Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Lady Gaga’s video - η γυναίκα της εποχής μας;



Χτες το βράδυ είχα την τύχη να δω το πρόσφατο βιντεάκι της κυρίας – η μάλλον Lady - Γκάγκ(ά)ς και της δεσποινίδας Βeyonce. Το βίντεο, το οποίο αν δεν κάνω λάθος κυκλοφόρησε στο ίντερνετ την προηγούμενη βδομάδα (ήδη έχει 11 εκατομμύρια views), πραγματεύεται την θέση της σύγχρονης γυναίκας στην κοινωνία, αλλά και την σχέση της με το κινητό τηλέφωνο. Το κάνει αυτό δείχνοντας 2-3 λεσβιακές σκηνές, δολοφονίες και πολλές διαφημίσεις προϊόντων. Αυτό που με ενδιαφέρει εμένα όμως είναι το πως αναπαριστά το γυναικείο φύλλο.

Ας ξεκαθαρίσω από την αρχή 2 πράγματα.

1) Δεν είμαι φίλος ούτε της μουσικής, αλλά ούτε και της περσόνας Lady Γκάγκ(ά), για πολλούς και διάφορους λόγους, τους οποίους δεν έχει νόημα να συζητήσω εδώ.

2) Μερικά από αυτά που θα πω ίσως να μην ταιριάζουν στην τωρινή Ελληνική πραγματικότητα.

Η Lady Γκάγκ(ά) είναι γυναίκα, άνδρας ή και τα δύο?

Έχει ειπωθεί πάμπολλες φορές στον Βρετανικό (και όχι μόνο) τύπο ότι η Lady Γκάγκ(ά) είναι ερμαφρόδιτη. Η συζήτηση αυτή ξεκίνησε όταν δημοσιεύτηκε μια φωτογραφία που έδειχνε ένα ‘εξόγκωμα’ στην ευαίσθητη περιοχή του σώματος της. Κατά την γνώμη μου, o λόγος που πολλοί έχουν φτάσει σε αυτό το συμπέρασμα, είναι πολύ απλά ότι η φυσιογνωμία της δεν παραπέμπει σε αυτή μιας ‘κανονικής’ γυναίκας.

Η ίδια βέβαια, στο βίντεο, μας διαψεύδει με τον πιο απλό τρόπο, δείχνοντας μας το γυναικείο μόριο της. Στην συνέχεια όμως, το βίντεο την δείχνει να φιλιέται με άλλες γυναίκες, να δολοφονεί άνδρες, να αποκαλύπτει όλα τα μέρη του σώματος της, και γενικότερα να είναι, φαινομενικά τουλάχιστον, εντελώς αμετροεπείς. Τα χαρακτηριστικά αυτά δεν παραπέμπουν στη γυναίκα που ξέρουμε.

Η γυναίκα στην εποχή μας

Όσο και αν η ίδια δηλώνει ότι η δουλειές της δεν έχουν κανένα νοηματικό βάθος, εγώ θα διαφωνήσω. Πολύ απλά πιστεύω ότι το βίντεο αυτό αναπαριστά κάποια από τα χαρακτηριστικά της σύγχρονης γυναίκας στον ανεπτυγμένο κόσμο.

Α) Η γυναίκα του σήμερα δεν χρειάζεται και δεν ανέχεται τον άνδρα, ειδικά τον πολλά βαρύ και ασήκωτο. Συγκεκριμένα η Γκάγκ(ά) τον δολοφονεί και το γιορτάζει με την λέσβια φίλη της.

Β) Η γυναίκα του σήμερα είναι ελεύθερη να ντύνεται όπως επιθυμεί και να γδύνεται όποτε αυτή το επιθυμεί (το κατά πόσο αυτό την τιμάει είναι συζητήσιμο) χωρίς να δέχεται σημαντική κριτική.

Γ) Η γυναίκα του σήμερα έχει την ζωή της στα χέρια της και δεν ελέγχεται από κανέναν και από τίποτα, ούτε καν από της φυλακής τα σίδερα, όπως μας δείχνει και το βίντεο.

Η ιστορία του γυναικείου φύλλου είναι πολύπλοκη, και χώρος στο άρθρο αυτό για μεγαλύτερη ανάλυση δυστυχώς δεν υπάρχει. Θα ήθελα όμως, να μας πουν την άποψη τους πάνω στο θέμα αυτό οι αναγνώστριες, αφού προφανώς δουν το βίντεο εδώ.



by John Stefanidis

9 σχόλια:

  1. πολύ ωραίο άρθρο από τον John ο οποίος νομίζω ότι επί τούτου δεν παίρνει θέση, ώστε να αφήσει χώρο σε συζήτηση. εγώ θεωρώ ότι η εξαιρετική καλλιτέχνης Lady Gaga προτείνει ένα σύγχρονο πρότυπο γυναίκας μακριά από στερεότυπα, και εγώ αυτό το ενστερνίζομαι πλήρως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. polu endiaferon arthro!!an kai to video clip parousiazei oti h sugekrimenh gunaika tu shmera dn xreiazetai+den anexetai tn antra, kata thn gnwmh mu ston pragmatiko kosmo dn sumvainei kati tetoia.Oso afora to "Η γυναίκα του σήμερα έχει την ζωή της στα χέρια της και δεν ελέγχεται από κανέναν και από τίποτα"ane3arthta apo to video,ti einai auto pu 8a mporuse n elen3ei thn zwh enos an8rwpou sthn prokeimenh mias gunaikas?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. para poli oreo arthro.. kai ine pragmatika ena video me para polla minimata..

    thelw na po oti theoro tin lada Gaga apla apistefti!!!

    bravo john!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. eksupna topothetimena sxolia gia tin gunaika tis

    sugxronis epoxis..i gunaika borei na min anexetai ton antra ton 'pola baru', na ntunetai opws thelei, kai na petuxunei oti thelei..

    alla..einai to thyma i o thytis?

    bravo john stefanidis!!!!!!! POLU KALO ARTHRO!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. john giati omos den saresei i lady gaga?? ine fenomeno theoro ke epitelus mia pop star me fwnara.. ti kalitero exei i madona i opia ine ke afoni?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Den lew oti einai kakh sthn duleia ths (kalh fwnh, xwros klp), apla emena den me ekksitarei o tropos pu deulevei (dld to stil vgazume ruha gia na travhksume akromatikothta, kai genikotera h mazih kultura pu aspazetai). Ta kanei ola gia ta lefta mono (to opio periorizei kai thn afthedikothta) h oxi? john

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. kala an to traviksume toso sigura.. apla ego krino afto pu akuw ke vlepo giati me afti ti logiki sxedon ola gia o xrima den ginontai? akoma ke kapioi pu to pezun oti ke kala den tus niazei.. anyway, megalo thema!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. fainomeno mporei na einai i persona pou poulei i lady gaga, alla oxi i fwni tis oute ta tragudia tis (apo apopsi mousikis kai stoixwn den paei pouthena)

    ΑπάντησηΔιαγραφή