Μέχρι σήμερα όλοι γνωρίζαμε ότι η Σαντορίνη είναι γνωστή για το ηφαίστειο, την Καλντέρα, το μαγευτικό της ηλιοβασίλεμα, τις χρωματιστές παραλίες της, τα ρομαντικά τοπία και το μαγευτικό συνδυασμό του άγριου των βράχων με τα ζεστά χρώματα των σπιτιών, για τη σύνδεσή της με το “μύθο” της χαμένης Ατλαντίδας.. Μέχρι σήμερα!!! Γιατί από σήμερα, η Σαντορίνη είναι γνωστή και για το παγωτό της, με γεύση.. φάβα!
Ο δημιουργός του, ο ιδιοκτήτης εστιατορίου Γιώργος Χατζηγιαννάκης, ξεκίνησε την παρασκευή του παγωτού φάβα πριν από περίπου ένα μήνα, σε μια προσπάθεια να κάνει κάτι "ακραίο", όπως λέει, για να δείξει τις δυνατότητες αυτού του προϊόντος.
Το παγωτό φάβα δεν μοιάζει με τα άλλα, γιατί δεν είναι γλυκό αλλά αλμυρό, δεν αποτελεί επιδόρπιο αλλά προσφέρεται ως ορεκτικό, ως καλωσόρισμα και δεν μπορεί κανείς να το βρει παρά μόνο στη Σαντορίνη!
Ο κ. Χατζηγιαννάκης δεν αποκαλύπτει τη συνταγή του παγωτού, λέγοντας χαρακτηριστικά : “Σας το αφήνω αυτό για έκπληξη”, προσκαλώντας ταυτόχρονα όσους, ενδιαφέρονται, στη γαστρονομική εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, στο πρώην Δημοτικό Σχολείο της Φοινικιάς και φέρει τον πρωτότυπο τίτλο “Από το φάβα της γριάς στη φάβα παγωτό”.
“Η φάβα υπάρχει στη Σαντορίνη εδώ και 3.500 χρόνια, όπως καταδεικνύουν οι ιστορικές πηγές. Ανέκαθεν οι νοικοκυρές της περιοχής προσπαθούσαν να αξιοποιήσουν κάθε προϊόν αυτού του τόπου και αναζητούσαν πολλούς και διαφορετικούς τρόπους μαγειρέματος”, λέει ο κ Χατζηγιαννάκης.
Έτσι, η φάβα μπήκε σε τάρτα, έγινε κρέπα, μπήκε στο φούρνο και έλιωσε για να γίνει κρέμα. Ενδεικτικά της ποικιλίας των εδεσμάτων που μπορεί κανείς να βρει στα εστιατόρια του νησιού είναι τα πιάτα που προσφέρονται στο εστιατόριο του κ. Χατζηγιαννάκη.
Σ' αυτά συγκαταλέγονται το κουνέλι φαβατόρυζο, ο κολιός με κάπαρη σε κρέπα φάβας και το σκουμπρί με κρέμα φάβας.
Glenti Comment: Μμμ, για να είμαι ειλικρινής δεν ξέρω αν θα το έτρωγα!
πηγή: cosmo.gr
θα το δοκίμαζα! εγώ από ότι κατάλαβα είναι ένα δροσερό ορεκτικό. μαλλόν καλό θα είναι...
ΑπάντησηΔιαγραφή