Οι σειρήνες ήχησαν σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου στις 8.20 το πρωί (ώρα Ελλάδος), γυρίζοντας τη μνήμη του κυπριακού λαού 36 χρόνια πίσω, στο πραξικόπημα της χούντας των Αθηνών και της ΕΟΚΑ Β΄ στην Κύπρο εναντίον του νόμιμου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ'.
Οι σειρήνες ήχησαν την Πέμπτη (15/07) ακριβώς στην ώρα που το 1974 εκδηλώθηκε το πραξικόπημα, όταν τανκ και επίλεκτες στρατιωτικές μονάδες της Εθνικής Φρουράς, με την καθοδήγηση χουντικών αξιωματικών, κινήθηκαν κατά του προεδρικού μεγάρου, το οποίο κατέστρεψαν, και άλλων καίριων σημείων στη Λευκωσία και στις άλλες πόλεις.
Ο πρόεδρος Μακάριος, ο οποίος βρισκόταν την ώρα εκείνη στο προεδρικό μέγαρο, κατάφερε να διασωθεί και στη συνέχεια να φύγει στο εξωτερικό.
Πέντε μέρες μετά, στις 20 Ιουλίου 1974, η Τουρκία με πρόσχημα το πραξικόπημα εισέβαλε στην Κύπρο και σταδιακά κατέλαβε περίπου το 40% του εδάφους της.
Η Κύπρος παραμένει μέχρι σήμερα ντε φάκτο διχοτομημένη, λόγω της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής, και ο κυπριακός λαός βιώνει μέχρι σήμερα τις οδυνηρές συνέπειες της τραγωδίας του 1974.
Έκκληση για ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο απηύθυνε ο πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, σημειώνοντας ότι μια λύση του κυπριακού, που θα διασφαλίζει την ενότητα του κράτους, του λαού, της οικονομίας, των θεσμών, « είναι εφικτή, μόνο αν αγωνιστούμε ενωμένοι».
Σε δηλώσεις του μετά την τέλεση του μνημόσυνου των πεσόντων κατά το πραξικόπημα στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, το οποίο ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στους τάφους των πεσόντων, ο πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «οι μέρες τούτες επαναφέρουν μνήμες οδυνηρές, ώρες όπου η Χούντα και η ΕΟΚΑ Β’ επέδραμαν κατά του Προεδρικού Μεγάρου και έσπειραν την καταστροφή, στόχευσαν τον Πρόεδρο Μακάριο και μαζί, βεβαίως, τη δημοκρατία. Ενώ απέτυχαν κουβάλησαν τον Τούρκο εισβολέα στην Κύπρο."
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας πρόσθεσε ότι «δυστυχώς, ακολούθησε η τουρκική εισβολή, άνοιξαν τις πύλες οι φασίστες πραξικοπηματίες και υποφέρει ο λαός μας τα δεινά της τραγωδίας, της καταστροφής, της εισβολής, της κατοχής, της προσφυγιάς, του εγκλωβισμού, τα ψυχικά δεινά των συγγενών των αγνοουμένων, πολλών εκ των οποίων ακόμη δεν έχει διακριβωθεί η τύχη».
Τρισάγιο τελέστηκε και για τους κληρωτούς καταδρομείς , που σκοτώθηκαν ενώ βρίσκονταν σε διατεταγμένη αποστολή κατά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974.
Το τρισάγιο τέλεσε για 4η συνεχόμενη χρονιά ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος. Παρευρέθηκαν πέρα από τους συγγενείς των καταδρομέων, εκ μέρους του ΔΗΣΥ, ο Βουλευτής Λεμεσού Αντρέας Κυπριανού, ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης και ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Σωτήρης Σαμψών.
Δείτε το ντοκιμαντέρ του Μιχάλη Κακογιάννη για την εισβολή του Αττίλα:
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου