Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Γαλλία - Ν.Αφρική 1-2


Αντίο στο Μουντιάλ είπαν οι Γάλλοι και οι Νότιο Αφρικανοί. Στο τρίτο και τελευταίο παιχνίδι του πρώτου ομίλου οι «μπαφάνα μπαφάνα» επικράτησαν με 2-1 των τραγικών «πετεινών», ωστόσο και οι δύο ομάδες αποκλείστηκαν.

Η αλήθεια είναι πως έτσι όπως τα είχαν καταφέρει στα δύο προηγούμενα παιχνίδια τους, τόσο οι Γάλλοι, όσο και οι Νότιο Αφρικανοί, η υπόθεση πρόκριση ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Αρχικά ήθελαν να μην έρθει ισόπαλο το ματς της Ουρουγουάης με το Μεξικό και μετά να κερδίσουν πετυχαίνοντας όσα περισσότερα τέρματα μπορούν. Οι Λατίνοι τους έκαναν το χατίρι καθώς οι Ουρουγουανοί επικράτησαν με 1-0, ωστόσο οι Αφρικανοί που στην προκειμένη περίπτωση επικράτησαν των «τρικολόρ» δεν μπόρεσαν να κερδίσουν με μεγαλύτερο από το 2-1 σκορ. Έτσι και οι «πετεινοί» και οι «μπαφάνα μπαφάνα» τέθηκαν εκτός Μουντιάλ. Οι διοργανωτές πάντως φεύγουν με ψηλά το κεφάλι, καθώς προσπάθησαν με όλες τους τις δυνάμεις για την υπέρβαση, σε αντίθεση με τους παίκτες του Ντομενέκ που ήταν και στο τρίτο παιχνίδι απογοητευτικοί. Σε ένα από τα χειρότερα Μουντιάλ στην ιστορία της Γαλλίας τα ακριβοπληρωμένα αστέρια του ανεκδιήγητου προπονητή έγραψαν μια μαύρη σελίδα στην ιστορία των «τρικολόρ».

Την ταπείνωσε...


Στο πρώτο μέρος και πάρα το καλό ξεκίνημα των Γάλλων, οι Αφρικανοί έκαναν ότι ήθελαν τους αντιπάλους τους. Κατάφεραν να πετύχουν δύο γκολ, ενώ έχασαν ευκαιρίες για ακόμα περισσότερα «ξεπουπουλιάζοντας τους πετεινούς». Πετεινοί που μόνο πραγματικά ήταν για λύπηση. Ο Ντομενέκ απέδειξε πως απλά δεν είναι προπονητής, ενώ το κλίμα μεταξύ των παικτών, φαινόταν πως ήταν από κακό έως τραγικό. Πάλι καλά μάλιστα που δεν σταμάτησαν κάποια φάση για να πλακωθούν μεταξύ τους. Από την στιγμή που στο γήπεδο έπαιζε μία ομάδα που ήθελε τη νίκη και το έδειχνε και από την άλλη μια «ομάδα» που απλά έκανε αγγαρεία, το 0-2 ήταν απόλυτα δίκαιο. Ειδικά μετά την αποβολή του Γκουρκίφ με απευθείας κόκκινη το έργο των «μπαφάνα μπαφάνα» έγινε ακόμα πιο εύκολο.

Θα μπορούσε

Στο δεύτερο μέρος η εικόνα ήταν σχεδόν ίδια. Και λέμε σχεδόν γιατί ναι μεν και πάλι η Νότιος Αφρική είχε τον έλεγχο, ωστόσο όχι μόνο δεν κατάφερε να βάλει κάποιο τέρμα, αλλά δέχτηκε κιόλας, χάνοντας έτσι κάθε πιθανότητα πρόκρισης. Οι τυπικά φιλοξενούμενοι στο 0-2 είχαν δοκάρι, αλλά μετά το γκολ που δέχτηκαν δεν κατάφεραν να αντιδράσουν. Τουλάχιστον τους έμεινε η νίκη σε αντίθεση με τους Γάλλους που σε αυτό το Μουντιάλ δεν έκαναν απολύτως τίποτα.

Τι να σου κάνει ο Σισέ;

Μία από τις κριτικές των Γάλλων δημοσιογράφων στον Ντομενέκ, ήταν για ότι δεν έβαζε στην ενδεκάδα τον Τζιμπρίλ Σισέ. Ο επιθετικός του Παναθηναϊκού ξεκίνησε κόντρα στην Νότιο Αφρική, αλλά και να ήθελε, δεν μπορούσε να κάνει κάτι. Το κλίμα σε αυτή την Γαλλία φαινόταν τόσο αρρωστημένο που ακόμα και ο μεγάλος Ζιντάν να μπορούσε να παίξει, δεν θα έκανε απολύτως τίποτα. Όσον αφορά τον Ντομενέκ, ο τεχνικός των «πετεινών» ξεκίνησε με σύστημα 4-2-2-1, με τον Σισέ μοναδικό προωθημένο. Ο Γάλλος προπονητής στο τελευταίο του όπως αποδείχθηκε παιχνίδι με τους «τρικολόρ» άφησε έξω πολλές βεντέτες όπως τον αρχηγό Εβρά, τον Ανρί, τον Γκοβού, τον Μαλουντά, τον Αμπιντάλ, ενώ έλειπε και ο Ανελκά που ως γνωστών έφυγε από την αποστολή μετά το επεισόδιο που είχε με τον Ντομενέκ.

Άργησε ο Περέιρα

Από την άλλη ο Περέιρα παρέταξε την Νότιο Αφρική με το επιθετικό 4-4-2, ωστόσο δεν ήταν λίγοι αυτοί που είπαν πως θα έπρεπε να βγάλει την ομάδα στην επίθεση και στα προηγούμενα παιχνίδια. Κάλιο αργά πάντως παρά ποτέ και οι «μαπαφάνα μπαφάνα» κατάφεραν να κάνουν ότι ήθελαν τους Γάλλους.

Πιο καλά οι γηπεδούχοι

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Στο πρώτο μέρος οι τυπικά γηπεδούχοι Γάλλοι ξεκίνησαν πιο δυνατά και μόλις στο 3' έχασαν την πρώτη τους ευκαιρία με τον Γκουρκίφ να πασάρει στον Ζινιάκ, το σουτ του οποίου μπλόκαρε ο Τζόζεφς. Ο τερματοφύλακας των φιλοξενούμενων εφτά λεπτά αργότερα μπλόκαρε και πάλι την κεφαλιά που έκανε ο Σισέ.

Τον πήρε παραμάζωμα και 0-1

Από εκείνο το σημείο ο ρυθμός του αγώνα έπεσε ωστόσο μία εκτέλεση κόρνερ έφτανε για να ανοίξει μια ομάδα το σκορ. Συγκεκριμένα στο 20' ο εξαιρετικός Τσαμπαλάλα εκτέλεσε το κόρνερ και ο Κουμάλο εκμεταλλεύτηκε την τραγική έξοδο του Γιορίς και παίρνοντας παραμάζωμα τον Ντιαμπί έστειλε την μπάλα στα δίχτυα κάνοντας το 0-1.

Κόκκινη σε Γκουρκίφ

Σαν να μην έφτανε η τραγική εμφάνιση της Γαλλίας που μετά μάλιστα το γκολ που δέχτηκε δεν έκανε το παραμικρό, ήρθε στο 26' η αποβολή του Γκουρκίφ. Ο μεσοεπιθετικός της Μπορντό χτύπησε σε διεκδίκηση της μπάλας στον αέρα τον Σιμπάγια, με τον διαιτητή να του δείχνει κόκκινη κάρτα, μια απόφαση λίγο τραβηγμένη, αν και ο Κολομβιανός Ρουίς τιμώρησε το ότι ο Γκουρκίφ πήδηξε με απλωμένα χέρια.

0-2 και ελπίδες πρόκρισης

Το "Free State Stadium" στο 36' πήρε... φωτιά και οι βουβουζέλες ακούστηκαν μέχρι και την Ελλάδα. Αυτό έγινε γιατί η Νότιος Αφρική κατάφερε να πετύχει ένα ακόμα τέρμα κάνοντας το 0-2. Δράστης ο Πάρκερ ο οποίος μπήκε με την μπάλα στα δίχτυα σε γύρισμα του Μασιλέλα. Μάλιστα οι πανηγυρισμοί έγιναν ακόμα μεγαλύτεροι όταν ακούστηκε πως η Ουρουγουάη άνοιξε το σκορ κόντρα στο Μεξικό, καθώς πλέον οι Αφρικανοί με δύο γκολ θα περνούσαν στην επόμενη φάση.

Δοκάρι με το καλημέρα

Στο δεύτερο μέρος αυτοί που μπήκαν φουριόζοι ήταν οι Αφρικανοί. Οι παίκτες του Περέιρα έχοντας ως στόχο δύο ακόμα γκολ, τα έδωσαν από το πρώτο λεπτό για να καταφέρουν την απόλυτη ανατροπή και να μπορέσουν να προκριθούν. Μόλις έξι λεπτά από το ξεκίνημα του δευτέρου μέρους, έχασαν μοναδική ευκαιρία να κάνουν το 0-3. Συγκεκριμένα ο Τσαμπαλάλα έκανε την κάθετη μπαλιά στον Μφέλα, ο οποίος μόνος απέναντι από τον Γιορίς έστειλε την μπάλα στην συμβολή των δοκαριών του Γάλλου. Έξι λεπτά αργότερα και πάλι ο Μφέλα με σουτ έξω από την περιοχή απείλησε την Γαλλία, αλλά ο Γιορίς έδιωξε σε κόρνερ με πολλή ωραία προσπάθεια.

Το έβαλαν μετά από 250 λεπτά

Εκεί που όλα έδειχναν πως η Νότιος Αφρική θα καταφέρει να φτάσει στο 0-3, οι Γάλλοι κατάφεραν να μειώσουν πετυχαίνοντας το πρώτο τους γκολ στο φετινό Μουντιάλ. Χρειάστηκε να περάσουν συνολικά 250 λεπτά και να φτάσουμε στο 70' του τρίτου ματς, για να μπορέσουν οι «πετεινοί» να... ματώσουν αντίπαλα δίχτυα. Δράστης ο Μαλουντά, ο οποίος μετά από πάσα του Ριμπερί και προ κενής εστίας έκανε το 1-2.

Απογοήτευση στους Αφρικανούς

Το 1-2, όπως ήταν φυσικό απογοήτευσε τους Αφρικανούς, καθώς εκεί που τα έδιναν όλα για δύο ακόμα τέρματα και έδειχναν ικανοί να τα πετύχουν, δέχτηκαν την ψυχρολουσία. Μάλιστα μετά το γκολ, η Γαλλία ανέκτησε τα ηνία, χωρίς όμως να καταφέρει να απειλήσει σοβαρά και δεύτερη φορά.


πηγή: gazzetta.gr

1 σχόλιο:

  1. τώρα βρήκες να μου τον βάλεις τον Τζιμπρίλ, που ήταν διαλυμένη η ομάδα; κρίμα που δεν πέρασαν οι Μπαφάνα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή