Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

Το 2% των παντρεμένων δεν κάνουν σεξ


Αρκετά είναι τα ζευγάρια, παντρεμένα είτε με μακροχρόνια σχέση, σύμφωνα με έρευνα, που δεν έχουν ολοκληρωμένες σεξουαλικές σχέσεις.

Με το ποσοστό των παντρεμένων ζευγαριών που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα να ανέρχεται στο 2%, κύριο χαρακτηριστικό είναι ότι κρατούν το πρόβλημα μυστικό από συγγενείς, φίλους, αλλά και από γιατρούς ή ψυχολόγους, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα".

Η πλειονότητα των ζευγαριών που αναζήτησαν θεραπεία ενώ βρίσκονταν σε ηλικία 30-40 ετών, σύμφωνα με μελέτη που διενεργήθηκε σε δείγμα 200 ζευγαριών (Gindin & Resnikoff, 2002), το 50% των ζευγαριών αναζήτησαν θεραπεία 1 έως 3 χρόνια μετά τη διαπίστωση του προβλήματος, ενώ το 20% αναζήτησαν θεραπεία 7 έως 15 χρόνια μετά.

Από τα δεδομένα αυτά αντικατοπτρίζεται και η άρνηση των ζευγαριών να αποδεχτούν το πρόβλημα και να αναζητήσουν θεραπεία. Το σημαντικότερο κίνητρο για την αναζήτηση θεραπείας υπήρξε ο φόβος χωρισμού και η επιθυμία τεκνοποίησης.

Τα περισσότερα ζευγάρια, όπως σημειώνει η Εύη Κυράνα, ψυχολόγος υγείας, ειδικευμένη σε θέματα σχέσεων και σεξουαλικών δυσλειτουργιών, αν και δεν είχαν ποτέ τους επιτύχει τη διείσδυση του πέους στον κόλπο, είχαν σεξουαλική δραστηριότητα που περιλάμβανε άλλες πρακτικές, με αποτέλεσμα το 77% των γυναικών να έρχονται σε οργασμό με άλλους τρόπους.

Σε ό,τι αφορά τα αίτια, το πρόβλημα οφειλόταν κατά 64% σε σεξουαλική δυσλειτουργία της γυναίκας, κατά 16% σε σεξουαλική δυσλειτουργία του άνδρα και κατά 20% σε δυσκολίες και αναστολές του ζευγαριού.

Οι δυσλειτουργίες των γυναικών με τη μεγαλύτερη συχνότητα ήταν ο κολεόσπασμος και η δυσπαρεύνια. Ο κολεόσπασμος είναι μια δυσλειτουργία κατά την οποία ο κόλπος κάνει μια ακούσια σύσπαση και κλείνει τη στιγμή της διείσδυσης, ενώ στη δυσπαρεύνια η γυναίκα αισθάνεται πόνο κατά την επαφή. Μικρότερο ποσοστό των γυναικών είχε φοβία για τη διείσδυση και μειωμένη σεξουαλική επιθυμία.

Όσον αφορά τις ανδρικές σεξουαλικές δυσλειτουργίες, το πρόβλημα της στύσης και η σεξουαλική φοβία είχαν τη μεγαλύτερη συχνότητα, ενώ λιγότερο συχνό αίτιο ήταν η πρόωρη εκσπερμάτιση.

Η αποτελεσματικότητα των θεραπειών που έχει αναπτύξει η σύγχρονη σεξουαλική ιατρική και σεξολογία είναι ιδιαίτερα υψηλή, αλλά όταν τα ζευγάρια έχουν κρατήσει το πρόβλημα για μεγάλο χρονικό διάστημα ως επτασφράγιστο μυστικό και έχουν προσαρμοστεί στην απουσία σεξουαλικών επαφών, δυσκολεύονται να μιλήσουν για αυτό που τους συμβαίνει και να δεχθούν μια ενδεχόμενη αλλαγή στη σεξουαλική τους ζωή. Αυτό αποτελεί και το μεγαλύτερο εμπόδιο στο δρόμο για τη θεραπεία.


πηγή: cosmo.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου