Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

H ηλιακή ενέργεια "φωτίζει" την Αφρική

H ηλιακή ενέργεια "φωτίζει" την Αφρική.
Τη δύναμη να αλλάξει το πρόσωπο της Αφρικής φαίνεται να έχει η ηλιακή ενέργεια.



Το "κλειδί" για την ανάπτυξη των αγροτικών κοινοτήτων της Αφρικής φαίνεται πως αποτελεί η ηλιακή ενέργεια, σύμφωνα με την ολλανδική μη κυβερνητική οργάνωση Rural Energy Foundation (Ίδρυμα για την Ενέργεια στην Επαρχία).

Σύμφωνα με επίσημες στατιστικές, το 95% των νοικοκυριών στην αφρικανική επαρχία δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρισμό, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν χωρίς ρεύμα ανέρχεται στα 1,5 δισεκατομμύρια (το 1/4 του συνολικού πληθυσμού της Γης), με τη συντριπτική πλειοψηφία να εξαρτάται από λάμπες κηροζίνης ή μπαταρίες και γεννήτριες. Η χρήση κηροζίνης για τέτοιους σκοπούς ειδικότερα ευθύνεται για το θάνατο 1,6 εκατομμυρίων ετησίως, λόγω της μόλυνσης του αέρα στο εσωτερικό σπιτιών, καθώς και -πιο άμεσα- πυρκαγιών.

Το φως από μία ηλιακή λάμπα είναι 10-20 φορές ισχυρότερο από ότι μιας λάμπας κηροζίνης, ενώ ευρύτερη χρήση της, εκτός του ότι θα εξοικονομούσε χρήματα, θα είχε ως αποτέλεσμα την απόκτηση πρόσβασης από οικογένειες σε πληροφορίες, μέσω τηλεόρασης, ραδιοφώνου και τηλεφωνίας.

Προς την κατεύθυνση της διάδοσης της χρήσης της ηλιακής ενέργειας στη «Μαύρη Ήπειρο» κινείται η Rural Energy Foundation, της οποίας το πρόγραμμα SolarNow εκπαιδεύει τεχνικούς και επιχειρηματίες σε εννέα χώρες πάνω στην πώληση και υποστήριξη ηλιακών συσκευών χαμηλού κόστους.

Ο Γουίλιαμ Νόλενς, διευθυντής της ΜΚΟ, είπε ότι «η έλλειψη ηλεκτρισμού- ακριβώς όπως και η έλλειψη καθαρού νερού είναι λόγος φτώχειας, όχι απόρροιά της. Η πρόσβαση στον ηλεκτρισμό μπορεί να αλλάξει ζωές. Οι άνθρωποι αυξάνουν την παραγωγικότητά τους, τα παιδιά μελετούν καλύτερα, διαβάζουν βιβλία και βλέπουν τηλεόραση- συνδέονται με τον κόσμο. Τα περισσότερα χωριά γίνονται αυτάρκη όταν κάποιος εγκαθιστά ένα οικιακό ηλιακό σύστημα».

Η Rural Energy Foundation υποστηρίζει 250 σχετικές επιχειρήσεις στην Μπουρκίνα Φάσο, την Αιθιοπία, τη Γκάνα, το Μάλι, την Τανζανία, την Ουγκάντα, τη Σενεγάλη, τη Μοζαμβίκη και τη Ζάμπια. Δεν παρέχει τον εξοπλισμό, αλλά εκπαιδεύει τους ενδιαφερόμενους στη χρήση ηλιακής ενέργειας και τεχνολογίας.

Το συνολικό κόστος ενός πλήρους οικιακού συστήματος ηλιακής ενέργειας κυμαίνεται ανάμεσα στα 250 και τα 630 δολάρια, και μία ηλιακή λάμπα ανάμεσα στα 25 και τα 40.

«Η μεγαλύτερη διαφορά που κάνει η ηλιακή ενέργεια για τους περισσότερους είναι η δυνατότητα φόρτισης κινητών τηλεφώνων. Το μεγαλύτερο τμήμα της Αφρικής έχει κάλυψη δικτύων κινητής τηλεφωνίας, αλλά οι περισσότεροι δεν έχουν τρόπο να φορτίσουν τα κινητά τους. Αυτοί που μπορούν να το κάνουν, βλέπουν αλλαγές στη ζωή τους- κρατούν επαφή με φίλους και οικογένεια, ενώ αυτοί που ζουν στις πόλεις έχουν τρόπους να στείλουν λεφτά στους ανθρώπους τους στην επαρχία. Επίσης, σημαντική είναι και η τηλεόραση: Σε πολλά χωριά οι κάτοικοι συνωστίζονται μπροστά σε μία οθόνη για να δουν τις ειδήσεις. Είναι 'παράθυρο στον κόσμο'» λέει ο Ρόναλντ Σουρχούιζεν, αρμόδιος της ΜΚΟ για την Ουγκάντα.

Η Rural Energy Foundation δεν είναι ο μοναδικός φορέας ο οποίος ασχολείται με το να φέρει την ηλιακή ενέργεια στους φτωχούς του κόσμου: στο χώρο δραστηριοποιείται επίσης η D.light, η οποία κατασκευάζει ηλιακές λάμπες, καθώς και η Nokero, του Αμερικανού εφευρέτη Στίβεν Κατσαρού.


πηγή: kathimerini.gr

1 σχόλιο: