Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

"Το απαρτχάιντ υπάρχει ακόμη"


Με το σύνθημα «το απαρτχάιντ υπάρχει ακόμη» περίπου 800 διαδηλωτές βγήκαν χθες και πάλι στους δρόμους του Ντέρμπαν προκειμένου να διαμαρτυρηθούν και για τους μισθούς που έχασαν αλλά και για τη δουλειά που πλέον δεν έχουν.

Πρόκειται για τους εργαζόμενους που διαδήλωναν τα ξημερώματα της Δευτέρας και συνεπλάκησαν με την αστυνομία, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν χθες έξω από το δημαρχείο του Ντέρμπαν φωνάζοντας συνθήματα για την ύπαρξη του απαρτχάιντ, «το απαρτχάιντ υπάρχει ακόμη» και «Παγκόσμιο Κύπελλο για όλους. Πρώτα οι άνθρωποι και μετά το κέρδος».

Χθες, 16 Ιουνίου, ήταν η επέτειος της εξέγερσης των μαθητών στο Σοβέτο το 1976 και η αστυνομία είχε λάβει ιδιαίτερα μέτρα τόσο στο Ντέρμπαν όσο και σε άλλες πόλεις της Νότιας Αφρικής. Στο Ντέρμπαν οι διαδηλωτές είχαν και τη συμπαράσταση ακτιβιστών, ενώ λίγα μέτρα πιο πέρα φίλαθλοι της Ισπανίας και της Ελβετίας τραγουδούσαν πριν από τον αγώνα της ομάδας τους που έγινε στην πόλη.

«Η σημερινή πορεία είναι για να ακουστεί η φωνή των εργαζομένων που βρέθηκαν ξαφνικά έξω από τη διοργάνωση του Μουντιάλ και είναι θύματα εκμετάλλευσης από τις εταιρείες που συμμετέχουν στη διοργάνωση» δήλωσε ο Λούμπνα Νάντβι, μέλος του Κοινωνικού Φόρουμ του Ντέρμπαν.

Το πρώτο δυνατό κρας τεστ για την αστυνομία της Νότιας Αφρικής θα είναι το σημερινό παιχνίδι της Αργεντινής με τη Νότια Κορέα (2.30 μ.μ. ώρα Ελλάδας) στο χωρητικότητας 84.000 θεατών γήπεδο «Σόκερ Σίτι» του Γιοχάνεσμπουργκ. Σύμφωνα με πηγές της FIFA, η τελευταία έδωσε επιπλέον 100 εκατ. ευρώ τον περασμένο Μάρτιο στους διοργανωτές για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης των αστυνομικών αλλά και των ανδρών της ιδιωτικής ασφάλειας.

Χθες οι ακτιβιστές κατηγόρησαν τη FIFA πως ασκεί μεγάλη επιρροή στην κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής. Ο Σίριλ Ξάμπα, ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού της περιοχής Κβαζούλου Νατάλ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει, ενώ αναφέρθηκε στα θετικά που έχει αποκομίσει η πόλη του Ντέρμπαν από τη διοργάνωση:

«Οι δρόμοι που βρίσκονταν υπό κατασκευή ολοκληρώθηκαν, γήπεδα κτίστηκαν και όλες αυτές οι εργασίες έφεραν απασχόληση. Δημιουργήθηκαν επίσης περισσότερες θέσεις εργασίας στον τομέα του τουρισμού, ενώ η κυβέρνηση θα κερδίσει αρκετά από την αύξηση των εσόδων της από τη φορολογία».

Το νομικό καθεστώς των Ζουλού

Η περιοχή του Ντέρμπαν, Κβα Ζούλου Νάταλ, όπως είναι το πλήρες όνομα της επαρχίας, κατοικείται στην πολύ μεγάλη πλειοψηφία της από τη φυλή των Ζουλού, που συνολικά ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια σε όλη τη χώρα. Η φυλή των Ζουλού που ζει περίπου 300 χιλιόμετρα μακριά από το Ντέρμπαν έχει το δικό της βασιλιά, που είναι ένα ισχυρό πρόσωπο, ενώ το αεροδρόμιο του Ντέρμπαν φέρει το όνομα «Βασιλιάς Σάκα», που είναι ο ιστορικός βασιλιάς των Ζουλού και ο τάφος του αποτελεί αξιοθέατο στα χωριά των Ζουλού.

Η κυβέρνηση της Κβα Ζουλού Νάταλ, λοιπόν, αποφάσισε να συστήσει επιτροπή από ειδικούς και επιστήμονες (ιστορικούς), οι οποίοι θα μελετήσουν και θα καταλήξουν σε συμπέρασμα-πρόταση προς αυτή για το νομικό καθεστώς που θα διέπει πλέον τη φυλή των Ζουλού και τον βασιλιά τους και συγκεκριμένα για το νομικό καθεστώς που θα έχει ο ίδιος στην πυραμίδα του κράτους της ΝότιαςΑφρικής.

Ο σημερινός βασιλιάς των Ζουλού, Γκούντγουιλ Ζβελιθίνι, όπως είναι το όνομά του, είναι ένας ισχυρός άνδρας, ο οποίος προσφάτως παρενέβη στην κυβέρνηση και βγήκε το άγαλμα του ιστορικού βασιλιά των Ζουλού Σάκα από το αεροδρόμιο του Ντέρμπαν. Αυτό γιατί οι Ζουλού έκριναν ότι η θέση του και ο τρόπος του είχε στραφεί για να κοιτά ήταν επίσης άσχημος, ενώ ήταν και πολύ μακριά από τα σημεία που περνούσαν οι επιβάτες και επί της ουσίας δεν το έβλεπε κανείς.

Μεταθέτει τις ευθύνες η FIFA

Σε πέντε από τα 10 γήπεδα που γίνονται αγώνες του Μουντιάλ η αστυνομία έχει ήδη αναλάβει πλήρως το θέμα της ασφάλειας, μετά τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην ιδιωτική εταιρεία σεκιούριτι, οι οποίοι ζητούν τα δεδουλευμένα.

Η FIFA τοποθετήθηκε χθες για πρώτη φορά επί του θέματος, ο εκπρόσωπος Τύπου της παγκόσμιας ομοσπονδίας ποδοσφαίρου ρωτήθηκε χθες στην καθιερωμένη ενημέρωση που γίνεται στο Γιοχάνεσμπουργκ, αλλά παρέπεμψε τους δημοσιογράφους στην αστυνομία. Μια αστυνομία που έχει ήδη αναλάβει την ευθύνη της ασφάλειας στα δύο γήπεδα του Γιοχάνεσμπουργκ, το "Σόκερ Σίτι" και το "Ελις Παρκ", καθώς και αυτά σε Κέιπ Τάουν, Ντέρμπαν και Πορτ Ελίζαμπεθ.


πηγή: sentragoal.gr


3 σχόλια:

  1. Έπαψε να είναι θεσμοθετημένος ο ρατσίσμος, δεν έπαψε να είναι κοινωνικός ...Ίσες ευκαιρίες για όλους ; Δεν νομίζω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ο αόρατος κοινωνικός ρατσισμός είναι μακράν πιο επικίνδυνος. και αυτό δυστυχώς ισχύει παντού στο κόσμο. μεγαλώνουμε μαθαίνοντας ότι πρέπει να υπάρχουν ίσες ευκαιρίες για όλους και τα ίδια τα άτομα που το "διδάσκουν" κάνουν διακρίσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ο νόμος είναι εύκολος, η εκπαίδευση είναι όμως η λύση. η σωστή παιδεία είναι το πιο σημαντικό και το πιο δύσκολο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή