Σάββατο 17 Απριλίου 2010

Δεκάδες ακυρώσεις πτήσεων στην Ελλάδα

Καθηλωμένα παραμένουν και το Σαββατοκύριακο (17 και 18/04) τα αεροσκάφη σε πολλές χώρες της Ευρώπης, εξαιτίας της σκόνης από το ηφαίστειο της Ισλανδίας. Περίπου το 60% των πτήσεων στην Ευρώπη και πάνω από τις μισές υπερατλαντικές πτήσεις έχουν ακυρωθεί. Στην Ελλάδα, από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ακυρώνονται δεκάδες πτήσεις από και προς πολλές ευρωπαϊκές χώρες, με αποτέλεσμα το επιβατικό κοινό να αντιμετωπίζει ταλαιπωρία και δυσκολία στις μετακινήσεις του.


Ειδικότερα, στη χώρα μας, η Aegean Airlines με ανακοίνωσή της ενημέρωσε ότι ματαιώνονται οι παρακάτω πτήσεις:

-A3 610/611 Αθήνα-Παρίσι-Αθήνα

-A3 500/501 Θεσσαλονίκη-Μόναχο-Θεσσαλονίκη

-A3 802/803 Αθήνα-Μόναχο-Αθήνα

-A3 832/531 Αθήνα-Φρανκφούρτη-Θεσσαλονίκη

-A3 620/621 Αθήνα-Βρυξέλλες-Αθήνα

-A3 602/603 Αθήνα-Λονδίνο-Αθήνα

-A3 510/511 Θεσσαλονίκη-Στουτγάρδη-Θεσσαλονίκη

-A3 540/541 Θεσσαλονίκη-Ντίσελντορφ-Θεσσαλονίκη

-A3 840/841 Αθήνα-Ντίσελντορφ-Αθήνα

-A3 852/853 Αθήνα-Βερολίνο-Αθήνα

Προβλήματα και στη Θεσσαλονίκη

Εγκλωβισμένοι παραμένουν και στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης επιβάτες αεροπορικών πτήσεων με προορισμό χώρες της βορειοδυτικής Ευρώπης.

Όπως έγινε γνωστό από τον Αερολιμενικό Έλεγχο του «Μακεδονία», δεκατρείς πτήσεις ελληνικών και ξένων αεροπορικών εταιρειών με προορισμούς πόλεις της Γερμανίας, τη Ζυρίχη, το Λονδίνο, τη Βιέννη και τη Βουδαπέστη, που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν έως νωρίς το απόγευμα, έχουν ματαιωθεί.

Επίσης, προβλήματα αναμένεται να σημειωθούν, σύμφωνα με τον Αερολιμενικό Έλεγχο και στις βραδινές πτήσεις, εξαιτίας του συγκεκριμένου φαινομένου.

Οι υπόλοιπες πτήσεις με προορισμό το εσωτερικό, αλλά και άλλες χώρες, που δεν επηρεάζονται ως στιγμής από την ηφαιστειακή τέφρα, πραγματοποιούνται κανονικά.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ελέγχου της Εναέριας Κυκλοφορίας, Eurocontrol, προβλέπει ότι η σκόνη το Σαββατοκύριακο θα εξαπλωθεί από τη νότια Γαλλία στη βόρεια Ιταλία και τα Βαλκάνια.

Paralysis in European airspace after volcanic eruption

Στην Ισλανδία τα αεροδρόμια της χώρας παραμένουν ανοιχτά.

Στην Ιταλία, ο ιταλικός εναέριος χώρος θα κλείσει σε ολόκληρη τη βόρεια Ιταλία το Σάββατο (17/04) μεταξύ των ωρών 04:00 και 12:00 GMT λόγω της διέλευσης του νέφους τέφρας, σύμφωνα με όσα αποφάσισε η αρχή πολιτικής αεροπορίας, Enac.

Στη Νορβηγία, καμία πτήση δεν πραγματοποιείται εκτός από τις τοπικές συνδέσεις ανάμεσα στο Τροντχάιμ και τα νησιά Λοφότεν.

Στην Ολλανδία, ο εναέριος χώρος θα παραμείνει κλειστός τουλάχιστον μέχρι τις 12.00 GMT. Η KLM ματαίωσε όλες τις πτήσεις της από το αεροδρόμιο του Αμστερνταμ τουλάχιστον μέχρι τις 09.00 GΜΤ.

Στην Πολωνία, τη Σλοβακία, την Τσεχία και τις Βαλτικές χώρες ο εναέριος χώρος παραμένει κλειστός κλειστός.

Στη Ρουμανία, κλειστό παραμένει το βορειο-δυτικό τμήμα του εναερίου χώρου.

Στη Ρωσία, ο εναέριος χώρος παραμένει ανοικτός, αλλά οι πτήσεις από το βόρειο και το δυτικό τμήμα της Ευρώπης έχουν ματαιωθεί.

Οι περισσότερες πτήσεις των αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών από και προς την Ευρώπη ματαιώθηκαν την Παρασκευή (16/04).

Οι αεροπορικές εταιρείες της Αυστραλίας , της Νέας Ζηλανδίας, της Ινδίας, της Σιγκαπούρης και της Ιαπωνίας ματαίωσαν μεγάλο αριθμό πτήσεων προς την Ευρώπη.

Ο εναέριος χώρος του Βελγίου θα παραμείνει κλειστός μέχρι τις 18.00 GMT, ενώ η Βρετανία παρέτεινε το κλείσιμο του μεγαλύτερου τμήματος του εναερίου χώρου της κατά έξι ώρες μέχρι τις 18.00 GMT και επανέφερε τους περιορισμούς στη Σκωτία, τη βόρεια Ιρλανδία και τη βόρεια Αγγλία, οι οποίοι είχαν αρθεί, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η βρετανική υπηρεσία ελέγχου εναερίου κυκλοφορίας, ενώ διαπίστωσε πως «η κατάσταση επιδεινώνετα».


πηγή: cosmo.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου