Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Σε 5ετή περίοδο λιτότητας η Βρετανία


Η Βρετανία εισήλθε από χθες και επίσημα στη μακρά περίοδο λιτότητας.

Ο Υπουργός των Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν εξέθεσε χθες (22/06/2010) λεπτομερώς ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων τους άξονες του έκτακτου κρατικού προϋπολογισμού λιτότητας, "χωρίς προηγούμενο" όπως ανέφεραν πηγές στο "Σίτι", με εξοικονόμηση μέσα σε μία 5ετία πολλών δισ.ευρώ, γιά να "ισοφαριστεί" το μεγάλο κρατικό έλλειμμα της κυβερνητικής περιόδου των Εργατικών.

Σε μία πρώτη αντίδραση, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης "Φιτς" διατήρησε, χθες, την πιστοληπτική ικανότητα της Βρετανίας στο επίπεδο "ΑΑΑ". Αιτιολογώντας, ο οίκος ανέφερε ότι "αποκαθίσταται με τα ανακοινωθέντα μέτρα η εμπιστοσύνη των ξένων δανειστών προς την οικονομία της Βρετανίας".

Το "δομικό έλλειμμα", που εξ ορισμού δεν συνδέεται με τις εποχικές δυσχέρειες μιας οικονομίας, κι άρα δεν απαλείφεται με την ανάκαμψη της οικονομίας αυτής από την ύφεση, "θα χρειαστεί και δομικές μεταρρυθμίσεις" για να αντιμετωπιστεί, όπως ανέφερε σήμερα μιλώντας στη Βουλή ο ίδιος υπουργός --"θα γίνουν", είπε,"κρατικές παρεμβάσεις σε διάφορους οικονομικούς τομείς, αλλά κι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων".

"Θέλουμε να περιορίσουμε σταδιακά το έλλειμμά μας στα 149 δισ.λίρες ( δηλαδή 179 δισ.ευρώ), δηλαδή περίπου στο 10,1% του ΑΕΠ μας, τελικά δε στην αναλογία του 1,1% του ΑΕΠ μας ήδη από το 2016, δηλαδή τότε μόλις στα 20 δισ.λίρες, είπε με έμφαση στους βουλευτές ο υπουργός των Οικονομικών.

Οι "άξονες" του προγράμματος λιτότητας.

- Χαρακτηριστικό είναι ότι οι ετήσιες δαπάνες κάθε υπουργείου θα μειώνονται σε ποσοστό -25%, όλη την κυβερνητική θητεία, πλην των υπουργείων της Υγείας και της Ανάπτυξης.

- Εξάλλου, εκτός των χαμηλόμισθων, οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων καθηλώνονται στο τρέχον επίπεδο επί διετία, ενώ οι συντάξεις τους περικόπτονται.

- Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ, από την πρωτοχρονιά και μετά θ αυξηθεί στο 20% από 7,5% σήμερα, όπως αυξάνεται αναλόγως κι "ο φόρος υπεραξίας ακινήτων" ήδη από του χρόνου.

- Θα φορολογηθούν στον κύκλο των εργασιών τους οι τράπεζες, γιά τις οποίες οι Εργατικοί ξόδεψαν δισεκατομμύρια λίρες γιά τη διάσωσή τους, ο δε φόρος εκτιμάται ότι θ αποφέρει ετησίως στα κρατικά ταμεία περίπου 2,5 δισ.ευρώ.

- Ακόμα και τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ θα υποστούν περικοπές στον προϋπολογισμό τους, δεδομένου ότι τα ετήσια "έξοδα παράστασης" θα καθηλωθούν στο τρέχον επίπεδο των 9,5 εκατομ.ευρώ.

- Οι Εργατικοί αντέκρουσαν ότι ο έκτακτος προϋπολογισμός δεν είναι αναπτυξιακός και ότι πλήττονται απ αυτόν μόνον οι χαμηλόμισθοι. Όμως, η στερλίνα ανατιμήθηκε και η διμερής ισοτιμία διαμορφώθηκε, πλέον, ελαφρά άνω από το επίπεδο των 1,20 στερλίνας το ένα ευρώ.


πηγή: sigmalive.com

3 σχόλια:

  1. οι προβλέψεις έλεγαν ότι θα βουλιάξει και η Αγγλία όπως την Ελλάδα αλλά εκεί πάνω κανουν εκείνο που δεν κάνουμε εμείς ποτέ, προγραμματισμό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. με προγραμματισμένη ακρίβεια μπήκαν στη λιτότητα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή