Προφανώς η Αθήνα έχει πολλά χιλιόμετρα να διανύσει ακόμη μέχρι να γίνει Αμστερνταμ. Δεν τη βοηθά η μορφολογία του εδάφους, αλλά ούτε και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε το μέσο που θα μπορούσε να αποτελέσει την εναλλακτική πρόταση έναντι του Ι.Χ. για μικρές μετακινήσεις. Το γεγονός ότι δεν επιτρέπεται η μεταφορά ποδηλάτων στους συρμούς του μετρό έρχεται να προστεθεί στα ελληνικά «παράδοξα». Οπως και να ‘χει, αν φλερτάρετε με την ιδέα να αποκτήσετε το δικό σας ποδήλατο, να ξέρετε πως, παρά τις αντίξοες συνθήκες, βγαίνοντας στο δρόμο, θα δυσκολευτείτε λιγότερο από όσο ίσως πιστεύατε. Κλειδώστε το αυτοκίνητο και, τώρα που μπήκε η άνοιξη, απολαύστε τις βόλτες σας στην πόλη και την εξοχή. Γρήγορα θα καταλάβετε πως δεν είστε μόνοι.
Οι καλύτερες διαδρομές στην Αθήνα
• Στον διαδημοτικό ποδηλατόδρομο στα Β.Π. Ξεκινάτε από το Ψυχικό (ΑΒ Βασιλόπουλος), και τις οδούς Αγ. Δημητρίου, Διαμαντίδου, 25ης Μαρτίου, Πριγκιπίσσης Ελένης και Κοκκώνη. Συνεχίζετε εκτός ποδηλατόδρομου στον παράδρομο της Κηφισίας μέχρι τον κεντρικό πεζόδρομο του Χαλανδρίου. Στο κέντρο του Χαλανδρίου (οδός Δάσους) μπαίνετε ξανά στον ποδηλατόδρομο μέχρι τη Νέα Ερυθραία. Το τμήμα των Μελισσίων δεν έχει κατασκευαστεί, γιατί καταψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο.
• Στην Πολυτεχνειούπολη (ποδηλατόδρομος μήκους 4 χλμ.).
• Στο Αλσος Συγγρού Κηφισιάς.
• Στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης στο Ιλιον.
• Στο Τατόι. Στα πρώην βασιλικά κτήματα.
• Στην Πάρνηθα. Αφήστε το αμάξι στην περιοχή της Αγίας Τριάδας και συνεχίστε με ποδήλατο. Περάστε τις μπάρες και κάντε τον κύκλο της κορυφής.
• Στον Υμηττό. Αφήνετε το Ι.Χ. στα νεκροταφεία Παπάγου και συνεχίζετε με ποδήλατο, για να γλιτώσετε τη μεγάλη ανηφόρα, ή ανεβαίνετε την οδό Αναστάσεως. Αν θέλετε εύκολη διαδρομή με επίπεδη άσφαλτο (2-3 χλμ.), μετά τα νεκροταφεία στη διασταύρωση κάνετε αριστερά. Αν κάνετε δεξιά, ο δρόμος διακλαδώνεται. Αριστερά φτάνει στην κορυφή του Υμηττού περνώντας από τη Mονή Αστερίου, ενώ δεξιά συναντάτε το παρατηρητήριο με θέα σε όλο το λεκανοπέδιο και το αναψυκτήριο της Καλοπούλας για μια στάση μέσα στο δάσος. Σε Υμηττό και Πάρνηθα υπάρχουν πολλές χωμάτινες διαδρομές, μέτριας ή μεγάλης δυσκολίας. Εφοδιαστείτε με χάρτες και χαράξτε πορεία.
• Στην παραλιακή ζώνη. Από το Φάληρο μέχρι τη Γλυφάδα, αφήνοντας την Ποσειδώνος και ακολουθώντας την παραθαλάσσια διαδρομή.
• Στην Καλλιθέα. Από το σταθμό του ΗΣΑΠ ακολουθήστε τον πεζόδρομο της Πατρ. Γρηγορίου και στρίψτε αριστερά στην οδό Φορνέζη. Στο τέρμα της θα βρείτε το ποτάμι, από όπου ξεκινά ο ποδηλατόδρομος του Μοσχάτου (οδός Σαλαμίνος – Ιλισού). Συνεχίστε επί της Ιλισού και μετά το τέλος του ποδηλατόδρομου. Στρίψτε αριστερά, περάστε το γεφυράκι και, 300 μ. μετά τη συμβολή με τη Θησέως, θα συναντήσετε την υπόγεια διάβαση, που βγάζει στην παραλία.
10 + 1 κανόνες για ασφαλή ποδηλασία
1. Φροντίστε το ποδήλατό σας να είναι σε καλή λειτουργική κατάσταση: να έχει φουσκωμένα λάστιχα, κατάλληλα για το είδος του οδοστρώματος όπου κινείστε, και ρυθμισμένα φρένα και ταχύτητες. Οταν ακουμπάτε τα πόδια σας στο δρόμο, ο οριζόντιος σωλήνας δεν πρέπει να σας «χτυπάει» στον καβάλο. Θα σας τραυματίσει, δεν θα το κουμαντάρετε σωστά και θα σας πονέσουν οι ώμοι.
2. Αν κάνετε ποδήλατο το βράδυ, είναι απαραίτητο να έχετε φώτα (κόκκινα πίσω λευκά μπροστά). Προτιμήστε τα φώτα LED, γιατί οι μπαταρίες τους έχουν δεκαπλάσια διάρκεια ζωής.
3. Χρησιμοποιήστε το κουδούνι σας, για να προειδοποιείτε τους οδηγούς Ι.Χ.
4. Στο κόκκινο φανάρι, μη σταματάτε ποτέ πλάι στο αυτοκίνητο, αλλά είτε μπροστά από το πρώτο είτε πίσω του, ώστε να μπορούν να σας βλέπουν όλοι.
5. Τηρείτε απόσταση ασφαλείας 1 – 1,5 μέτρο όταν κινείστε δίπλα από σταθμευμένα Ι.Χ. και όταν τα προσπερνάτε, ελέγχετε αν έχουν επιβάτες.Οι πόρτες μπορεί να ανοίξουν ξαφνικά.
6. Μην κάνετε ποδήλατο στα πεζοδρόμια. Οταν κατεβαίνετε για να διασχίσετε το δρόμο, τα οχήματα που στρίβουν πιθανότατα δεν σας βλέπουν.
7. Πάρτε καθρέφτη. Αν και πάντα πρέπει να ελέγχετε τι γίνεται πίσω στρίβοντας το κεφάλι, ο καθρέφτης θα σας βοηθήσει να ξέρετε τι συμβαίνει ανά πάσα στιγμή.
8. Αποφύγετε τους δρόμους με μεγάλη κίνηση, ειδικά αν είστε «φρέσκοι» ποδηλάτες. Προσπαθήστε να μην έχετε μεγάλη διαφορά ταχύτητας από την υπόλοιπη κυκλοφορία. Ειδικά τα βράδια της Παρασκευής και του Σαββάτου, μη χρησιμοποιείτε τις κεντρικές αρτηρίες και προτιμήστε τα στενά.
9. Μην κινείστε αντίθετα με το ρεύμα του δρόμου. Το «ανάποδο» μπορεί να μοιάζει βολικό, όμως στην πράξη αποβαίνει επικίνδυνο. Π.χ., ένα αυτοκίνητο που βγαίνει από στενό προς τα δεξιά δεν περιμένει ένα ποδήλατο ανάποδα.
10. Εχετε το νου σας στις λακκούβες. Μπορεί να σας… απογειώσουν.
11. Μην ποντάρετε στην προσοχή και στα αντανακλαστικά των οδηγών αυτοκινήτων. Μην επαφίεστε στην ελπίδα ότι θα σας δουν. Φροντίστε εσείς να κάνετε την παρουσία σας αισθητή.
Περισσότερες πληροφοριες
• www.podilates.gr Κάνοντας κλικ στην κατηγορία «Ομάδες», θα βρείτε αναλυτικά τα blogs τοπικών ομάδων ποδηλατών της Αττικής.
• www.filoi-podilatou.gr Διοργανώνουν εκδρομές σε όλη την Ελλάδα και συναντιούνται κάθε Τρίτη βράδυ, Επταχάλκου 3, Θησείο.
• http://criticalmass.gr Ποδηλατοπορείες με προκαθορισμένο σημείο εκκίνησης σε συγκεκριμένες μέρες, για την προβολή του ποδηλάτου στους δρόμους της πόλης. Μια βόλτα στο Ιντερνετ θα σας δείξει ότι σχεδόν κάθε πόλη έχει τους ποδηλάτες της και τα ποδηλατο-blogs της. Πληκτρολογήστε αυτή που σας ενδιαφέρει και… δικτυωθείτε.
latreuw to podilato!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή