Ειδικότερα, οι αφίξεις από την Ευρώπη, στην οποία αναλογεί μερίδιο 85% της τουριστικής αγοράς (το μεγαλύτερο), μειώθηκαν κατά 5,1%, ενώ παρατηρήθηκε αύξηση της τουριστικής κίνησης κατά 2,2% από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε ό,τι αφορά στην κατανομή των αφίξεων κατά χώρα προέλευσης, τη μεγαλύτερη συμμετοχή κατά το α΄ τρίμηνο 2010 κατέχουν οι λοιπές χώρες της Ευρώπης (13,7%) και ακολουθούν η Κύπρος (11,4%), η Γερμανία (11%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (6,1%).
Μείωση αφίξεων παρατηρείται από τη Γερμανία (8,2%), το Ηνωμένο Βασίλειο (16,3%) και τη Γαλλία (15,1%) και σημαντική από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης (23,8%). Ωστόσο, σημαντική αύξηση παρουσιάζουν οι αφίξεις από Κύπρο (98,1%), από Αλβανία (35,8%) και από Σκανδιναβικές χώρες.
Βάσει ανάλυσης των στοιχείων κατά μέσο μεταφοράς και σταθμό εισόδου παρατηρείται ότι το αεροδρόμιο που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό κίνησης είναι το "Ελευθέριος Βενιζέλος" (40,3%) και ακολουθεί αυτό της Θεσσαλονίκης (7,5%).
Τα στοιχεία προκύπτουν από τη δειγματοληπτική έρευνα συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος, που πραγματοποιείται στους συνοριακούς σταθμούς (αεροδρόμια, λιμάνια, οδικά και σιδηροδρομικά συνοριακά σημεία) της χώρας, σε συνεργασία με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).
SOS από ξενοδόχους
Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής (έρευνα ΕΞΑΑ-GBR Consulting), κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010, τα έσοδα των δωματίων των ξενοδοχείων της περιοχής (πέντε, τεσσάρων & τριών αστέρων) παρουσίασαν πτώση κατά 3,6%, με το μέσο έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο να διαμορφώνεται στα 62,68 ευρώ.
Η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων, για το ίδιο διάστημα, «έκλεισε» στο 57,4%, παρουσιάζοντας μείωση, σε σχέση με το 2009, της τάξεως του 1,2%. Η μέση τιμή του δωματίου ήταν 109,14 ευρώ, σημειώνοντας πτώση 2,4%.
Ειδικότερα, συγκρίνοντας την απόδοση των ξενοδοχείων της Αττικής σε σχέση με άλλους δέκα σημαντικούς ευρωπαϊκούς προορισμούς, για το πρώτο 5μηνο του 2010, (πηγή: GBR Consulting), προκύπτει ότι μόνο τα ξενοδοχεία της Αττικής εμφανίζουν αρνητικό πρόσημο, τη στιγμή που όλοι οι άλλοι προορισμοί εμφανίζουν θετικά πρόσημα και δείχνουν να ανακάμπτουν σε σχέση με το κακό 2009.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου