Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Αγγλία : Ελληνικές αρχαιότητες στο σφυρί



Και ελληνικές αρχαιότητες ενδέχεται να συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των 1.000 και πλέον αρχαιοτήτων, από τη συλλογή του αρχαιοκάπηλου Ρόμπιν Σάιμς, γνωστού από την υπόθεση της Σχοινούσας και προμηθευτή του Μουσείου Getty, που προτίθεται να βγάλει στην αγορά η βρετανική κυβέρνηση, ώστε να αποπληρωθούν τα χρέη του προς την Εφορία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» (12/04), σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Τhe Οbserver», ο καθηγητής Κόλιν Ρένφριου, «φανατικός» πολέμιος της αρχαιοκαπηλίας, αποκάλεσε «σκάνδαλο» την υπόθεση και «πλυντήριο για το ξέπλυμα προϊόντων αρχαιοκαπηλίας»το Λονδίνο.

«Είναι σαν η ιταλική κυβέρνηση να βγάζει κέρδη από το εμπόριο ναρκωτικών της Μαφίας», υποστηρίζει από την πλευρά του ο αρμόδιος ιταλός εισαγγελέας Πάολο Τζόρτζιο Φέρι, ο οποίος έχει ζητήσει επανειλημμένως από τους Βρετανούς να επιστρέψουν τις αρχαιότητες της συλλογής Σάιμς στους νόμιμους κατόχους τους.

Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η βρετανική κυβέρνηση ήδη έχει αναθέσει την υπόθεση σε εκκαθαριστές και βγάζει στην αγορά χρυσά κοσμήματα και χάλκινα γλυπτά ηλικίας έως και 3.000 ετών, αναμένοντας να εισπράξει περί τις 100.000 στερλίνες, ποσό που ο Σάιμς οφείλει στην Εφορία.

Ένα βήμα πίσω η Ελλάδα

Κι ενώ οι Ιταλοί έχουν ήδη κινήσει διαδικασίες, η χώρα μας, μόλις τώρα ξεκινά τις διαδικασίες για να ασκήσει, εάν χρειαστεί, τα νόμιμα δικαιώματά της.

«Μετά βεβαιότητος υπάρχουν και αρχαιότητες που παρανόμως έχουν εξαχθεί από τη χώρα μας, όπως και αντικείμενα από την Αίγυπτο και τη Μέση Ανατολή», δήλωσε στα «ΝΕΑ» Έλληνας ερευνητής που γνωρίζει σε βάθος την υπόθεση Σάιμς.

Ο ίδιος προσέθεσε πως μόνο οι Ιταλοί γνωρίζουν ποιες και πόσες αρχαιότητες προέρχονται από τη χώρα τους, ενώ η ελληνική πλευρά, αν και εκλήθη προ διετίας από τους Βρετανούς να δει τη συλλογή υπό όρους, δεν έδωσε συνέχεια, με αποτέλεσμα σήμερα να μη γνωρίζουμε ούτε πόσες, ούτε τι ποιότητας είναι οι ελληνικού ενδιαφέροντος αρχαιότητες.

Από την άλλη μεριά, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, δήλωσε πως πράγματι υπήρξε πρόταση για να επισκεφτεί κλιμάκιο τη Βρετανία, ωστόσο τώρα μόλις άρχισαν οι συνεννοήσεις.

Η κυρία Μενδώνη παραδέχθηκε ότι δεν έχει ενημέρωση αυτή τη στιγμή από την αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Πολιτισμού σχετικά με την υπόθεση της εκποίησης της συλλογής Σάιμς. «Θα διερευνηθεί κατά πόσον υπάρχουν αρχαιότητες που έχουν εξαχθεί παρανόμως από το ελληνικό έδαφος και σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών θα ασκήσουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας», κατέληξε.

πηγή: cosmo.gr


1 σχόλιο: