Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Τα άσχημα αποτελέσματα της ζήλιας στο γάμο



Tα παντρεμένα ζευγάρια έχουν λιγότερες πιθανότητες από τα ζευγάρια που απλώς συζούν να τσακωθούν για λόγους ερωτικής αντιζηλίας αλλά όταν το κάνουν, τα αποτελέσματα είναι πολύ χειρότερα. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε πρόσφατη μελέτη.

Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της British Columbia και το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα διαπίστωσε ότι όταν δεν υπήρχαν καβγάδες λόγω ζήλιας το 75 % των παντρεμένων δήλωναν πολύ ικανοποιημένοι με τη συναισθηματική τους ζωή μέσα στο γάμο. Οι πιθανότητες να έχουν το ίδιο επίπεδο ικανοποίησης μειώνονταν σε λιγότερες από τις μισές σε περίπτωση που στην εξίσωση έμπαινε η ζήλια.

Για τα άγαμα ζευγάρια που συζούσαν η πιθανότητα να είναι συναισθηματικά πολύ ικανοποιημένα έπεφτε μόνο κατά περίπου 8 μονάδες όταν έμπαινε στη μέση η ζήλια.

«Έχουμε μάθει να συνδέουμε συγκεκριμένα οφέλη με το γάμο, όμως ο έγγαμος βίος περικλείει και αρκετούς κινδύνους», δήλωσε ο Anthony Paik, καθηγητής κοινωνιολογίας. «Στα πλεονεκτήματα του γάμου περιλαμβάνονται η δέσμευση και η βαθιά εμπιστοσύνη. Από την άλλη πλευρά όταν η ζήλια ‘’εισχωρήσει’’ σε ένα γάμο, η ένταση μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην σωματική και συναισθηματική ικανοποίηση των δύο συντρόφων. Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα στο θέμα του γάμου".

Ο Anthony Paik σε συνεργασία με την Mariana Gatzeva από το Πανεπιστήμιο της British Columbia ανέλυσαν τα αποτελέσματα έρευνας που έγινε σε 681 ετεροφυλόφιλους άνδρες και γυναίκες από το Σικάγο. Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε μια σειρά από ερωτήσεις σχετικά με το αν έχουν βιώσει την ερωτική ζήλια και το επίπεδο της σωματικής και συναισθηματικής ικανοποίησης που αισθάνονται μέσα στη σχέση τους.

Περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες που ανέφεραν ότι συζούν παραδέχτηκαν ότι υπάρχει ερωτική ζήλια στη σχέση τους σε σύγκριση με περίπου το ένα τρίτο των ατόμων που ζούσαν χωριστά με το έτερόν τους ήμισυ και μόλις το 18 % των παντρεμένων.

Σύμφωνα με τον Anthony Paik το υψηλό ποσοστό καβγάδων εξαιτίας της ζήλιας, που παρατηρείται στα ζευγάρια που συζούν, θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι υπάρχει η προσδοκία της αποκλειστικότητας (σχετικές μελέτες έχουν δείξει ότι το 95 % των ζευγαριών που συζούν αναζητούν την αποκλειστικότητα) αλλά την ίδια στιγμή όχι αρκετή πίστη.

Από την άλλη πλευρά οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα παντρεμένα ζευγάρια αισθάνονται λιγότερη ζήλια στη σχέση τους λόγω της σεξουαλικής αποκλειστικότητας που υποτίθεται ότι συμβαδίζει με την ανταλλαγή όρκων - αλλά και γιατί όντως έχει καλλιεργηθεί στη διάρκεια του έγγαμου βίου μια δυνατή σχέση εμπιστοσύνης.

Η κατανόηση των αιτίων και του μηχανισμού της ερωτικής ζήλια πάντως είναι πολύ σημαντική, τόνισε ο Anthony Paik, και αυτό γιατί θα μπορούσε να συμβάλει στην πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας.

«Η ζήλια είναι ένα εξαιρετικά έντονο συναίσθημα που μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Σε πολλές περιπτώσεις η παθολογική ζήλια και τα ερωτικά τρίγωνα είναι το κίνητρο για ανθρωποκτονίες ή άλλα εγκλήματα».

πηγή : cosmo.gr

1 σχόλιο: