Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Χιλή: Ξεκίνησαν οι εργασίες γεώτρησης



Τρεις με τέσσερις μήνες θα διαρκέσει η επιχείρηση διάνοιξης βοηθητικής σήραγγας, σε βάθος 700 μέτρων, για τον απεγκλωβισμό επί 27 ημέρες 33 παγιδευμένων μεταλλωρύχων, στις στοές ορυχείου στη Χιλή. Η επιχείρηση άρχισε στις 22:25 τοπική ώρα στο ορυχείο χρυσού και χαλκού στο Σαν Χοσέ, 800 χιλιόμετρα βόρεια του Σαντιάγκο, με την βοήθεια ενός τεράστιου γεωτρύπανου αυστραλιανής προέλευσης. Κανένας δημοσιογράφος δεν επιτρέπεται να πλησιάσει στο σημείο που ανοίγεται η σήραγγα. Η επιχείρηση θα προχωράει σταδιακά, στην αρχή θα ανοιχτεί μια κάθετη σήραγγα μήκους 15 μέτρων με διάμετρο 33 εκατοστά. Μετά θα φτάσει τα 702 μέτρα και η διάμετρός της θα διευρυνθεί στα 66 εκατοστά. Από αυτήν θα βγουν ένας ένας οι 33 μεταλλωρύχοι, οι οποίοι παγιδεύτηκαν στις 5 Αυγούστου.

Τα σωστικά συνεργεία, μέσα από ένα στενό διάδρομο, στέλνουν στους 33 μεταλλωρύχους γλυκόζη, ταμπλέτες ενυδάτωσης, μικρά φώτα, φάρμακα.

Οι μεταλλωρύχοι έχουν χάσει ο καθένας 10 κιλά, αλλά τα σωστικά συνεργεία τους έχουν προειδοποιήσει ότι πρέπει να παραμείνουν αδύνατοι προκειμένου να χωρέσουν να περάσουν από τη στενή σήραγγα.


Glenti Comment: Συγκλονιστικό αυτό που περνάνε αυτοί οι άνθρωποι. Ας ελπίσουμε να έχει ένα αίσιο τέλος η ιστορία...


πηγή: ert.gr

2 σχόλια: