Τουλάχιστον δεκατρία εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάζονται από τις έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες που πλήττουν τις τελευταίες ημέρες το Πακιστάν και την ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΟΗΕ Μαουρίτσιο Τζουλιάνο, ο αριθμός των πληγέντων είναι μεγαλύτερος από αυτόν των θυμάτων που επηρεάστηκαν συνδυαστικά από το τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό το 2004, τον σεισμό στο Κασμίρ το 2005 και αυτόν της Αϊτής στις αρχές του τρέχοντος έτους, γεγονός που αποκαλύπτει το μέγεθος των καταστροφών στη χώρα. Επιπροσθέτως, ο Πακιστανός πρωθυπουργός Γιουσούφ Ρατζά Τζιλανί δήλωσε χθες ότι πρόκειται για τη χειρότερη τραγωδία στην ιστορία της χώρας.
Το επίκεντρο της φυσικής καταστροφής βρίσκεται στην επαρχία Καϊμπέρ Παχτούνκουα.
Τα σωστικά συνεργεία που μεταφέρουν είδη πρώτης ανάγκης στους πλημμυροπαθείς δεν μπορούν να φτάσουν στις 600.000 αποκλεισμένους στην κοιλάδα Σουάτ. Ακόμα και τα ελικόπτερα έχουν καθηλωθεί στο έδαφος λόγω της κακοκαιρίας.
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στις επαρχίες Πουντζάμπ και Σιντ, που εξακολουθούν να πλήττονται από ισχυρές βροχοπτώσεις, ενώ με κατάρρευση κινδυνεύει το φράγμα Σουκούρ. Χαρακτηριστικά, το πρωί της Δευτέρας καταγράφηκε ροή νερού από το φράγμα που άγγιζε τα 1,4 εκατ. κυβικά πόδια/λεπτό, ενώ έχει προβλεφθεί να αντέχει σε ροή 900.000 κυβικών ποδών/λεπτό. Πολλά τμήματα της επαρχίας βρίσκονται υπό το νερό και τα σωστικά συνεργεία προσπαθούν να εκκενώσουν κατά το δυνατόν περισσότερους κατοίκους καθώς κινδυνεύει με υπερχύλιση και ο Ινδός ποταμός .
Εν μέσω θεομηνίας, τουλάχιστον δύο ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια, τα Geo και Ary, σταμάτησαν να εκπέμπουν τόσο στο Καράτσι όσο και σε άλλα σημεία της επαρχίας Σιντ. Σύμφωνα με δημοσιογράφους, η λειτουργία τους παρεμποδίζεται από την κυβέρνηση εξαιτίας της δριμείας κριτικής που ασκούν στον πρόεδρο της χώρας, Ασίφ Αλί Ζαρνταρί, και την αντίδραση της κυβέρνησης στην τραγωδία των τελευταίων ημερών. Μάλιστα, τα κανάλια αναμετάδωσαν ότι κάποιος πέταξε ένα υπόδημα κατά του Ζαρνταρί ενώ παρακολουθούσε εκδήλωση του Λαϊκού Κόμματος του Πακιστάν στη Βρετανία, κάτι που διαψεύδει η πακιστανική κυβέρνηση . Τέλος, στην επαρχία Λαντάχ της Ινδίας, στα Ιμαλάια, οι πλημμύρες προκάλεσαν τον θάνατο 150 ατόμων, ενώ εκατοντάδες άλλοι αγνοούνται.
πηγή: kathimerini.gr
Polla thlivera gegonota plitoun ton planiti gi, is that a coincidence?
ΑπάντησηΔιαγραφήτώρα που γράψαν μέχρι και τραγούδια για την ανθρωπιστική βοήθεια στην Αϊτή, θα προσπαθήσουν οι δυνατές χώρες με τον ίδιο ζήλο για το Πακιστάν; δύσκολο... η κατάσταση στο Πακιστάν είναι τραγική...
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ Αιτή; είναι ένα βήμα από την Αμερική. Οι ΗΠΑ είχαν επεμβεί στα εσωτερικά της Αιτής την προηγούμενη δεκαετία και τα είχαν κάνει σκατά , γι αυτό είχαν την υποχρέωση να βοηθήσουν, στο Πακιστάν όμως δεν είναι το ίδιο ...Γενικότερα όπυ υπάρχει επερπλυθησμος και αθλιες συνθήκες διαβίωσης αυτά συμβαίνουν...Στην Κίνα κάθε μέρα πεθαίνουν καμιά εκατοστί για πλάκα ...
ΑπάντησηΔιαγραφή