Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Τα αεροπλάνα επηρεάζουν τον καιρό !



Τα αεροπλάνα προκαλούν βροχή και χιονοπτώσεις! Δεν είναι λίγες οι φορές που κάποια σύννεφα στη Δυτική Ευρώπη, αλλά και σε περιοχές του Ειρηνικού, αποκτούν περίεργο σχήμα μόλις περάσει κοντά τους ένα αεροσκάφος.

Στο κέντρο των νεφών εμφανίζεται συχνά μια μεγάλη οπή και ύστερα από λίγη ώρα αρχίζει να βρέχει ή να χιονίζει. Επιστήμονες από το Εθνικό Κέντρο Ατμοσφαιρικών Ερευνών των ΗΠΑ, στο Μπούλντερ του Κολοράντο, μελέτησαν αυτά τα σύννεφα που εδώ και πολλές δεκαετίες παρατηρούνται ορισμένες φορές στον ουρανό. Τα συσχέτισαν με τις πτήσεις αεροσκαφών που κινούνται είτε με έλικες είτε με κινητήρες τζετ και διαπίστωσαν ότι όταν τα αεροπλάνα περνούν μέσα από αυτά προκαλούν αναστάτωση στην ποσότητα των σταγονιδίων νερού που περιέχουν.

Οπως ανέφεραν οι ειδικοί στην επιθεώρηση «Βulletin of the Αmerican Μeteorological Society», ο αέρας που περνά πάνω από τα φτερά του αεροπλάνου ψύχει τις σταγόνες νερού που υπάρχουν στα νέφη. Την ίδια δουλειά κάνουν και οι μηχανές του αεροπλάνου με αποτέλεσμα τα σταγονίδια νερού να παγώνουν σε θερμοκρασίες από- 5 μέχρι και- 25 βαθμούς Κελσίου και να πέφτουν στο έδαφος υπό μορφή βροχής ή χιονιού. Σε μια περίπτωση μάλιστα, η χιονόπτωση που προκλήθηκε από ένα αεροπλάνο έπληξε μια περιοχή που εκτεινόταν σε μήκος 35 χιλιομέτρων και η διάρκεια του φαινομένου ήταν 45 λεπτά.


Glenti Comment:
Άτιμα αεροπλάνα!


πηγή: tanea.gr

1 σχόλιο: