Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Νίκη µε απώλειες για τον Τσάβες



Η ΕΠΟΜΕΝΗ των εκλογών στη Βενεζουέλα βρίσκει όλα τα κόµµατα ικανοποιηµένα. Το Σοσιαλιστικό Κόµµα του Τσάβες, γιατί κατάφερε για άλλη µία φορά να καταλάβει τις περισσότερες έδρες στη Βουλή, χωρίς ωστόσο να διατηρήσει την πολυπόθητη πλειοψηφία των δύο τρίτων. Και την αντιπολιτευόµενη Δηµοκρατική Ενότητα, γιατί επανήλθε δυναµικά µε 52% των ψήφων και τουλάχιστον 61 έδρες έπειτα µάλιστα από το αποτυχηµένο µποϊκοτάζ στις εκλογές του 2005. Βάσει όµως του εκλογικού νόµου, έστω και µε µικρότερο ποσοστό, το κυβερνών κόµµα του Τσάβες καταλαµβάνει περισσότερες έδρες.

«Είµαστε πλειοψηφία» τραγουδούσαν οι οπαδοί της αντιπολίτευσης χθες, µετά την ανακοίνωση των αποτελεσµάτων τις πρώτες πρωινές ώρες. Πολιτικά ενδυναµωµένοι πλέον, οι αντίπαλοι του Ούγκο Τσάβες θα επικεντρωθούν στην ανατροπή του στις προεδρικές εκλογές του 2012. Στον αντίποδα, ο έως σήµερα αήττητος βενεζουελάνος πρόεδρος, µε τον αντιπολιτευόµενο συνασπισµό να εξασφαλίζει περισσότερες του ενός τρίτου έδρες, θα χρειαστεί την υποστήριξη της αντιπολίτευσης προκειµένου να προχωρήσει σε νοµοθετικές αλλαγές και στην καθιέρωση σηµαντικών θεσµών.

Ωστόσο, ο Τσάβες, που το κόµµα του κέρδισε τουλάχιστον 96 έδρες σε σύνολο 165, δεν παρέλειψε να συγχαρεί τον λαό του πάντα µέσω Τwitter καθώς, όπως είπε, αυτές οι εκλογές ήταν µια νέα νίκη για όλους. Οσο για την πολιτική στάση που θα ακολουθήσει από εδώ και στο εξής, πολιτικές πηγές αναφέρουν πως «ο Τσάβες είναι απρόβλεπτος. Αυτό άλλωστε είναι και ένα από τα µυστικά της επιτυχίας του».


πηγή: tanea.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου