν απέρριψε προτάσεις να αγοράσει και όχι να ενοικιάσει ο όμιλός του λιμενικές εγκαταστάσεις στην Τουρκία, στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία, όπου του έδιναν- όπως λέγεται- «γη και ύδωρ». Πολιτικοί και στελέχη της ναυτιλιακής αγοράς υποστηρίζουν ότι το γεγονός πως η Κίνα θεωρεί την Ελλάδα στρατηγικό εταίρο, είναι και δικό του έργο.
Σε εφαρμογή το «πρόγραμμα των χιλίων ταλέντων» ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Του Περικλή Δημητρολόπουλου
Η ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ της Κίνας στον κόσμο εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς. Φυσικά το όπλο της Χώρας του Δράκου δεν είναι μόνο η στιβαρή οικονομία της. Το Πεκίνο γνωρίζει πολύ καλά ότι παγκόσμια κυριαρχία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τους πολιορκητικούς κριούς της επιστήμης, του πολιτισμού και των μέσων ενημέρωσης. Μέσα στην επόμενη δεκαετία η Κίνα θα γίνει η κυρίαρχη δύναμη στον τομέα της επιστημονικής έρευνας μετατρέποντας τα εργαστήρια της Δύσης σε ουραγούς. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μελέτη του Ινστιτούτου Τhomson Reuters, στην οποία επισημαίνεται ότι εάν συνυπολογιστούν και άλλοι παράγοντες πέρα από τον αριθμό των διεθνών δημοσιεύσεων, η Κίνα θα βρεθεί στην πρωτοπορία της έρευνας από το 2015. Από άλλη μελέτη αποκαλύπτεται ότι η επιστημονική παραγωγή στην Ασία έχει αυξηθεί κατά 155% τα τελευταία 30 χρόνια και ότι το 2009 η ασιατική ήπειρος ξεπέρασε τις ΗΠΑ στον τομέα των δημοσιεύσεων σε επιστημονικές επιθεωρήσεις. Στο ίδιο διάστημα οι δημοσιεύσεις made in China εξαπλασιάστηκαν. Το 2008 εμφανίστηκαν σε 10.000 επιθεωρήσεις 112.000 επιστημονικά άρθρα από την Κίνα, ενώ προηγούνται μόνο οι ΗΠΑ με 304.000 άρθρα. Η άνοδος αυτή δεν είναι τυχαία. Εως τον περασμένο χρόνο η Κίνα επένδυε στην επιστημονική έρευνα το 1,5% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της. Το 2010 το ποσοστό αυτό ανέβηκε στο 2%.
Οι επενδύσεις
Αντιθέτως, οι Ηνωμένες Πολιτείες μείωσαν τον προϋπολογισμό τους από το 2,7% στο 2,5%. Σε απόλυτους αριθμούς, η Κίνα είναι μακράν πρώτη στις επενδύσεις που κατευθύνονται στην έρευνα. Στην Κίνα βρίσκονται τα τέσσερα από τα είκοσι καλύτερα εργαστήρια παγκοσμίως. Στα τριάντα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, τα δέκα από αυτά μορφώνουν φοιτητές στη Σαγκάη και το Χονγκ Κονγκ. Η Κίνα βρίσκεται ήδη στην πρώτη θέση σε ανακαλύψεις στους κλάδους της χημείας, της ηλεκτρονικής μηχανικής και της πυρηνικής φυσικής. Για να γίνουν όλα αυτά, η κινεζική κυβέρνηση εκπόνησε τη δεκαετία του 1990 το «πρόγραμμα των χιλίων ταλέντων» με το οποίο προσέφερε στους επιστήμονές της που εργάζονταν στο εξωτερικό ετήσιους μισθούς έως 300.000 δολάρια και σπίτι. Το αποτέλεσμα ήταν να επιστρέψουν στα πάτρια εδάφη περισσότεροι από 150.000 επιστήμονες ή «θαλάσσιες χελώνες», όπως τους αποκαλούν οι συμπατριώτες τους. Ισως η πιο εμβληματική είναι η περίπτωση του μοριακού βιολόγου Σι Γιγκόνγκ: ο κινέζος επιστήμονας αρνήθηκε μια υποτροφία 10 εκατομμυρίων δολαρίων από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον για να επιστρέψει στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου. Η Κίνα δεν έχει πλέον παρά να περιμένει τα πρώτα της Νομπέλ.
Ο πολιτισμός
Πώς ορίζεται μια παγκόσμια πολιτιστική δύναμη; Από το βήμα της 65ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την περασμένη βδομάδα, ο κινέζος πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο δεν έκρυψε τη φιλοδοξία της χώρας του να κυριαρχήσει σε ένα πεδίο που ελέγχει εδώ και ολόκληρους αιώνες η Δύση. Η «επίθεση» έχει ήδη ξεκινήσει στην καρδιά του «εχθρού»: τα μανδαρίνικα διαδίδονται με μεγαλύτερη ταχύτητα στα σχολεία των ΗΠΑ από τα ισπανικά.
Οταν έγινε γνωστή η πληροφορία ότι η έκρηξη εγγραφών στα τμήματα κινεζικής γλώσσας οφείλεται και σε γενναίες επιχορηγήσεις από το Πεκίνο με υποτροφίες και δωρεάν διδακτικό υλικό, εμφανίστηκαν στους «Νew Υork Τimes» επιστολές από γονείς που διαμαρτύρονταν: «Είναι απαράδεκτο να αποφασίζεται από μια ξένη κυβέρνηση η πολιτική που εφαρμόζεται στα αμερικανικά σχολεία», έγραφε στην επιστολή του ένας αγανακτισμένος πατέρας. Η Κίνα αναζητά ασφαλώς ακόμη τον δικό της Αριστοτέλη, τον Σαίξπηρ, τον Τολστόι, τον Καντ, τον Γκαίτε, τον Μπετόβεν ή τον Χέγκελ, δηλαδή προσωπικότητες που θα την εκτοξεύσουν στα ύψη της πνευματικής παραγωγής και θα της προσδώσουν το ανάλογο στάτους.
«Και ανταγωνιστές και συνεργάτες»
Του Γώργου Πουλερέ
Ο ΟΛΠ έχει κάθε λόγο να δραστηριοποιηθεί στον χώρο των Logistics, ο οποίος είναι επέκταση, εν μέρει, των κύριων εργασιών του Μαζί θα κατέβουν στον διεθνή διαγωνισμό για τον εμπορευματικό σταθμό του Θριάσιου Πεδίου Cosco και ΟΛΠ ξεκαθαρίζει με συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης. Παράλληλα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο και άλλων συνεργασιών με την Cosco στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών και της διαχείρισης λιμανιών. Ακόμη ο κ. Ανωμερίτης δηλώνει ανοιχτός για συνεργασία με άλλες κινεζικές επιχειρήσεις στο πλαίσιπ του 5ετούς (2010-2014) επενδυτικού προγράμματος του ΟΛΠ που υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ.
Πότε και υπό ποιες συνθήκες γνωριστήκατε με το Γουέι Τζιαφού;
Με τον κάπτεν Γουέι συναντήθηκα πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2002, όταν ήμουν υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας. Συζητήσαμε για τις θαλάσσιες μεταφορές και τον ρόλο της Κίνας στην Ενωμένη Ευρώπη. Σημειώνω ότι με την προαναφερόμενη ιδιότητά μου ως προέδρου του Συμβουλίου υπουργών Ναυτιλίας της Ε.Ε. έχω υπογράψει τη Συμφωνία Ενωμένης Ευρώπης- Κίνας για τις Μεταφορές. Τότε συντάξαμε Μνημόνιο Συνεργασίας για την επιχειρηματική διασύνδεση Cosco και ΟΛΠ, το οποίο αμέσως κοινοποίησα στον ΟΛΠ και το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Εκτοτε έχουμε συναντηθεί πέντε φορές και πάντα οι συζητήσεις μας διέπονται από εποικοδομητική ειλικρίνεια, ακόμη και αν έχουμε διαφορετικές απόψεις. Στο λιμάνι είστε ανταγωνιστές, συνεργάτες ή και τα δύο; Και ανταγωνιστές και συνεργάτες σε νέα επιχειρηματικά πεδία. Δύο μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες οφείλουν να βρίσκουν τρόπους λειτουργίας σε ένα έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον και μια βαθιά οικονομική κρίση για τις διεθνείς θαλάσσιες- και όχι μόνο- μεταφορές.
Πώς λύνετε τις όποιες διαφορές προκύπτουν στο πλαίσιο της Σύμβασης;
Εκτός από τους προβλεπόμενους στη Σύμβαση Παραχώρησης τρόπους, οι δύο πλευρές έχουμε συστήσει ειδικές επιτροπές στελεχών μας, οι οποίες επεξεργάζονται τυχόν διαφορετικές προσεγγίσεις. Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις λαμβάνονται από τα ανώτατα προβλεπόμενα όργανα των δύο εταιρειών.
Πώς αξιολογείτε το ενδεχόμενο να αναλάβετε, Cosco και ΟΛΠ, την κατασκευή και εκμετάλλευση του Θριάσιου Πεδίου;
Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα της χώρας και είναι συνεπόμενο να ενδιαφερθούμε και να συνεργαστούμε στα πλαίσια του διεθνούς ανοιχτού διαγωνισμού. Το Εμπορευματικό Κέντρο στο Θριάσιο είναι κόμβος οδικών, σιδηροδρομικών και θαλάσσιων μεταφορών και ως διαχειριστές των εμπορευματικών σταθμών του Λιμανιού του Πειραιά δεν μπορεί να μας αφήσει αδιάφορους.
Ποια τα οφέλη για τον ΟΛΠ;
Ο ΟΛΠ έχει κάθε λόγο να δραστηριοποιηθεί στον χώρο των Logistics, ο οποίος είναι επέκταση, εν μέρει, των κύριων εργασιών του.
Οι ελληνικές επιχειρήσεις ανοίγουν την πόρτα τους
Της Δήμητρας Σκούφου
Την πόρτα της κινεζικής αγοράς με προοπτικές σημαντικής ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια ανοίγουν, η μία μετά την άλλη, οι ελληνικές επιχειρήσεις. Μόνο στη Σαγκάη που κατ΄ εξοχήν αποτελεί την πύλη εισόδου για τις ελληνικές επιχειρήσεις στην αγορά της Κίνας, δραστηριοποιούνται σήμερα περισσότερες από 50 εταιρείες. Κινητικότητα εμφανίζουν και οι ελληνικές εξαγωγές προς την Κίνα στους τομείς των μεταλλευμάτων, των ορυκτών, του χαρτιού και του χαρτοπολτού, των χημικών και των πλαστικών, οι οποίοι κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο στο σύνολο των εξαγόμενων προϊόντων.
Παρότι το μερίδιο των ελληνικών εξαγωγών παραμένει ιδιαίτερα μικρό και το εμπορικό ισοζύγιο ΕλλάδαςΚίνας είναι ελλειμματικό, η αγορά της Κίνας αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για τις ελληνικές επιχειρήσεις, την οποία αναμένεται και πρέπει να αξιοποιήσουν τα επόμενα χρόνια. Την τελευταία δεκαετία οι ελληνικές εξαγωγές προς την Κίνα παρουσιάζουν συνεχή αύξηση, φθάνοντας τα 92,8 εκατ. ευρώ το 2009 από 18,3 εκατ. ευρώ το 1999. Ωστόσο οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν έχουν εκμεταλλευθεί στο έπακρο τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται σε αυτή την αγορά, που αριθμεί 1,3 δισ. καταναλωτές για τα ελληνικά προϊόντα. Σήμερα οι εισαγωγές κινεζικών προϊόντων στην Ελλάδα παραμένουν υπερδιπλάσιες των ελληνικών εξαγωγών προς την Κίνα. Το 2009 το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ΕλλάδαςΚίνας έφτασε τα 2,955 δισ. ευρώ αν και ήταν μειωμένο κατά 8,95% σε σχέση με το 2008.
Ενδεικτικό των καλών οιωνών που διαβλέπονται στις οικονομικές σχέσεις ΕλλάδαςΚίνας είναι η βελτίωση της θέσης της χώρας μας στον τομέα των εξαγωγών τα τελευταία χρόνια, καθώς το 2009 η Κίνα κατέχει την 27η θέση στις εξαγωγές μας, από την 31η θέση που κατείχε το 2008. Ωστόσο απορροφά μόλις 0,6% των ελληνικών εξαγωγών.
Αναλυτικά, το 2009 τα προϊόντα που κυριάρχησαν στις ελληνικές εξαγωγές προς την Κίνα ήταν μεταλλεύματα μολύβδου, ψευδργΎρου και πολύτιμων μετάλλων, μάρμαρα ακατέργαστα ή απλά κομμένα, πλάκες, ταινίες και φύλλα από κράματα αλουμινίου, χαρτιά και χαρτόνια για ανακύκλωση, απορρίμματα και θραύσματα χαλκού, πολυπροπυλένιο και απορρίμματα πλαστικών, καθώς και ελαιόλαδο. Από τα βασικά εξαγόμενα ελληνικά προϊόντα τα ορυκτά, πετρώματα και μέταλλα κατείχαν μερίδιο 71,4% του συνόλου των εξαγωγών προς την Κίνα, οι χαρτοπολτοί και χαρτιά (8,5%), οι μηχανές και τα οχήματα (7,2%), τα χημικά και τα πλαστικά (4,2%), τα τρόφιμα και τα ποτά (3,4%), τα είδη ένδυσης και υπόδησης (1,6%). Πιο δυναμικές κατηγορίες ελληνικών προϊόντων που εξάγονται στην Κίνα θεωρούνται τα μέταλλα, συγκεκριμένα ο χυτοσίδηρος, ο σίδηρος και ο χάλυβας, τα χρώματα και οι χρωστικές ύλες, τα ορυκτά καύσιμα καθώς και τα πλαστικά.
Οσον αφορά τις εισαγωγές από την Κίνα, το 2009 τα βασικά κινεζικά προϊόντα που εισήχθησαν στη χώρα μας ήταν μηχανές και οχήματα που αποτέλεσαν το 52,5% των συνολικών εισαγωγών (σε αξία), είδη ένδυσης και υπόδησης (15%), ορυκτά και μέταλλα (12%), έπιπλα και παιχνίδια (8%) και, τέλος, χημικά και πλαστικά (5%). Επιπλέον, μεταξύ των προϊόντων που εμφάνισαν τη μεγαλύτερη αξία εισαγωγών το 2009 ήταν πλοία διαφόρων τύπων, τηλεφωνικές συσκευές, ηλεκτρονικοί υπολογιστές έπιπλα και ρούχα.
Ελληνες που «κατέκτησαν» το Πεκίνο και τη Σαγκάη
Της Μαρίας Βασιλείου
Folli Follie
Τα ταξίδια της οικογένειας Κουτσολιούτσου στην Κίνα είναι συχνά. Το απαιτεί το μέγεθος της αγοράς, αλλά και η δυναμική επέκταση της Folli Follie στη Χώρα του Μεταξιού. Με σχεδόν 100 σημεία πώλησης σε 32 πόλεις, η Κίνα αποτελεί τη χώρα όπου η ελληνική εταιρεία έχει τη μεγαλύτερη παρουσία. Είναι μεγαλύτερη ακόμη και σε σύγκριση με την παρουσία της στην Ελλάδα, όπου τα σημεία πώλησης είναι 60. Μάλιστα, ο όμιλος Folli Follie με επικεφαλής τον κ. Δημήτρη Κουτσολιούτσο φιλοδοξεί να διατηρήσει δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης στην κινεζική αγορά. Αλλωστε, 84 πόλεις στην Κίνα έχουν σήμερα πληθυσμό πάνω από 2 εκατομμύρια, μέγεθος που ευνοεί την ανάπτυξη του εμπορίου. Εξάλλου, η Folli Follie έχει αποκτήσει άδεια λιανικών πωλήσεων στην Κίνα από το 2006, πλεονέκτημα που δεν διαθέτουν ούτε παγκόσμιοι κολοσσοί της μόδας. Ο τζίρος της στην Κίνα, όπου άνοιξε το πρώτο της κατάστημα το 2003, αντιστοιχεί πάνω από το 20% των συνολικών πωλήσεων της εταιρείας (464,7 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2010). Οπως έχει δηλώσει ο κ. Κουτσολιούτσος, η εταιρεία αυξάνει συνεχώς το μερίδιό της στην ασιατική αγορά, καθώς «η μάρκα χαίρει υψηλής αποδοχής. Ανάλογη διαφαίνεται η ανταπόκριση για τα προϊόντα της θυγατρικής της Folli Follie με την επωνυμία Links of London, η οποία εισήλθε στην Κίνα το 2009.
Τσάνταλης
Στο ελληνικό περίπτερο Ρolis της Εxpo 2010 στη Σαγκάη τον περασμένο Ιούνιο ο επικεφαλής της Cosco Κάπτεν Γουέι Τζιαφού και ο υπουργός Εμπορίου και Μεταφορών της Κίνας δοκίμαζαν ελληνικές γεύσεις: τυρί φέτα, ελιές και κόκκινο κρασί Τσάνταλη. Μόλις πληροφορήθηκαν από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ελληνικής οινοποιίας, Αγγελο Δημητριάδη, ότι το κρασί προέρχεται από αμπελώνα της Ραψάνης κοντά στον Ολυμπο, άρχισαν να κατονομάζουν τους 12 ολύμπιους θεούς προς έκπληξη των παρευρισκομένων. «Οι Κινέζοι έχουν αρχίσει να γίνονται φανατικοί των προϊόντων μας», δηλώνει ο επικεφαλής της Τσάνταλη, η οποία διεισδύσει στην κινεζική αγορά μέσω της θυγατρικής της Τsantali Αsia. Τα κρασιά Τσάνταλη βρίσκονται ήδη σε 250 κάβες και εστιατόρια, ενώ λειτουργούν επτά καταστήματα της εταιρείας. Εντός του 2010 θα ανοίξουν άλλα πέντε, ενώ το 2011 θα ανέλθουν σε 15. Οι πωλήσεις της εταιρείας αυξάνονται συνεχώς. Από 50.000 φιάλες το 2008 έφτασαν 100.000 το 2009, ενώ φέτος εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 220.000 και του χρόνου σε 1 εκατ., καθώς η γνωριμία των Κινέζων με το κρασί περνά σταδιακά από την ανώτερη τάξη στη μεσαία. Πέρα από τα κρασιά, τα ράφια των καταστημάτων Τσάνταλη περιλαμβάνουν ακόμη ελληνικό λάδι, ενώ σύντομα θα πωλούνται και ελιές.
Πλαστικά Κρήτης
Το πρώτο εξάμηνο του 2010 οι πωλήσεις της εταιρείας Shanghai ΗiΤeC Ρlastics, θυγατρική κατά 71% της Πλαστικά Κρήτης, αύξησε τις πωλήσεις της (19,7 εκατ. ευρώ) κατά 101% και την κερδοφορία της κατά 129%, συμβάλλοντας καθοριστικά στην κατά 32% άνοδο του τζίρου του ομίλου. «Η αγορά της Κίνας είναι τεράστια και οι προοπτικές α νάπτυξης της εταιρείας, που παράγει πλαστικά υψηλής τεχνολογίας, είναι σημαντικές», δηλώνει ο κ. Μιχάλης Λεμπιδάκης, διευθύνων σύμβουλος της Πλαστικά Κρήτης. Το «ταξίδι» της εταιρείας του στην Κίνα άρχισε το 2003. «Τα δύο πρώτα χρόνια ήταν δύσκολα. Καταφέραμε όμως να ξεπεράσουμε τους γραφειοκρατικούς σκοπέλους», επισημαίνει ο κ. Λεμπιδάκης. Σταδιακά η ζήτηση για τα προϊόντα της εταιρείας - που περιλαμβάνουν πλαστικά για θερμοκήπια και υπαίθρια κάλυψη ζωοτροφών, γεωμεμβράνες για στεγανοποίηση λιμνοδεξαμενών και χώρων υγειονομικής ταφής απορριμμάτων - άρχισε να αυξάνεται όχι μόνο στην Κίνα, αλλά και σε ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδά, Νέα Ζηλανδία, Μέση Ανατολή, Νοτιοανατολική Ασία. Σε αυτές τις περιοχές εστιάζεται και η εξαγωγική δραστηριότητα της Shanghai ΗiΤeC Ρlastics, η οποία αντιστοιχεί στο 50% της παραγωγής της. Η αύξηση στη ζήτηση οδηγεί και σε επέκταση της παραγωγικής μονάδας.
Κορρές
Στη Joy City το κατάστημα Κορρές προσελκύει το ενδιαφέρον πολλών γυναικών. Κυρίως μεσαίας και ανώτερης οικονομικά τάξης, ηλικίας 25 έως 45 ετών. Αυτές είναι, άλλωστε, το κοινό-στόχος της ελληνικής εταιρείας φυσικών καλλυντικών, που δραστηριοποιείται στην Κίνα με ένα κατάστημα και 10 shopin-shop σε γνωστά πολυκαταστήματα σε έξι πόλεις, συμπεριλαμβανομένων του Πεκίνου και της Σαγκάης. Αν και η Κορρές εστιάζει την ανάπτυξή της αυτήν την εποχή κυρίως στην Κεντρική Ευρώπη και την Αμερική, «η Κίνα παραμένει πόλος ανάπτυξης για την εταιρεία», δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Γιώργος Κορρές. Αλλωστε, η ετήσια ανάπτυξη των πωλήσεων των καλλυντικών Κορρές στην Κίνα- όπου αναπτύσσεται μέσω αποκλειστικού διανομέα- και την Ασία γενικότερα ανέρχεται γύρω στο 20% και οι προοπτικές είναι μεγάλες, παρά τις δυσκολίες. Αυτές οφείλονται στους αυστηρούς και γραφειοκρατικούς κανόνες εγγραφής νέων προϊόντων στην Κίνα, αλλά και στο υψηλό κόστος της διαδικασίας αυτής.
Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010
10 χρυσά deal με τους "δράκους"
πηγή: tanea.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου