Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Ακτή Ελεφαντοστού - Πορτογαλία 0-0



Πολλοί θα περίμεναν ότι στον «όμιλο του θανάτου» το θέαμα θα έκανε την εμφάνισή του. Μάταια. Ακτή Ελεφαντοστού και Πορτογαλία σέρβιραν... σούπα, με το 0-0 να σφραγίζει την αναμέτρηση.

Τα συστήματα...

Με περίπου ίδιο σύστημα ξεκίνησαν οι δύο ομάδες το ματς, με την Ακτή Ελεφαντοστού να παρατάσσεται από τον Σβεν Γκόραν Ερικσον με 4-3-3 σε μια διάταξη κοντά σε χριστουγιαννιάτικο δέντρο (4-3-2-1). Στο τέρμα ήταν ο Μπάρι, στο κέντρο της άμυνας οι Κόλο Τουρέ και Ζοκορά, ενώ πλάγιοι μπακ επιλέχθηκαν οι Τιενέ (αριστερά) και Ντεμέλ (δεξιά). Πιο μπροστά, τρία χαφ, με τους Γιάγια Τουρέ, Τιοτέ και Εμπουε να παίρνουν φανέλα βασικού. Οσον αφορά την τριπλέτα της επίθεσης, ο Ζερβίνιο της Λιλ ήταν στην κορυφή και πίσω του, σε ρόλους επιθετικών μέσων οι Σάλομον Καλού (αριστερά) και Ντιντάν (δεξιά).

Το 4-3-3 σε διάταξη 4-2-1-2-1 ήταν η επιλογή του Κάρλος Κεϊρός για την Εθνική Πορτογαλίας. Τα γάντια του βασικού πήρε ο Εντουάρδο της Μπράγκα και μπροστά του η αμυντική τετράδα είχε ως εξής. Φάμπιο Κοεντράο αριστερά, Πάουλο Φερέιρα δεξιά και στο κέντρο Μπρούνο Αλβες και Ρικάρντο Καρβάλιο. Δύο αμυντικά χαφ είχαν οι Ιβηρες, τους Πέδρο Μέντες και Ραούλ Μεϊρέλες, ενώ μπροστά τους ήταν ο playmaker, Ντέκο. Στην τριπλέτα της επίθεσης, μοναδικός προωθημένος ήταν ο Λίεντσον και πίσω του πλάγια ήταν Κριστιάνο Ρονάλντο (δεξιά) και ο Ντάνι της Ζενίτ (αριστερά).

Καλή εκκίνηση, αλλά...

Αν και στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης η Πορτογαλία μπήκε πιο δυνατά και έδειξε διάθεση να πιέσει, δεν μπόρεσε να συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό. Στο 11' ο Κριστιάνο Ρονάλντο με μακρινό σουτ από περίπου 25 μέτρα τράνταξε το δοκάρι του Μπάρι, όμως η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη για τους Ιβηρες. Οι Ιβοριανοί ήταν αυτοί που κατέβαιναν στα αντίπαλα καρέ πιο εύκολα έχοντας πάρει το κέντρο και τις περισσότερες μονομαχίες, με τους δυνατούς της χαφ στον άξονα. Το σύνολο του Ερικσον περίμενε τους Πορτογάλους ακριβώς μέχρι την μεσαία γραμμή, αλλά από εκεί και μετά έτρωγε σίδερα και οι Γιάγια Τουρέ, Εμπουε και Τιοτέ δεν επέτρεπαν σε καμία περίπτωση στους Ντέκο, Μεϊρέλες, και Ρονάλντο να κάνουν παιχνίδι. Από το πρώτο κιόλας μέρος, αν και οι Ιβηρες είχαν δοκάρι, φάνηκε ποια ομάδα πατάει καλύτερα μέσα στο γήπεδο.

Κάπως έτσι και στην επανάληψη

Το σκηνικό δεν άλλαξε στην επανάληψη με τους Αφρικανούς να έχουν την κατοχή της μπάλας και τους Ιβηρες να προσπαθούν περισσότερο με ατομικές προσπάθειες να απειλήσουν. Ο Ζερβινιό, που ξεκίνησε στην κορυφή, ήταν σε καλή μέρα και δημιούργησε κινδύνους στην άμυνα της ομάδας του Κεϊρός, όμως δεν κατάφερε να σκοράρει. Η κατοχής της μπάλας ήταν για την Ακτή και οι Πορτογάλοι είχαν να επιδείξουν κάποια σουτ του Κριστιάνο και του Μεϊρέλες, τα οποία όμως δεν ήταν δυνατό να κάνουν τη διαφορά.

Επέμεινε ως το τέλος

Οσο το παιχνίδι έφτανε πιο κοντά στο τέλος, μία ομάδα πάλι έδειχνε ότι δεν αρκείται στην ισοπαλία. Η Ακτή, με τον Ντρογκμπά να έχει μπει αλλαγή στο 66', πίεσε περισσότερο και προσπάθησε να πάρει τη νίκη κόντρα σε μια Πορτογαλία, που φάνηκε να προτιμά την σιγουριά της ισοπαλίας ενόψει της εξαιρετικά επικίνδυνης συνέχειας στον όμιλο του θανάτου. Οι δύο ομάδες έμειναν στο απόλυτο «μηδέν» και στη συνέχεια δεν αποκλείεται να παίξει ρόλο η διαφορά τερμάτων για το εισιτήριο που γράφει πάνω «φάση των 16».

MAN OF THE MATCH: Ο Ζερβίνιο της Ακτής Ελεφαντοστού ήταν ο παίκτης που φάνηκε περισσότερο στην αναμέτρηση καθώς εκμεταλλεύτηκε την ταχύτητα και τη διεισδυτικότητά του. Ο άσος της Λιλ, αν και δεν αποτελεί καθαρόαιμο στράικερ, ξεκίνησε στην κορυφή της επίθεσης ελλείψει Ντρογκμπά και ταλαιπώρησε αρκετά την άμυνα των Πορτογάλων. Ηταν αρκετές οι καλές του ενέργειες, όμως τα σουτ που δοκίμασε, είτε σταμάτησαν στον Εντουάρδο, είτε πέρασαν άουτ.

Η ΓΚΑΦΑ: Σε αυτό ναι, υπήρξε πρωτοτυπία. Αν και όπως πηγαίνει το πράγμα αυτό είναι το μουντιάλ της γκάφας, Ιβοριανοί και Πορτογάλοι δεν συνέχισαν την παράδοση σε αυτή την κατηγορία. Δεν γελάσαμε με την ψυχή μας, δεν είδαμε παιδικό λάθος, ούτε κάποια ενέργεια που να στοιχίσει σε μία εκ των δύο ομάδων στον αγώνα.

ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ: Η άμυνα των Πορτογάλων με εμπειρία, δύναμη και σωστές τοποθετήσεις αντιμετώπισε όπως έπρεπε τους εκρηκτικούς επιθετικούς της Ακτής Ελεφαντοστού. Ο Ρικάρντο Καρβάλιο είχε προβλήματα με τον Ζερβίνιο, όμως πολλές φορές είχε επιτυχημένες επεμβάσεις. Θετικοί και οι υπόλοιποι τρεις, ο... ξεχασμένος, συμπαίκτης του στην Τσέλσι, Πάουλο Φερέιρα, ο στόπερ της Πόρτο και πρώην της ΑΕΚ, Μπρούνο Αλβες, αλλά και ο Φάμπιο Κοεντράο της Μπενφίκα, που έπαιξε αν και αριστερός χαφ, αγωνίστηκε ως μπακ.

ΤΟ ΣΤΡΑΓΑΛΙ: Εύκολο έργο είχε ο Χόρχε Λαριόντα. Ο ρέφερι από την Ουρουγουάη κατάφερε να κρατήσει στα επιθυμητά επίπεδα την αναμέτρηση και απέφυγε το μεγάλο λάθος. Στη φάση του 20', όταν ο Ντεμέλ μαζεύει τα πόδια του Ρονάλντο έξω από την περιοχή, κάνει λάθος που δεν δίνει φάουλ και στη συνέχεια για να μην αφήσει την κατάσταση να ξεφύγει από τον έλεγχο, δείχνει κίτρινη κάρτα και στους δύο.

ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Αν και έφτασε πιο κοντά στο γκολ από κάθε άλλον παίκτη με το δοκάρι στο 11', ο σούπερ σταρ της Πορτογαλίας, Κριστιάνο Ρονάλντο, χάθηκε από την αναμέτρηση λίγα λεπτά μετά. Φάνηκε μόνο στο 20' όταν είδε κίτρινη κάρτα και στόλισε στα αγγλικά τον Ντεμέλ και γενικά δεν του βγήκε τίποτα. Κακές σέντρες, λάθος ανοίγματα και πούλημα της μπάλας και όχι καλά σουτ και πατήματα χαρακτήρισαν το παιχνδίδι του 25χρονου μεσοεπιθετικού της Ρεάλ Μαδρίτης, ο οποίος παραμένει 16 μήνες μακριά από τα γκολ με την Εθνική του ομάδα.

ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ: Δυστυχώς δεν έμελλε να αλλάξει το... βιολί του 2010 σε αυτή την αναμέτρηση. Ακτή και Πορτογαλία συνέχισαν στον ίδιο βαρετό ρυθμό της πρώτης αγωνιστικής της φάσης των ομίλων και δεν δικαίωσαν τις προσδοκίες για το πρώτο ντέρμπι του μουντιάλ. «Μηδέν» σχεδόν στα πάντα στον αγώνα, εκτός από τη φάση με το σουτ του Κριστιάνο που τράνταξε το δοκάρι.

ΟΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ:

Ακτή Ελεφαντοστού (Σβεν Γκόραν Ερικσον): Μπάρι, Τιένε, Ντεμέλ, Κόλο Τουρέ, Ζοκορά, Γιάγια Τουρέ, Εμπουε (89' Ρομαρίκ), Τιοτέ, Καλού (66' Ντρογκμπά), Ντιντάν, Ζερβίνιο (82' Κεϊτά).

Πορτογαλία (Κάρλος Κεϊρός): Εντουάρντο, Κοεντράο, Πάουλο Φερέιρα, Αλβες, Καρβάλιο, Μέντες, Μεϊρέλες (85' Αμορίμ), Ντέκο (62' Τιάγκο), Ντάνι (56' Σιμάο), Ρονάλντο, Λίεντσον.

Διαιτητής: Χόρχε Λαριόντα (Ουρουγουάη)

πηγή: gazzetta.gr


3 σχόλια: