Κυριακή 4 Απριλίου 2010

Διεθνής ημέρα κατά των ναρκών



Διεθνής ημέρα κατά των ναρκών η 4η Απριλίου, η οποία και καθιερώθηκε με πρωτοβουλία του ΟΗΕ το 2005. Σύμφωνα με το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Εκστρατείας κατά των Ναρκών (ICBL) τα νέα είναι ευχάριστα για τη χώρα μας που μέχρι πρόσφατα αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα ιδιαιτέρως στην περιοχή του Έβρου.

Σύμφωνα με τον απολογισμό της Διεθνούς Εκστρατείας κατά των ναρκών την περίοδο 2000-2008, είχαν καταγραφεί 44 νεκροί και 66 τραυματίες από τα ναρκοπέδια του Έβρου που κάλυπταν μια περιοχή 11 χλμ. στα σύνορα με την Τουρκία και δημιουργήθηκαν το 1974 κατά την ελληνοτουρκική διαμάχη για το Κυπριακό, όταν οι δύο χώρες, σε μια κίνηση προστασίας των συνόρων τους, μετέτρεψαν την ελληνοτουρκική μεθόριο σε παγίδα θανάτου.

Η Ελλάδα έγινε κράτος-μέλος της Συνθήκης Κατάργησης Ναρκών (Mine Ban Treaty) την 1η Μαρτίου του 2004. Ωστόσο, απέτυχε να καταστρέψει το απόθεμα 1,58 εκατομμυρίων ναρκών έως την προθεσμία της 1ης Μαρτίου 2008. Δεν είχε καν ξεκινήσει τη διαδικασία καταστροφής μέχρι τον Νοέμβριο του 2008 και είχε καταστρέψει μόνο 225.962 νάρκες μέχρι το Μάρτιο του 2009. Το υπουργείο Άμυνας πέρυσι υπολόγιζε τον καθαρισμό τους γύρω στο 2010.

Ο στόχος, σύμφωνα με ανακοίνωση της συνάντησης κορυφής «Για Έναν Κόσμο Χωρίς Νάρκες» επετεύχθη. Όπως ανακοίνωσε το Φεβρουάριο, το Ελληνικό Τμήμα της Εκστρατείας κατά των Ναρκών, η Ελλάδα είναι πλέον μία χώρα ελεύθερη από νάρκες, τέσσερα χρόνια νωρίτερα από την καταληκτική ημερομηνία που όριζε η Συνθήκη Κατάργησης Ναρκών, δηλαδή το 2014.

Το Ελληνικό Τμήμα της Εκστρατείας κατά των Ναρκών επισημαίνει πάντως πως ενώ στους επιζώντες από νάρκες προσφέρθηκαν κάποιες υποστηρικτικές υπηρεσίες, ιδιαίτερα στον τομέα της επείγουσας ιατρικής περίθαλψης, η βοήθεια στους τομείς αποκατάστασης, ψυχολογικής υποστήριξης και κοινωνικό-οικονομικής επανένταξης είναι περιορισμένη. Τον Φεβρουάριο μάλιστα σε ειδική εκδήλωση ανακοινώθηκε και η ίδρυση της ΜΚΟ «Αρωγή Θυμάτων Ναρκοπεδίων» με στόχο την υποστήριξη όσους έχουν επιζήσει αλλά έχουν υποστεί ακρωτηριασμούς από τα ναρκοπέδια.

Σύμφωνα με αναφορά του Διεθνούς Παρατηρητηρίου Ναρκοπεδίων, το πρόβλημα σε παγκόσμιο επίπεδο παραμένει. Όπως αναφέρει το παρατηρητήριο κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους από νάρκες 15 με 20 χιλιάδες άνθρωποι, το 20% των οποίων είναι παιδιά. Ο αριθμός πάντως θεωρείται ότι συνεχώς μειώνεται χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες ΜΚΟ και διεθνών οργανισμών.

πηγή: tvxs.gr


1 σχόλιο: