Σάββατο, 12 Φεβρουαρίου 2011

Dead Poets Society - "O Captain! My Captain!"Μία από τις ταινίες που με έχουν κάνει να συγκινηθώ βαθύτατα (ναι, οκ, πρέπει να μου' φυγε και ένα δάκρυ) ήταν το αριστουργηματικό "O κύκλος των χαμένων ποιητών".

Μία από τις καλύτερες και πιο σημαντικές ταινίες όλων των εποχών. Μία ταινία που μπορεί να σου δώσει έμπνευση, δύναμη, δημιουργία, θέληση για ζωή. Μία ταινία που πρέπει όλοι να τη δείτε, αν δεν το έχετε κάνει ήδη, γιατί μπορεί να σας δώσει λέξεις, σκέψεις, συναισθήματα που θα τα θυμάστε για ολόκληρη τη ζωή σας...

Είχαμε δει παλιότερα στο Γλέντι, τον υπέροχο λόγο του John Keating (Robin Williams) που μας προέτρεπε να αδράξουμε τη μέρα. "Seize the day", "Carpe diem", μία φράση που εμπεριέχει ό,τι πιο σημαντικό πρέπει να θυμόμαστε στη ζωή μας. Κάθε μέρα που περνάει δεν ξαναγυρίζει και έχουμε μία και μόνο μία ευκαιρία να τη ζήσουμε, και να την κάνουμε σπουδαία...

Σήμερα, περνάμε στην τελευταία σκηνή της ταινίας, οπότε όσοι δεν έχουν δει την ταινία καλό είναι να μην τη δουν. Οι υπόλοιποι ας τη ξαναθυμηθούμε... Είναι συγκινητική, σε τέτοιο βαθμό που νιώθεις αυτό τον πνιγμό στο λαιμό σου. Ο Keating είχε ζητήσει από τους μαθητές του αν το νιώθουν να τον αποκαλούν "O Captain! My Captain!". Η φράση αποτελεί τίτλο ποιήματος του Walt Whitman. Και όταν τον διώχνουν από το πανεπιστήμιο, και μπαίνει στην τάξη να μαζέψει κάποια τελευταία πράγματα συμβαίνει το παρακάτω... Ίσως η πιο ανατριχιαστικά συγκλονιστική σκηνή που έχω δει ποτέ...6 σχόλια:

 1. η πιο inspiring ταινία όλων των εποχών.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Εξαιρετική! Ευχαριστούμε, Dominic :-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Βέβαια, σχετικά με το "Carpe Diem", αν το καλοσκεφτείς, στο υπέρμετρο "carpe diem" και στις παραφράσεις που έγιναν στη βαθύτερη ερμηνεία του από τους ανθρώπους, οφείλει η κοινωνία μας (και όχι μόνο) μέρος της κατάπτωσής της...
  Δεν αναφέρομαι, βέβαια, στο απόσπασμα της ταινίας, μια γενικότερη σκέψη διατυπώνω απλώς :-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ωραία σαν σκέψη η διατύπωση σου Ναυσικά!

  εγώ διαφωνώ και πιστεύω ότι η κατάπτωση οφείλεται στο ακριβώς αντίθετο. δεν αδράττουμε τη μέρα. τη ζούμε παθητικά, υποταγμένοι στην καθημερινότητα. και δεν νιώθουμε παρά μόνο όταν είναι αργά τι θα μπορούσαμε να είχαμε ζήσει, δημιουργήσει, καταφέρει. αν κάθε ένας έκανε τη μέρα του ξεχωριστή και μοναδική καμία κατάπτωση δεν θα είχε συμβεί.

  "Make Your Lives Extraordinary" λέει ο Keating στα παιδιά.. αρά το carpe diem δεν έχει έννοια μόνο ημερήσια. γιατί εκεί νομίζω ότι πηγάζει η διατύπωση σου: δηλαδή στο ότι το carpe diem μπορεί να μεταφραστεί στο βολέψου σήμερα όπως γουστάρεις, και μη σε νοιάζει ούτε το αύριο ούτε το ποιον πειράζει αυτό που κάνεις. το carpe diem έχει την έννοια του κάθε μέρα να μάχεσαι να πραγματοποιείς τα όνειρα σου είτε αυτά είναι μικρά, όπως μία νύχτα έξω με φίλους, είτε αυτά είναι τα πιο τρελά σου όνειρα.

  έτσι το βλέπω εγώ -και ο Keating- νομίζω ;)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ακριβώς γι'αυτό ανέφερα το "και στις παραφράσεις που έγιναν στη βαθύτερη ερμηνεία του από τους ανθρώπους"! Διαφορετικά, θα συμμεριστώ την άποψή σου όσων αφορά την ερμηνεία του αποφθέγματος :-)
  υ.γ. Πώς άραγε οι Ρωμαίοι "άρπαζαν τη μέρα"; Με κρασάκι και Pamela Anderson; ;-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. χαχαχαχα... είχαν και οι Ρωμαίοι Πάμελα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή