Κυριακή 11 Απριλίου 2010

Θρίλερ με τον δανεισμό της Ελλάδας

Έχουν φουντώσει τις τελευταίες ώρες οι φήμες ότι η Ελλάδα δεν θα αργήσει να χτυπήσει την πόρτα του μηχανισμού στήριξής της από την ΕΕ και το ΔΝΤ, μετά και από τις νέες υποβαθμίσεις που είχαμε από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Fitch τόσο της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας όσο και πέντε ελληνικών τραπεζών. Αυτό άλλωστε διαφαίνεται και από το σύνολο των πρωτοσέλιδων των ελληνικών αλλά και των ξένων εφημερίδων του Σαββάτου, με κάποιους να υποστηρίζουν ότι ενδεχομένως και μέσα στις επόμενες 48 ώρες θα αναγκαστεί η χώρα μας να ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.

«Το ευρώ θα παραμείνει υπό πίεση καθώς η Ελλάδα δεν χρειάζεται μόνο χρήματα αλλά και αναδιάρθρωση της οικονομίας της», τονίζει η Wall Street Journal. Την ίδια ώρα το Bloomberg εστιάζει στις αντιδράσεις της Γερμανίας, που επιμένει τα επιτόκια δανεισμού στην Ελλάδα να είναι αυτά της αγοράς και όχι τα μειωμένα του ΔΝΤ. Μάλιστα, οι οίκοι της Goldman Sachs και η UPS εμφανίζονται με εσωτερικά έγγραφά τους να υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει χωρίς την βοήθεια του ΔΝΤ και μάλιστα θεωρούν πιθανό αυτό να συμβεί και εντός του Σαββατοκύριακου.

Το βράδυ της Παρασκευής τα τηλέφωνα είχαν πάρει φωτιά, στις μαραθώνιες και πυρετώδεις διαβουλεύσεις για τους όρους με τους οποίους η Ελλάδα θα μπορεί να ενεργοποιήσει το μηχανισμό στήριξης από Ευρωζώνη και ΔΝΤ. Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου είχε διαδοχικές τηλεφωνικές συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βαν Ρομπέι, και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, καθώς και με τους επικεφαλής του Γιούρογκρουπ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ.κ. Γιούνκερ και Τρισέ.

Όπως ανακοινώθηκε πάντως, «ούτε συζητήθηκε, ούτε ζητήθηκε» θέμα ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης. Νωρίτερα, πάντως, τα ξένα πρακτορεία μετέδωσαν ότι οριστικοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες οι όροι ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας. Σύμφωνα με το σχέδιο, η Αθήνα μπορεί να αντλήσει από την ΕΕ και το ΔΝΤ μέχρι 25 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3,4%, εφόσον όμως προηγουμένως υπάρξει αίτημα που θα κατατεθεί ταυτόχρονα και προς τους δύο.


πηγή: madata


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου