Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

Νίκη Συντηρητικών χωρίς πλειοψηφία



Κανένα κόμμα δεν εξασφαλίζει απόλυτη πλειοψηφία.

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο μη ανάδειξης κυβερνητικής πλειοψηφίας στο βρετανικό κοινοβούλιο, για πρώτη φορά από το 1974. Εάν μετά την καταμέτρηση των ψήφων κανένα κόμμα δεν εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία, τότε θα αρχίσουν αμέσως διαβουλεύσεις μεταξύ των τριών μεγάλων κομμάτων.

Μετά την καταμέτρηση των ψήφων σε 601 από τις 650 εκλογικές περιφέρειες της χώρας, το Συντηρητικό Κόμμα εξασφαλίζει 286 έδρες, το κυβερνών Εργατικό κόμμα 237 και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 51 έδρες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των exit poll κανένα κόμμα δεν εξασφαλίζει κυβερνητική πλειοψηφία (326 έδρες). Οι Τόρις εξασφαλίζουν 305 έδρες (σύμφωνα με τις προβλέψεις), το Εργατικό Κόμμα 255 και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 61 έδρες.

Ο ηγέτης των Συντηρητικών Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι το Εργατικό Κόμμα έχασε την εντολή για να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, ενώ πηγές του Εργατικού Κόμματος δήλωσαν ότι ο Γκόρντον Μπράουν θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση μαζί με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες. Πάντως, ο εκπρόσωπος του απερχόμενου πρωθυπουργού δήλωσε ότι δεν υπάρχει «ειλημμένη απόφαση».

Εάν ο απερχόμενος πρωθυπουργός αποτύχει στην επίτευξη συμφωνίας, ο ηγέτης των Τόρις θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας βασιζόμενη σε ad hoc κοινοβουλευτικές συμμαχίες με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες και άλλα μικρότερα κόμματα.

πηγή : skai.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου