Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Πληρώνουν οι Όραμς


Μια εισαγωγική παράγραφος για όσους δεν γνωρίζουν για την υπόθεση Όραμς.

Ο κύριος Μελέτης Αποστολίδης, πρόσφυγας από το χωριό Λάπηθος στην κατεχόμενη Κύπρο, είχε κινηθεί νομικά εναντίον του ζεύγους Όραμς από το Σάσσεξ της Αγγλίας γιατί είχαν αγοράσει παράνομα δικό του οικόπεδο από την υποτιθέμενη – και αναγνωρισμένη ΜΟΝΟ από την Τουρκία – δημοκρατία της Νότιας Κύπρου. Σημειώνεται το ζεύγος είχε κτίσει πάνω στο οικόπεδο ένα τεράστιο εξοχικό με πισίνα. Η υπόθεση πήρε διαστάσεις γιατί το ζεύγος Όραμς κατέφυγε στην Βρετανική δικαιοσύνη με δικηγόρο τη γυναίκα του τότε πρωθυπουργού της Αγγλίας Τόνυ Μπλερ. Η ετυμηγορία όμως του Βρετανικού δικαστηρίου, για την πρωτοφανή αυτή υπόθεση, ήταν καταπέλτης για το ζεύγος Όραμς που καταδικάστηκε σε αποζημίωση 750,000 στερλινών και άμεση κατεδάφιση του εξοχικού τους. Έκτοτε δεκάδες είναι οι πρόσφυγες που κινήθηκαν με τον ίδιο τρόπο νομικά εναντίον τόσο άλλων επιτηδείων αγοραστών και κατά του ψευδοκράτους.

Για την καταβολή του ποσού των 750.000 στερλινών αναμένεται να ενημερωθεί σύντομα η πλευρά του Μ. Αποστολίδη. 'Αγνοια δηλώνουν οι Όραμς για το θέμα της κατεδάφισης

Μετά την έκκληση του ζεύγους Όραμς προς το ψευδοκράτος να καταβληθεί επιτέλους η ενδιάμεση αποζημίωση προς την πλευρά του Μελέτη Αποστολίδη, ύψους 750.000 στερλινών, αλλά και υπό την απειλή βεβαίως του διατάγματος που είχε εξασφαλισθεί έναντι της κατοικίας των Όραμς στο Σάσεξ της Βρετανίας, η «κυβέρνηση» του ψευδοκράτους έκανε τελικά δεύτερες σκέψεις αποδεσμεύοντας το σχετικό κονδύλι.

Οι δικηγόροι των Όραμς διαμήνυσαν στο Βρετανικό Δικαστήριο ότι αποσύρεται προηγούμενο αίτημα τους (στην ουσία του ψευδοκράτους), να αποδεχθεί το Δικαστήριο πως η καταβολή του επίμαχου ποσού της αποζημίωσης γίνεται από την «ΤΔΒΚ» κι όχι από τους Όραμς. Αυτή η εξέλιξη προφανώς σημαίνει ότι η πλευρά του Μ. Αποστολίδη θα ενημερωθεί τις επόμενες κιόλας μέρες για την είσπραξη του ποσού.

Όπως έχει γραφτεί, η «κυβέρνηση» του ψευδοκράτους δήλωσε διά «υπουργών» της ότι προτίθεται να καλύψει τα έξοδα των Όραμς. Ως εκ τούτου εδώ και αρκετές μέρες η «κυβέρνηση» φέρεται να έχει καταθέσει το ποσό των 750.000 στερλινών στο λογαριασμό της «αντιπροσωπείας» του ψευδοκράτους στη Βρετανία. Ωστόσο ο «υπουργός» οικονομικών Ερσίν Τατάρ είχε υποδείξει πως προϋπόθεση για την αποδέσμευση του κονδυλίου είναι το Βρετανικό Δικαστήριο να αποδεχθεί -κατά τη διαδικασία καταβολής του ποσού- ότι η «ΤΔΒΚ» είναι αυτή που καταβάλλει το χρηματικό ποσό. Στόχος του ψευδοκράτους ήταν να καταστεί η «ΤΔΒΚ» διάδικος στην υπόθεση «Αποστολίδη κατά Όραμς» για πολιτικούς κι άλλους λόγους. Ενδεχομένως και για να είναι σε θέση να προβάλλει προσκόμματα και επιχειρήματα (ίσως το θέμα της επιτροπής αποζημιώσεων), για το σκέλος της απόφασης περί κατεδάφισης της έπαυλης στη Λάπηθο και επιστροφής του ακινήτου στον Μ. Αποστολίδη. Επειδή όμως το εν λόγω αίτημα δεν είχε πιθανότητες υιοθέτησης, το ψευδοκράτος αναγκάστηκε να το αποσύρει. Είχε προηγηθεί έκκληση των Όραμς να αποπληρωθεί το ποσό της αποζημίωσης, καθώς υπήρχε ο κίνδυνος εκτέλεσης του διατάγματος για την οικία τους στη Βρετανία (να βγει δηλαδή στο σφυρί η οικία για να πληρωθεί η ενδιάμεση αποζημίωση).

Μένει η κατεδάφιση

Ο κ. Τατάρ επιβεβαίωσε (με δηλώσεις του στην τ/κ εφημερίδα Cyprus Today) ότι δόθηκαν οδηγίες στην «αντιπροσωπεία» στη Βρετανία για αποδέσμευση του ποσού, χωρίς ωστόσο να λέει κουβέντα για την απόσυρση του αιτήματος της «ΤΔΒΚ».

Πάντως η καταβολή των 750.000 στερλινών δεν σημαίνει ότι τελείωσαν τα βάσανα για τους Όραμς. Στις 19 Ιουνίου το ειδικό Βρετανικό Δικαστήριο για θέματα καθορισμού αποζημιώσεων θα υποδείξει το συνολικό ποσό που πρέπει να καταβληθεί με την πλευρά των Όραμς να πρέπει να ανταποκριθεί. Ακόμα κι αν το θέμα της πληρωμής προχωρήσει κανονικά, τότε θα εγερθεί σίγουρα και το ζήτημα της κατεδάφισης της έπαυλης στη Λάπηθο αλλά και της υποχρέωσης για επιστροφή του ακινήτου. Οι Όραμς δήλωσαν στην ίδια τ/κ εφημερίδα πως έκαναν αίτηση στο «υπες» για κατεδάφιση αλλά αυτή απορρίφθηκε. «Δεν μπορούμε να το κατεδαφίσουμε και δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Θα αποφασίσει το δικαστήριο» είπε η Λίντα Όραμς, σημειώνοντας πως η οριστική διευθέτηση της υπόθεσης ίσως διαρκέσει ακόμα ένα χρόνο.

1 σχόλιο: