Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Απειλή κοντά σε πυρηνικό σταθμό στη Ρωσία

Bρίσκεται 2.000 χλμ ανατολικά της Μόσχας. Έξι φορές άνω των επιτρεπτών ορίων οι τιμές στο τοξικό νέφος της ρωσικής πρωτεύουσας. Διπλασιάστηκε η θνησιμότητα, εντατικοποίηση των προσπαθειών ζητήθηκε κοντά στον πυρηνικό σταθμό Σνεζίνσκ.


Οι ρωσικές αρχές κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης γύρω από το κέντρο επεξεργασίας και αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων του Μαγιάκ εξαιτίας της επέκτασης των πυρκαγιών στη ζώνη αυτή, ανακοίνωσε σήμερα η τοπική αυτοδιοίκηση.

«Ο επικεφαλής της διοίκησης κήρυξε στις 9 Αυγούστου κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα δάση και τα πάρκα της πόλης Οζέρσκ (όπου βρίσκεται το πυρηνικό συγκρότημα) εξαιτίας της επέκτασης των πυρκαγιών», σύμφωνα με την ανακοίνωση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο επικεφαλής της διοίκησης Βίκτορ Τροφίμτσουκ «θα προεδρεύσει στις 10 Αυγούστου μιας έκτακτης συνόδου για τον συντονισμό των προσπαθειών των υπηρεσιών», προστίθεται στην ανακοίνωση. Το κέντρο επεξεργασίας πυρηνικών αποβλήτων βρίσκεται στην περιοχή του Τσελιαμπίνσκ, στα Ουράλια, 2.000 χλμ. ανατολικά της Μόσχας.

Στο μεταξύ, οι ρωσικές αρχές εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να εκδηλωθούν επιδημίες, και ιδιαίτερα επιδημία χολέρας, λόγω του πρωτοφανούς καύσωνα που πλήττει τη χώρα, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών Γκενάντι Ονιστσένκο.

Σύμφωνα με τον Ονιστσένκο, οι υγειονομικές υπηρεσίες «ενίσχυσαν τους ελέγχους για λοιμώδεις νόσους» εξαιτίας ενδείξεων όπως ο πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων οξείας γαστρεντερίτιδας και η επιδείνωση της ποιότητας του νερού σε 52 από τις 83 ρωσικές περιφέρειες

«Φοβούμαστε μήπως έρθει χολέρα από τη νοτιοανατολική Ασία, το Πακιστάν, όπου η κατάσταση δεν είναι καλή», δήλωσε ο Ονιστσένκο, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Ιντερφάξ.

«Παίρνουμε μέτρα για να οργανώσουμε τον έλεγχο των τροφίμων και ζητούμε την παράδοση πόσιμου νερού εκεί όπου οι πηγές υδροδότησης έχουν στερέψει», διευκρίνισε.

Eφιαλτική η κατάσταση στη Μόσχα

Εφιαλτική παραμένει η κατάσταση στη ρωσική πρωτεύουσα, που δεν μπορεί να απαλλαγεί από το γκριζοκίτρινο τοξικό πέπλο της. Πιο δυσοίωνες από χθες είναι οι προβλέψεις των μετεωρολόγων, που εκτιμούν ότι το νέφος του καπνού από τις πυρκαγιές θα διατηρηθεί πάνω από τη Μόσχα τουλάχιστον ως το τέλος της εβδομάδας, έστω κι αν λίγο δροσίσει.

Αυτό δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι ο αναπληρωτής διευθυντής του ρωσικού Μετεωρολογικού Κέντρου Ντμίτρι Κίκτιεφ, αμφισβητώντας τις προβλέψεις συναδέλφων του ότι Τρίτη με Τετάρτη το νέφος θα παρασυρθεί προς άλλη κατεύθυνση.

«Νομίζω πως δεν θα έχουμε προς το παρόν εξαιρετικές αλλαγές, αύριο ο άνεμος θα είναι νοτιοανατολικός, κατεύθυνση ενοχλητική, στις 11 του μήνα θα είναι νότιος, γι' αυτό πολύ αμφιβάλλω ότι κάτι θα αλλάξει αύριο. Στο δεύτερο μισό της εβδομάδας ο άνεμος θα είναι αδύναμος, μεταβαλλόμενος, που σημαίνει ότι είναι απίθανο να διαλύσει το νέφος, το οποίο κατά τα φαινόμενα θα παραμείνει πάνω από τη Μόσχα, γιατί δεν έχει πουθενά να στραφεί προς το παρόν», είπε ο κ. Κίκτιεφ, εξηγώντας ότι οι προηγούμενες προβλέψεις του Κέντρου «Φόβος» βασίστηκαν σε στοιχεία της μετεωρολογικής υπηρεσίας των ΗΠΑ και οι διαφορές στις προγνώσεις αποδεικνύουν το αβέβαιο της κατάστασης.

Σύμφωνα με άλλες προβλέψεις στα μέσα της εβδομάδας και ειδικά την Τετάρτη θα πέσουν δυνατές βροχές, που θα βοηθήσουν καθοριστικά στη βελτίωση της κατάστασης.

Υψηλές παραμένουν και οι συγκεντρώσεις δηλητηριωδών αερίων στην ατμόσφαιρα της Μόσχας, όπου το μονοξείδιο του άνθρακα και τα αιωρούμενα σωματίδια ξεπερνούσαν το μεσημέρι κατά 2,2 φορές τις ανώτατες επιτρεπτές τιμές και οι ειδικοί υδρογονάνθρακες κατά 3,5 φορές, ενώ οι μέσες ημερήσιες τιμές ήταν πολύ χειρότερες καθώς η υπέρβαση το τελευταίο 24ωρο ήταν 9 (!) φορές για τα αιωρούμενα σωματίδια, 3,3 φορές για το μονοξείδιο του άνθρακα, 0,7-4,5 για το διοξείδιο του αζώτου και ως 1,4 φορές για το οξείδιο του αζώτου. Η ζέστη διατηρεί και τις τιμές του όζοντος κατά 5,4 φορές πάνω από το φυσιολογικό.

Σώθηκε ιστορικό χωριό

Οι Βούλγαροι πυροσβέστες, που συμμετέχουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών στη Ρωσία, κατάφεραν να σώσουν από τις φλόγες το ιστορικό χωριό Γιάζβιστε, κοντά στην πόλη Λίκινο - Ντούλεβο.

Το χωριό έχει χτιστεί στις αρχές του 18ου αιώνα και όλα τα σπίτια του είναι ξύλινα ενώ είναι γνωστό για τις παλιές εκκλησίες του.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός, Βλάντιμιρ Πούτιν, σε τηλεφωνική επικοινωνία, ευχαρίστησε τον Βούλγαρο ομόλογό του Μπόικο Μπορίσοφ για την βοήθεια των 92 Βούλγαρων πυροσβεστών στην κατάσβεση των πυρκαγιών στη Ρωσία.

Διπλάσια αύξηση της θνησιμότητας

Δυσάρεστα είναι και τα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα ο επικεφαλής του Τμήματος Υγείας της πόλης της Μόσχας Αντρέι Σελτσόφσκι, διαπιστώνοντας αύξηση της θνησιμότητας τουλάχιστον κατά 2 φορές. «Εάν στο παρελθόν είχαμε καθημερινά στη Μόσχα 360-380 θανάτους, τώρα είναι περίπου 700», είπε ο κ. Σελτσόφσκι στο πρακτορείο Ιντερφάξ, αν και ανεπίσημες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μεγαλύτερες αυξήσεις στους θανάτους.

Τα σχετικά ρεπορτάζ, που βασίστηκαν στα στοιχεία των γραφείων κηδειών και δημοσιεύτηκαν στην οικονομική ημερήσια «Κομερσάντ» εκτιμούν ότι οι θάνατοι είναι αυξημένοι κατά 2,5-3 φορές, ωστόσο δεν έλειψαν και οι εκτιμήσεις για αύξηση έως 8-10 φορές.

Απαντώντας ο κ. Σελτσόφσκι είχε διαψεύσει τα στοιχεία αυτά και είχε ζητήσει «να μην σκορπίζεται ο πανικός».

Δηλητηριώδες νέφος καπνού κάλυψε το Σαββατοκύριακο και την Αγία Πετρούπολη και το Γεκατερινμπούργκ, την πρωτεύουσα των Ουραλίων, ωστόσο ως το πρωί της Δευτέρας είχε διαλυθεί λόγω των ευνοϊκών ανέμων, που δεν βοηθούν καθόλου στην περίπτωση της Μόσχας. Οι αρχές της Μόσχας δεν προτίθενται να κηρύξουν κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο της πόλης Βλαντίμιρ Ρέσιν.

«Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, την αντιμετωπίζουμε και νομίζω θα τα καταφέρουμε» είπε ο κ. Ρέσιν, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι ο Δήμαρχος Μόσχας Γιούρι Λουσκόφ, που επέστρεψε χθες εσπευσμένως στη ρωσική πρωτεύουσα από θεραπεία στο εξωτερικό, «βοηθούσε στην αντιμετώπιση της κρίσης και από μακριά».

Οι Μοσχοβίτες αντιμετωπίζουν την κρίση όπως μπορούν και εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα με όποια μέσα διαθέτουν.

Χθες ήταν υπερπλήρη όλα τα δρομολόγια λεωφορείων, τρένων και αεροπλάνων, ενώ τεράστιες ήταν και οι ουρές των εξερχόμενων από την πόλη αυτοκινήτων. Επίσης χθες αναχώρησαν αεροπορικώς από τη Μόσχα 104.440 επιβάτες, αριθμός ρεκόρ για τη φετινή χρονιά.

Οι θερμοκρασίες στην πόλη κινούνται σταθερά γύρω στους 35 βαθμούς και στα περίχωρα, που καίγονται, φθάνουν ακόμη και τους 38. Εκτός από λίγες καθυστερήσεις σε μικρό αριθμό πτήσεων τα αεροδρόμια προσαρμόστηκαν και εργάζονται με ορατότητα 750-900 μέτρων.

Σύμφωνα με μαρτυρίες πολιτών και τουριστικών πρακτόρων, ξεπουλήθηκαν όλα τα ελεύθερα πακέτα προς χώρες, που δεν έχουν βίζα για τους Ρώσους πολίτες, όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος και το Μαυροβούνιο.

Αρκετοί υποψήφιοι τουρίστες και παράγοντες του τουριστικού χώρου θέτουν μάλιστα το ερώτημα «γιατί δεν θα μπορούσε να αρθεί έστω και προσωρινά η ισχύς της Συνθήκης Σένγκεν για ανθρωπιστικούς λόγους, ώστε να διευκολυνθούν να πετάξουν ακόμη κι όσοι θα ήθελαν να πληρώσουν μια εκδρομή για να ταξιδέψουν σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ελλάδα».

Προβλήματα και παράπονα

Όσοι κάτοικοι της Μόσχας δεν κατάφεραν να φύγουν, καταφεύγουν σε ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα και χώρους με κλιματισμό, ακόμη και στα αυτοκίνητά τους, καθώς κυρίαρχη είναι η αίσθηση ότι μετά από τόσες μέρες ο καπνός και η οσμή του έχουν πλέον μπει μέσα στο εσωτερικό των κτιρίων και τα διαμερίσματα, που υποχρεωτικά δεν αερίζονται.

Πολλά παράπονα εκφράζονται και για τα 120 «κέντρα αναπνοής», που άνοιξε ο Δήμος της Μόσχας, πολλά από τα οποία δεν διαθέτουν κλιματισμό, παρά μόνο παρηγοριά και τσάι για τους ηλικιωμένους.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων 557 εστίες φωτιάς είναι ενεργές σε όλη τη Ρωσία και σε μια έκταση 174.000 στρεμμάτα. Το τελευταίο 24ωρο ξέσπασαν 247 νέες εστίες και κατασβέστηκαν 239. Από το συνολικό αριθμό των πυρκαγιών οι 25 αφορούν αργή καύση επιφανειακών κοιτασμάτων τύρφης, η ατελής καύση της οποίας και παράγει το μεγαλύτερο όγκο του μονοξειδίου του άνθρακα.

Ελεγχόμενη χαρακτηρίζεται η κατάσταση και γύρω από το πυρηνικό κέντρο του Σνιέζινσκ στα Ουράλια, όπου η φωτιά απομακρύνθηκε από τα κτίρια με συντονισμένη νυχτερινή επιχείρηση, αλλά δεν έσβησε εντελώς.

Ο επικεφαλής των αεροπορικών δυνάμεων του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων Ραφαήλ Ζακίροφ είπε ότι αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούνται 34 ιπτάμενα μέσα στην κατάσβεση των πυρκαγιών, εκ των οποίων 9 ξένα. Αύριο ο αριθμός θα ενισχυθεί με 2 αμφίβια Μπέριεφ Β-200 που παραλαμβάνονται κατευθείαν από το εργοστάσιο κατασκευής τους, 2 ελικόπτερα Κ-32, που φθάνουν από την Τουρκία, δύο αεροσκάφη από την Ιταλία κι ένα ακόμη από τη Γαλλία.

Κατά τη χθεσινοβραδυνή σύσκεψη στην οποία προήδρευσε ο αρμόδιος υπουργός Εκτάκτων Καταστάσεων Σεργκέι Σαϊγκού ζήτησε αναδιάταξη των δυνάμεων και συγκέντρωσή τους στα πιο επικίνδυνα μέτωπα, μεταξύ των οποίων και εκείνο της Μόσχας, που μοιάζει ανυποχώρητο και ταλαιπωρεί ήδη για δεύτερη εβδομάδα τους κατοίκους της πρωτεύουσας.

Ο κ. Σαϊγκού προανήγγειλε «γενικευμένη επίθεση στα μέτωπα των περιχώρων της Μόσχας», που θα απαλλάξει τη ρωσική πρωτεύουσα από τις φωτιές σε 5-7 ημέρες.

Οδηγίες από τη διεθνή κοινότητα

Πολλοί διπλωμάτες, υπάλληλοι πρεσβειών και οι οικογένειές τους έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν τη Μόσχα εξαιτίας του τοξικού νέφους, όπως μετέδωσε ο ραδιοσταθμός Ηχώ της Μόσχας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, πρόκειται για διπλωμάτες και υπαλλήλους των πρεσβειών της Πολωνίας, της Αυστρίας και του Καναδά.

Άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία, έχουν συστήσει ως τώρα στους πολίτες τους να μην κάνουν άσκοπα ταξίδια σε περιοχές που πλήττονται από τις πυρκαγιές.

Οι νοτιοανατολικοί άνεμοι, που μεταφέρουν ως το κέντρο της Μόσχας τους δηλητηριώδεις καπνούς κατάφεραν να εξαπλώσουν το τοξικό νέφος από τα περίχωρα της ρωσικής πρωτεύουσας έως και τη γειτονική στην Αγία Πετρούπολη περιφέρεια του Νόβγκοροντ, αλλά και στην ίδια τη βορεινή ρωσική πρωτεύουσα.

Διεθνής βοήθεια

Η Ρωσία συνεχίζει να δέχεται διεθνή βοήθεια στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και πρώτη πρόσφερε τη βοήθειά της η Γερμανία στον τομέα της αποκατάστασης, δήλωσε ο Γιούρι Μπράζνικοφ, επικεφαλής της διεύθυνσης διεθνούς συνεργασίας του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών.

Υπό διαμόρφωση βρίσκεται η διεθνής πυροσβεστική μοίρα, στην οποία συμμετέχουν δύο αεροσκάφη από την Ιταλία, ένα ελικόπτερο από τη Λευκορωσία, ένα ακόμη από το Καζαχστάν. Από τις 2 Αυγούστου συμμετέχουν στην κατάσβεση δύο ουκρανικά Αντόνοφ και αμέσως μετά δύο ελικόπτερα από το Αζερμπαϊτζάν, που επιχειρούν στις περιοχές Λίπετσκ και Ριαζάν. Ουκρανοί και Αρμένιοι πυροσβέστες συμμετέχουν με οχήματά τους στην κατάσβεση των πυρκαγιών γύρω από το Νίζνι Νόβγκοροντ, ενώ αναμένεται η διευθέτηση των τυπικών συνεννοήσεων για την υποδοχή της γαλλικής ομάδας πυροσβεστών από 120 άτομα με 37 ειδικά οχήματα. Τη βοήθεια προσέφερε ο πρόεδρος Σαρκοζί με τηλεφώνημά του στον πρόεδρο Μεντβιέντεφ από τις πρώτες ημέρες της κρίσης.

Τηλεφωνική συνομιλία είχαν οι πρωθυπουργοί Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τους νεκρούς και τη στήριξή του στους κατοίκους της κεντρικής Ρωσίας, που συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται από τις διαστάσεις της καταστροφής.

Το βράδυ της Δευτέρας αναμένονται στην περιοχή της Μόσχας και 159 Πολωνοί πυροσβέστες με 50 οχήματα, που ξεκίνησαν και μεταβαίνουν οδικώς στη Ρωσία. 100 πυροσβέστες από τη Βουλγαρία επίσης επιχειρούν ήδη στα περίχωρα της Μόσχας, ενώ αυτή τη βδομάδα προσέφεραν τη βοήθειά τους η Σερβία, η Τουρκία, το Ουζμπεκιστάν, η Λιθουανία και η Βενεζουέλα.

Μαίνεται η φωτιά κοντά σε πυρηνικό σταθμό

Ο Ρώσος υπουργός Εκτάκτων Καταστάσεων, Σεργκέι Σοϊγκού, ζήτησε από τις υπηρεσίες να εργάζονται 24 ώρες το 24ωρο προκειμένου να κατασβέσουν μια πυρκαγιά σε επτά εκτάρια γης γύρω από τον πυρηνικό σταθμό στο Σνέζινσκ (Ουράλια, 1.500 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας).

«Όσον αφορά το Σνέζινσκ, θα σας συνιστούσα να εργάζεστε και τη νύχτα», δήλωσε ο Σοϊγκού στη διάρκεια μίας συνάντησης στις περιοχές που επλήγησαν από τις δασικές πυρκαγιές, η οποία αναμεταδόθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι Rossia 24. «Σας μένουν επτά εκτάρια, δεν είναι μια τεράστια επιφάνεια, ελπίζω ότι θα καταφέρετε να σβήσετε αυτήν την εστία», συνέχισε.

Όσον αφορά τον πυρηνικό σταθμό του Σαρόφ (περιοχή του Νίζνι-Νόβγκοροντ, 500 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας), «δεν υπάρχουν πλέον εστίες φωτιάς», δήλωσε στη συνάντηση ένας υπεύθυνος του υπουργείου στην περιοχή.

Οι αρχές, αφού διαβεβαίωσαν επανειλημμένα πως δεν υπήρχε κανένας κίνδυνος στο Σαρόφ, δήλωσαν τελικά πως όλα τα ραδιενεργά υλικά απομακρύνθηκαν από το κέντρο στις αρχές της εβδομάδας.

Επείγουσα διεθνή βοήθεια ζητούν υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία πρότειναν σήμερα στον πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ να ζητήσει επείγουσα βοήθεια από το εξωτερικό για να αντιμετωπιστούν οι πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει σε όλη τη χώρα και για να αποφευχθεί μια πραγματική «ανθρωπιστική καταστροφή».

«Σήμερα έγινε σαφές ότι το υπάρχον σύστημα στη χώρα δεν επαρκεί για να αντιμετωπιστεί μαι τέτοια κατάσταση ανάγκης» αναφέρεται σε ανοικτή επιστολή που υπογράφεται από την πρόεδρο της Ομάδας του Ελσίνκι, Λιουντμίλα Αλεξέεβα και τον πρώην διαφωνούντα Σεργκέι Κοβαλέφ.

«Χρειάζεται μια μεγάλης έκτασης διεθνής ανθρωπιστική επιχείρηση για να σωθούν και ζωές και η φύση», εκτιμούν οι υπογράφοντες την επιστολή και συνεχίζουν:» Είναι φανερό ότι η χώρα δεν διαθέτει αρκετά μέσα για να αντιμετωπίσει τις φωτιές».

«Δεν διαθέτουμε παρά μόνο τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη, τη στιγμή που οι ΗΠΑ και ο Καναδάς έχουν πάνω από 200», προστίθεται στην ίδια επιστολή και επισημαίνεται:» Για να αποφευχθεί μια μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή, αλλά και τεχνολογική, είστε υποχρεωμένος να ζητήσετε επείγουσα βοήθεια από τους ηγέτες κρατών, που έχουν πείρα στις μάχες κατά τνω πυρκαγιών σε δάση».

Ηδη πολλές χώρες, όπως Γαλλία και Ιταλία έχουν ήδη προσφερθεί να βοηθήσουν τη Ρωσία, αλλά σύμφωνα με το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων που επιθυμεί να μειώσει το ύψος της καταστροφής, για να αποφευχθεί η πρόκληση πανικού στο λαό, «η βοήθεια από το εξωτερικό θα κρατηθεί ως ρεζέρβα».

Σύμφωνα με ειδικούς, ο καπνός από τις φωτιές και ο μεγάλος καύσωνας που διαρκούν εδώ και πολλές ημέρες, ενδέχεται να προκαλέσουν μια τεράστια οικολογική καταστροφή, αλλά και σοβαρά προβλήματα υγείας στους κατοίκους της Ρωσίας.


πηγή: kathimerini.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου