Η υπεύθυνη του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Εύη Παπαβέργου, υπογράμμισε πως η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγάλη, ενώ πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν τα παιδιά, τα οποία, με πρώτη ύλη αντικείμενα, όπως χαρτιά, πλαστικά μπουκάλια και κουτιά, έκαναν δημιουργικές μεταποιήσεις, με βασικό «εργαλείο» τη φαντασία τους.
Τα έργα των παιδιών και των ενηλίκων, που συμμετείχαν στο εργαστήρι, θα εκτίθενται έως και τις 17 Ιουνίου στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.
Γλυπτό από σκουπίδια στην παραλία της πόλης
Την ίδια στιγμή, ένα μεγάλο γλυπτό από καροτσάκια σούπερ μάρκετ, ποδήλατα, αγροτικά μηχανήματα, λάστιχα, λαμαρίνες, σιδηρικά κάθε είδους, σχοινιά και δίχτυα, όλα τους καλυμμένα από βρύα, κοράλλια, όστρακα, ακόμη και καβουράκια, "κοσμεί" από το Σάββατο (12/06) και ως τις 18 Ιουνίου, τη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης.
Το γλυπτό δημιούργησε ομάδα καλλιτεχνών του 2ου Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών και σπουδαστών Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) της πόλης, έχοντας ως "πρώτη ύλη" τα σκουπίδια, που ανέσυραν από το βυθό του Θερμαϊκού Κόλπου εξήντα περίπου δύτες από σαράντα αλιευτικά σκάφη.
"Πρόκειται για μια συμβολική κίνηση που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τους αλιευτικούς συλλόγους της περιοχής του Θερμαϊκού με σκοπό να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες σε θέματα περιβάλλοντος", ανέφερε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, συγχαίροντας την πρωτοβουλία της αντινομαρχίας Αλιείας, του Γραφείου Νεολαίας της Νομαρχίας και των συλλόγων.
"Στο πλαίσιο της δουλειάς μας συναντούμε πολλές φορές σκουπίδια στο βυθό", σημείωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των αλιευτικών συλλόγων Μείζονος Θεσσαλονίκης, Νέας Μηχανιώνας και Αγγελοχωρίου, Κώστας Χορίκης. Τόνισε μάλιστα ότι οι αλιευτικοί σύλλογοι έχουν πραγματοποιήσει άλλες δύο φορές καθαρισμούς του βυθού. "Συναντούμε ό,τι πιο περίεργο μπορείτε να φανταστείτε, από πλαστικές σακούλες, μπουκάλια και σίδερα, μέχρι λεκάνες τουαλέτας, λάστιχα, αυτοκίνητα και κάδους απορριμμάτων", είπε.
Αυτή τη φορά ο καθαρισμός ξεκίνησε από το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και ολοκληρώθηκε στον Λευκό Πύργο. Τα σκουπίδια ήταν πολλά και περίεργα προκαλώντας την έκπληξη της ομάδας καλλιτεχνών, αλλά και των περαστικών που παρακολούθησαν από κοντά την κατασκευή του περίεργου αυτού γλυπτού.
πηγή: cosmo.gr
μπράβο για την εξαιρετική ιδέα.
ΑπάντησηΔιαγραφή