Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

NASA: O σεισμός μετατόπισε τον άξονα της Γης



Τον άξονα της Γης φαίνεται να μετατόπισε ο σεισμός των 8,8 μονάδων της κλίμακας Ρίχτερ που συντάραξε τη Χιλή, στις 27 Φεβρουαρίου, με αποτέλεσμα να μικρύνει η ημέρα, λέει ο γεωφυσικός της NASA Richard Gross. Οι σεισμοί μπορεί να περιλαμβάνουν μετακινήσεις εκατοντάδων χιλιομέτρων κατά αρκετά μέτρα, αλλάζοντας την κατανομή της μάζας του πλανήτη.

«Η διάρκεια της μέρας πρέπει να συρρικνώθηκε κατά 1.26 μικροδευτερόλεπτα» λέει ο Gross στο περιοδικό BussinessWeek. «Ο άξονας γύρω από τον οποίο ισορροπεί η μάζα της Γης πρέπει να έχει μετακινηθεί κατά περίπου 8 εκατοστά». Οι αλλαγές μπορούν να αποτυπωθούν σε μοντέλα στον υπολογιστή, αν και είναι δύσκολο να γίνουν αντιληπτές στον φυσικό κόσμο, δεδομένου του ότι μιλάμε για τόσο μικρά μεγέθη. Ορισμένες αλλαγές ίσως είναι εμφανείς, και κάποια νησιά μπορεί να μετατοπίστηκαν, σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Liverpool, Andreas Rietbrock, ο οποίος έχει μελετήσει στο παρελθόν την πληγείσα περιοχή.

Το νησί Santa Maria έξω από τις ακτές της Χιλής, μπορεί να σηκώθηκε κατά 32 περίπου μέτρα, μετά τον σεισμό των 8.8 Ρίχτερ, λέει ο καθηγητής Rietbrock. Όπως εξηγεί, το νησί έχει σημάδια στα πετρώματα που δείχνουν ότι οι σεισμοί στο παρελθόν προκάλεσαν την ανύψωσή του.

«Είναι αυτό που αποκαλούμε το φαινόμενο του πατινέρ» λέει ο David Kerridge από της Βρετανικής Γεωλογικής Επιθεώρησης του Εδιμβούργου. «Όπως ο πατινέρ όταν κάνει κύκλο, επιταχύνει κρατώντας τα χέρια μέσα, έτσι γίνεται και με τη Γη που περιστρέφεται, αν αλλάξει η διανομή της μάζας της, αλλάζει και ο ρυθμός περιστροφής».

Οι επιστήμονες δεν έχουν προφτάσει ακόμα να έρθουν σε επαφή με τους σεισμολόγους στη Χιλή, για να ενημερωθούν για νέο μεγάλο χτύπημα του Εγκέλαδου στη λατινοαμερικανική χώρα αναλυτικά.

«Είμαστε σίγουροι όμως, ο σεισμός έκανε τη Γη να ηχήσει σαν καμπάνα» λέει ο Rietbrock. Ο σεισμός των 9.1 Ρίχτερ στη Σουμάτρα που προκάλεσε το τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό, μίκρυνε τη μέρα κατά 6.8 μικροδευτερόλεπτα και μετατόπισε τον άξονα της Γης κατά περίπου 7- εκατοστά. Οι αλλαγές γίνονται σε μια μέρα και συνεχίζουν «για πάντα» λέει ο πρύτανης του Εθνικού Κεντρικού Πανεπιστημίου της Ταϊβάν, Benjamin Fong Chao.

πηγή: tvxs.gr


1 σχόλιο:

  1. και μένα μου φάνηκε το πρώι που ξύπνησα ότι η μέρα ήταν κατά 1,26 μικροδευτερόλεπτα διαφορετική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή