Όπως προβλέπει το νομοσχέδιο, από την 1η Ιουλίου 2010 θα γίνεται παρακράτηση 8% στα τιμολόγια άνω των 300 ευρώ. Σε συνδυασμό με την προκαταβολή φόρου 80% που ήδη ισχύει, είναι φανερό πως οι επιχειρήσεις πληρώνουν 2πλάσιο και 3πλασιο ποσό.
Μάλιστα, τα χρήματα αυτά θα προκαταβάλλονται πριν καλά καλά εισπραχθούν, κάτι που καθιστά δύσκολη έως ανέφικτη την ρευστότητα!
Στο «μάτι» του υπουργείου Οικονομικών έχει μπει ο τζίρος από τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών που φτάνει τα 60 δισεκατομμύρια ετησίως. Όπως εκτιμάται, από την αμφιλεγόμενη ρύθμιση θα πάνε στον κρατικό κορβανά 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ.
Την απόσυρση της διάταξης ζήτησαν με επιστολές τους προς τον υπουργό Οικονομικών ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), Κ. Μίχαλος και ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), Γ. Τσακίρης.
«Με την εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης, στην κυριολεξία θα στεγνώσει η αγορά, καθώς οι χιλιάδες επιχειρήσεις στον ευρύτερο τομέα παροχής υπηρεσιών θα αποστερηθούν σημαντικής ρευστότητας και μάλιστα σε μια περίοδο χαμηλών κύκλων εργασιών και μεγάλης κρίσης», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Μίχαλος.
Από την πλευρά του, ο κ. Τσακίρης σημειώνει πως στις ήδη βεβαρυμμένες τουριστικές επιχειρήσεις θα περιοριστεί δραματικά η ρευστότητα και θα αυξηθούν οι συνεργασίες με εταιρείες και γραφεία του εξωτερικού, δημιουργώντας πρόβλημα στην εσωτερική αγορά.
Από το βήμα της Βουλής, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου περιέλαβε την εν λόγω ρύθμιση μεταξύ εκείνων που θα επανεξεταστούν.
πηγή: madata
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου