Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

«Ανοιχτοί τάφοι, ανοιχτά μυαλά»



Το πρώτο ακαδημαϊκό συνέδριο για την κουλτούρα των βαμπίρ λαμβάνει χώρα στις 16 και στις 17 Απριλίου στο Πανεπιστήμιο του Hertfordshire της Μεγάλης Βρετανίας.

True Blood, Twilight, 28 Days later, είναι μερικά μόνο κινηματογραφικά και τηλεοπτικά έργα που έχουν επαναφέρει στο προσκήνιο την κουλτούρα των vampires και με βάση τη επιτυχία που έχουν ιδιαίτερα στο νεανικό κοινό, οι διοργανωτές του Συνεδρίου ευελπιστούν να φέρουν ξανά τους 20άρηδες στον κόσμο της λογοτεχνίας.

Το συνέδριο έχει την ονομασία : «Ανοιχτοί τάφοι, ανοιχτά μυαλά: Βαμπίρ και Αζώντανοι στην Σύγχρονοι κουλτούρα» και θεωρείται ότι πρόκειται για το πρώτο ακαδημαϊκό συνέδριο πάνω στο θέμα που διοργανώνεται στην Ευρώπη.

Η καθηγήτρια Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Sam George δηλώνει πως είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το θέμα των «εφηβικών βαμπίρ».

«Στα πρώιμα διηγήματα φαντασίας, όπως στη Νάρνια, η σεξουαλικότητα τέτοιων πλασμάτων δεν υπήρχε πουθενά. Οι νέες όμως ιστορίες φαίνεται ότι έχουν σκοπό να αφυπνίσουν και να διδάξουν τη σεξουαλικότητα των εφήβων μέσα από ιστορίες αγάπης ανάμεσα στα βαμπίρ και τους ανθρώπους», λέει η καθηγήτρια.

Προσθέτει δε ότι η νέα γενιά βαμπίρ απέχουν πολύ από τις τερατώδεις μορφές της παλιάς λογοτεχνίας. Αντιθέτως είναι σαγηνευτικοί και όμορφοι και κυρίως πάρα πολύ ευαίσθητοι.

Η Dr George μάλιστα αναφέρει πως αντί να είναι οι κλασικές φιγούρες τρόμου, τώρα πια τα βαμπίρ συμπεριφέρονται ως μια «χρήσιμη μεταφορά για τις εφηβικές ανησυχίες και αναζητήσεις, τόσο για το σώμα τους που αλλάζει όσο και για την κοινωνία και την αγάπη που ψάχνουν απεγνωσμένα σε έναν γκρίζο κόσμο».


πηγή: cosmo.gr


1 σχόλιο: