Τις ανισότητες μεταξύ των οικονομιών της Ευρωζώνης αναδεικνύουν τα στοιχεία για την οικονομική ανάπτυξη του δεύτερου τριμήνου του 2010, με τις κεντρικές οικονομίες να δείχνουν σημάδια ανάκαμψης, την ώρα που o ευρωπαϊκός νότος αντιμετωπίζει ακόμη υψηλή ανεργία και ύφεση. Στο 1% ο μέσος όρος ανάπτυξης στην ευρωζώνη.
Η Γερμανία, με όχημα το υποτιμημένο ευρώ που αναζωογόνησε τις εξαγωγές της, καταγράφει ανάπτυξη 2,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2010. Πρόκειται για τον ταχύτερο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ από την επανένωση της Γερμανίας. Τις προσδοκίες των αγορών υπερέβη και η γαλλική οικονομία, που αναπτύχθηκε κατά 0,6% την ίδια περίοδο.
Ωστόσο, οι περιφερειακές οικονομίες της ζώνης του ευρώ, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιρλανδία, δεν δείχνουν σημάδια ανάκαμψης, γεγονός που αποτυπώνεται και στη δυσπιστία των αγορών, που εξακολουθούν να ζητούν υψηλά επιτόκια δανεισμού.
Η ελληνική οικονομία συρρικνώνεται κατά 3,5% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου. Στάσιμη εμφανίζεται η ισπανική οικονομία, με ρυθμό ανάπτυξης 0,2%, ενώ η Ιρλανδία –παρ’ ότι έχει εφαρμόσει σκληρό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής- εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα δανεισμού. Την Πέμπτη στην έκδοση ομολόγων εξάμηνης διάρκειας ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώτο επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 2,45% έναντι 1,36% τον Ιούλιο, οπότε η Ιρλανδία είχε βγει ξανά στις αγορές. Σύμφωνα με τους Financial Times, στην αγορά φημολογείται ότι επίκειται παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που προτίθεται να αγοράσει ιρλανδικά ομόλογα.
Χάρη κυρίως στους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της Γερμανίας, ο μέσος όρος της ευρωζώνης διαμορφώνεται στο 1% για το δεύτερο τρίμηνο, υψηλότερα κατά 0,3% απ' ό,τι αναμενόταν. Την ίδια ώρα όμως η ανεργία εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, κοντά στο 10%.
Πάντως, λίγοι προβλέπουν ότι η αναπτυξιακή δυναμική της Γερμανίας μπορεί να διατηρηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου, που ήταν ο βασικός μοχλός αύξησης των γερμανικών εξαγωγών, διαμορφώνεται στο 1,30 (από 1,23 τον Ιουνίου), ενώ η καταναλωτική ζήτηση στην Ευρώπη, αλλά και στη Γερμανία, παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Μάλιστα εκτιμάται ότι τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται σε όλα τα κράτη – μέλη της ευρωζώνης, αναμένεται να μειώσουν περισσότερο τη ζήτηση.
πηγή: tanea.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου