Κυριακή 2 Μαΐου 2010

Μαζική φυγή Ελλήνων προς την Κύπρο !


Για μαζική φυγή Ελλήνων προς την Κύπρο κάνει λόγω ρεπορτάζ σημερινής αθηναικής εφημερίδας.Αίτια της μετανάστευσης, τί άλλο από την δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα.Σύμφωνα λοιπόν με την εφημερίδα το "Έθνος" η προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ,η απειλή για χρεοκοπία αλλά και η αυξημένη ανεργία οδηγεί μεγάλο αριθμό Ελλήνων στο πρώτο ευρωπαϊκό ασφαλές «λιμάνι», την Κύπρο.Καλύτερος βασικός μισθός, υποφερτά ωράρια, προοπτικές εξέλιξης και κυρίως η κοινή γλώσσα οδηγούν τους νέους στην... «εσωτερική μετανάστευση» αναφέρεται στο εν λόγω ρεπορτάζ.

Σύμφωνα πάντα με το "Έθνος" την ίδια ώρα, επιχειρηματικοί κύκλοι στην Κύπρο αναφέρουν πως παρατηρείται μια ασυνήθιστα μεγάλη εισροή κεφαλαίων από την Ελλάδα σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Κύπρο...

Μάλιστα στο ρεπορτάζ της ελληνικής εφημερίδας φιλοξενούνται και μαρτυρίες ατόμων που τα έχουν βρεί "σκούρα" στην χώρα τους και ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για το νησί μας.

«Για όλους εμάς τους εκπαιδευτικούς που αγαπάμε το σχολείο και θέλουμε να προσφέρουμε όσο είμαστε ακόμη νέοι, η μόνη διέξοδος είναι η Κύπρος» λέει ο Νίκος Μουλουδάκης, αδιόριστος μαθηματικός. Μαζί με την κοπέλα και συνάδελφό του Νόπη Μωυσίδου αποφάσισαν να κάνουν να χαρτιά τους για την Κύπρο, αφού πρώτα έψαξαν τις προοπτικές σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Για να βρούμε δουλειά σε φροντιστήριο αποφασίσαμε να μετακομίσουμε στο Ηράκλειο Κρήτης όπου σπουδάσαμε. Δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα να μετακομίζεις συνέχεια για να μπορείς να έχεις δουλειά, αλλά δεν είχαμε άλλη επιλογή», τονίζει η Νόπη.

Για πρώτη χρονιά φέτος, στις λίστες της «επετηρίδας» των εκπαιδευτικών στην Κύπρο το 20% των υποψηφίων είναι από την Ελλάδα! Περίπου 5.000 Ελληνες περιμένουν τη σειρά τους για διορισμό στα σχολεία του τόπου μας. Πέρυσι τον Μάρτιο, οι υποψήφιοι από την Ελλάδα δεν ξεπερνούσαν το 14,4% επί του συνόλου των υποψήφιων εκπαιδευτικών. Μόλις σε ένα έτος, η αύξηση ξεπέρασε το 5,5%

Μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ το 2004, οι κατάλογοι διοριστέων «άνοιξαν» για τους Ευρωπαίους εκπαιδευτικούς. «Ενας στους πέντε, δηλαδή 20%, εκπαιδευτικούς του καταλόγου μέσης εκπαίδευσης είναι από την Ελλάδα. Στην δημοτική εκπαίδευση το ποσοστό τους ξεπερνά το 10%», δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής» ο Δρ Αναστάσιος Κουζάλης, πρόεδρος της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Διαδικασίας.

«Εχω πολλούς φίλους στην Κύπρο, που μου λένε ότι ο πρώτος μισθός μέσης εκπαίδευσης είναι 1.800-1.900 ευρώ, ενώ ακόμη και τα ιδιαίτερα έχουν θεσμοθετημένους κανόνες!» λέει η φυσικός Μαρία Παπαδοπούλου.

«Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, που ως εκπαιδευτικός δεν έχεις άλλη προοπτική πέρα από τον ΑΣΕΠ, προτίμησα να κάνω τα χαρτιά μου στην Κύπρο που έχει ακόμη επετηρίδα», συμπληρώνει ο Παναγιώτης Αφρουδάκης, φυσικός. Αν και τελείωσε με άριστα το μεταπτυχιακό του και πέτυχε στον ΑΣΕΠ, δεν έχει καταφέρει να διοριστεί. «Αν σε 4 χρόνια από τώρα δεν έχω βρει άλλη δουλειά ικανοποιητική στην Ελλάδα, θα μετακομίσω στην Κύπρο, μια και... «εδώ δεν έχουμε ζωή».

Στην επετηρίδα

Η εφημερίδα "Έθνος" παραθέτει και στοιχεία για τον αριθμό των εκπαιδευτικών που ελπίζουν σε ένα καλύτερο μέλλον στο νησί μας.

Συνολικά 4.828 πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών - στη συντριπτική τους πλειψηφία από την Ελλάδα - περιμένουν τη σειρά τους για διορισμό στα σχολεία του τόπου μας. Οι δημοφιλέστερες ειδικότητες είναι των Ιταλικών, των Θρησκευτικών, της Φυσικής και των Φιλολογικών.


Στον κατάλογο των Ιταλικών, οι Κύπριοι αποτελούν μειοψηφία αφού από τους 171 οι 124 είναι κοινοτικοί.

Στον πίνακα των Θρησκευτικών οι Ελληνες φτάνουν το 46% και της Φυσικής το 44,4%.
Οσο για τους Φιλολόγους, οι 1.700 από τους 4.312, δηλαδή δύο στους πέντε, είναι από την Ελλάδα.

Σε κυπριακές τράπεζες μεταναστεύουν... και οι καταθέσεις

Επιπλέον στο ρεπορτάζ της εφημερίδας "Έθνος" γίνεται λόγος για "κάθοδο" και τραπεζικών λογαριασμών προς τράπεζες του νησιού μας.

«Βροχή πέφτουν τα τηλεφωνήματα στην κυπριακή πρεσβεία της Αθήνας από Ελληνες που αναζητούν καταφύγιο στη Μεγαλόνησο για τα χρήματά τους. Οι περισσότεροι ζητούν πληροφορίες σχετικά με το τραπεζικό σύστημα και κατά πόσον είναι ασφαλές. Φτάνουν μάλιστα στο σημείο να ρωτούν για το ύψος του ελλείμματος και του χρέους της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τον φόβο ότι μπορεί και η Κύπρος να παρασυρθεί στη δίνη της κρίσης. Βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζονται από ενδεχόμενη κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της Ελλάδας. Βασική προϋπόθεση για να μη δεσμευθούν τα κεφάλαια είναι να έχουν κατατεθεί σε λογαριασμό που θα ανοιχτεί εκτός Ελλάδας, δηλαδή στην Κύπρο ή σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης" σημειώνεται στο ρεπορτάζ.

Την ίδια ώρα, επιχειρηματικοί κύκλοι στην Κύπρο αναφέρουν πως το τελευταίο 10ήμερο παρατηρείται μια ασυνήθιστα μεγάλη εισροή κεφαλαίων από την Ελλάδα σε τραπεζικούς λογαριασμούς του νησιού μας που ανήκουν σε ηχηρά ονόματα του αντίσοιχου ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου.

Καλύτεροι μισθοί και προοπτικές

Μεγάλη κινητικότητα στη μετανάστευση προς Κύπρο παρατηρείται σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες εργαζομένων αναφέρει η αθηναική εφημερίδα.

"Ο γραφίστας Φώτης Τσικλιτάς αποφάσισε να μετακομίσει στη Λευκωσία ύστερα από μια ιδιαίτερα δελεαστική επαγγελματική πρόταση που δέχτηκε. Βοήθησε σε αυτό όμως και το γεγονός ότι η κοπέλα του Γιώτα είναι Κύπρια.

Εφυγα γιατί δεν θα έβρισκα στην Αθήνα αντίστοιχο μισθό και αυξημένα καθήκοντα, μας λέει ο Φώτης.Οι προοπτικές είναι καλύτερες εδώ. Κι όσο για τις συνήθειες και τη διασκέδαση, αυτά είναι κοινά», συμπληρώνει.

Αναγνώριση... Στην Ελλάδα δεν έχουμε μέλλον...

Ο ηχολήπτης Θαλής Μπαφίτης άφησε πίσω του μια πετυχημένη καριέρα πολλών χρόνων και εγκαταστάθηκε στη Λευκωσία πριν από 2 χρόνια.
Με εξαιρετικές σπουδές στο Μετροπόλιταν Κόλετζ του Λονδίνου και μεταπτυχιακά στη μουσική ψηφιακή τεχνολογία, ο Θαλής συνεργάστηκε με τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής δισκογραφίας, ωστόσο τα χρήματα δεν ήταν ικανοποιητικά αλλά ούτε και... στην ώρα τους.

«Σήμερα εργάζομαι στο ΡΙΚ με πολλές πιθανότητες μονιμοποίησης. Στην Αθήνα δεν θα είχα μέλλον. Σε τρώει η Ελλάδα...», υπογραμμίζει. «Αυτό που μ’ αρέσει στη Λευκωσία είναι η ποιότητα ζωής. Οι άνθρωποι είναι πιο χαλαροί, έχει καλό καιρό όλο τον χρόνο και οι αποστάσεις είναι μικρότερες... Αν είσαι ανοιχτόμυαλος και αφεθείς, θα συνηθίσεις και θα σ’ αρέσει. Ετσι κι αλλιώς, η Αθήνα είναι πολύ κοντά», σημειώνει.

Και όπως φαίνεται έπεται και συνέχεια...


πηγή: sigmalive.com



2 σχόλια: