Στο 13,6% του ΑΕΠ της χώρας τοποθετούν τελικά οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις της Eurostat το έλλειμμα του προϋπολογισμού για το 2009, έναντι των προηγούμενων εκτιμήσεων για 7,7% και 12,7%, της κυβέρνησης.
Ως προς το δημόσιο χρέος αυτό έφθασε τα 115,1% του ΑΕΠ το 2009, έναντι 99,2% του ΑΕΠ το 2008.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Eurostat, το έλλειμμα του 2008 ήταν στο 7,7% του ΑΕΠ της χώρας.
Από τη Eurostat πάντως εκφράζονται και επιφυλάξεις για την ποιότητα των στοιχείων που έχει λάβει από την Ελλάδα. Δεν αποκλείουν μάλιστα για το 2009 το έλλειμμα να διογκωθεί έως και κατά 0,3%, να φτάσει δηλαδή στο 13,9%.
Στον «αέρα» βρίσκονται επίσης οι προβλέψεις του ΠΣΑ, καθώς θα πρέπει να αναθεωρηθεί με προσθήκη νέων μέτρων και με κριτήρια αυτά τα νέα ποσοστά δημοσιονομικών ελλειμμάτων και χρέους που είναι τα οριστικά για το 2009.
Με αυτά τα δεδομένα, καθίσταται ακόμη δυσκολότερη η επίτευξη του στόχου για μείωσή του κατά τέσσερις μονάδες εντός του 2010.
Όπως ήταν αναμενόμενο, τα ανοδικά αναθεωρημένα στοιχεία, όπως εκτιμούν ειδικοί, αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά και την αγορά ελληνικών ομολόγων. Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, στις 504 μονάδες βάσης, διατηρείται και σήμερα το «άνοιγμα» των 10ετών τίτλων του ελληνικού Δημοσίου.
Πάντως, χθες, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, επανέλαβε ότι η αύξηση αυτή δεν θα φέρει νέα μέτρα μείωσης του ελλείμματος, αφού αυτά που έχουν ήδη ληφθεί υπερκαλύπτουν τον στόχο για τον περιορισμό του ελλείμματος.
Δεν αλλάζει ο στόχος για μείωση 4% το 2010, λέει το υπουργείο
Το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι α ανοδική αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 από τη Eurostat, δεν αλλάζει τον στόχο για τη μείωση του ελλείμματος το 2010 κατά τουλάχιστον 4% του ΑΕΠ όπως προβλέπεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ελλάδας.
Η Κυβέρνηση, τονίζεται στην ανακοίνωση, έχει ήδη υιοθετήσει όλα τα αναγκαία και πρόσθετα μέτρα, που συνολικά ξεπερνούν το 6% του ΑΕΠ, για την εξασφάλιση αυτού του στόχου και προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς στην εξειδίκευση και υλοποίηση όλων των πολιτικών και διαρθρωτικών αλλαγών που προβλέπονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης για τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους, την ανάταξη της οικονομίας, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και τη δημιουργία μιας νέας πορείας βιώσιμης ανάπτυξης.
Η νέα εκτίμηση του ελλείμματος από τη Eurostat βασίζεται στην κοινοποίηση, που έστειλε η Ελλάδα στη Eurostat την 1η Απριλίου 2010. Η κοινοποίηση των στοιχείων του ελλείμματος (EDP Notification) προς τη Eurostat, που αποτελεί υποχρέωση όλων των χωρών της Ευρωζώνης, έγινε από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) και έλαβε υπόψη τις συστάσεις που προέκυψαν από την τριήμερη τεχνική επίσκεψη κλιμακίου της Eurostat στην Ελλάδα.
Η αναθεώρηση της εκτίμησης του ελλείμματος σε 13,6% του ΑΕΠ έναντι 12,7% που προβλέπεται στο Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης οφείλεται κατά ένα μέρος στην αναθεώρηση της εκτίμησης για το ΑΕΠ του 2009 και κατά κύριο λόγο στη νέα εκτίμηση των αποτελεσμάτων των Ταμείων Κοινωνικής Ασφάλισης με βάση τα δεδομένα που προκύπτουν από τις έρευνες της ΕΛ.ΣΤΑΤ. και τα ταμειακά στοιχεία που διαθέτει η Τράπεζα της Ελλάδος.
Στην ανακοίνωση της Eurostat εξακολουθούν να εκφράζονται επιμέρους επιφυλάξεις σχετικά με τα στοιχεία, σε ό,τι αφορά στα αποτελέσματα του ευρύτερου δημόσιου τομέα, την κατάταξη κάποιων δημόσιων οργανισμών και την καταγραφή των swaps.
Ειδικότερα, τα off-market swaps σύμφωνα με την αλλαγή των κανόνων της Eurostat το 2008, έπρεπε να είχαν ανακοινωθεί και καταγραφεί στο χρέος το 2008. Στους κανόνες αυτούς επέλεξε να μη συμμορφωθεί η προηγούμενη κυβέρνηση μεταθέτοντας το πρόβλημα.
Με βάση τις επιφυλάξεις αυτές, η Eurostat εκτιμά ενδεχόμενη περαιτέρω αναθεώρηση των στοιχείων του ελλείμματος του 2009 κατά 0,3 έως 0,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ και του δημόσιου χρέους κατά 5 έως 7 μονάδες του ΑΕΠ.
«Λύσεις, όχι κάλυψη», λέει η κυβέρνηση
Στόχος αυτής της κυβέρνησης, τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, είναι να λύσει τα προβλήματα και όχι να επιχειρεί να τα καλύψει. Εγγυηθήκαμε την ανεξαρτησία των αριθμών και της παραγωγής των στατιστικών της χώρας με νέους θεσμούς και μια ανεξάρτητη στατιστική αρχή και προχωρούμε με ταχύτατους ρυθμούς στη διόρθωση των πραγματικών προβλημάτων στην οικονομία και στα δημόσια οικονομικά.
πηγή: kathimerini.gr
μπράβο στη ΝΔ που το είχε "υπολογίσει" 7%. Εύγε...
ΑπάντησηΔιαγραφήmikres leptomereies.. ti 7, ti 13 ti 17?
ΑπάντησηΔιαγραφή