Βάσει της μελέτης, όπως σημειώνεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας “Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία”, υπάρχουν τρεις εναλλακτικές λύσεις διεξόδου για τις χώρες της περιφέρειας, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Ως πρώτη, που όπως επισημαίνεται αποτελεί τη χειρότερη λύση, παρατίθεται η λιτότητα που θα προσφέρει σταθεροποίηση, επιβάλλοντας όμως τεράστιο κόστος στους εργαζομένους. Σε περίπτωση εφαρμογής αυτής της πρότασης στη χώρα μας, θα δημιουργείτο μεγαλύτερη πόλωση.
Εν συνεχεία σημειώνεται η λύση του “καλού ευρώ” που θα μπορούσε να περιλαμβάνει δημοσιονομική χαλάρωση, διευρυμένο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, μεταβίβαση πόρων από τους έχοντες στους μη έχοντες, προστασία της απασχόλησης και στήριξη των μισθών. Ωστόσο, η εφαρμογή αυτής της πρότασης θα συναντούσε τεράστια πολιτικά προβλήματα και ενδεχομένως να συνεπάγετο πτώση της αξίας του ευρώ.
Η έξοδος από τη ζώνη του ευρώ αποτελεί την πιο ριζοσπαστική πρόταση, καθώς δια της υποτίμησης θα υπήρχε βελτίωση της ανταγωνιστικότητας που βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Βέβαια, μία τέτοια λύση θα καθιστούσε κατά πάσα πιθανότητα αδύνατη την εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους.
Ο δραστικός και κοινωνικός μετασχηματισμός θα συνέβαλε σε μία νέα τροχιά ανάπτυξης της χώρας. Ουσιαστικά θα πρέπει υπάρξει βιομηχανική πολιτική και αύξηση της παραγωγικότητας, καθώς και να επιτευχθεί ουσιαστική επανίδρυση του κράτους, όπου θα επικρατεί η διαφάνεια, ο δημοκρατικός έλεγχος και θα επιτευχθεί ουσιαστική αλλαγή του φορολογικού συστήματος.
ο καθένας το μακρύ του και το κοντό του..
ΑπάντησηΔιαγραφή