Με μοναδικό χειροπιαστό αποτέλεσμα την κατάργηση της αμερικανικής βίζας για τους Ελληνες πολίτες, με πολλές αμερικανικές παρηγορητικές αναφορές στην προσπάθεια της κυβέρνησης για την οικονομία και δεσμεύσεις του πρωθυπουργού για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και επίλυση του θέματος της υφαλοκρηπίδας ολοκληρώθηκε χθες η συνάντηση Παπανδρέου - Ομπάμα στον Λευκό Οίκο.
Η συνάντηση κράτησε 45 λεπτά εκ των οποίων περίπου τα 15 λεπτά ήταν σε αυστηρό τετ α τετ των δύο ηγετών, κάτι που δεν συνηθίζει ο κ. Ομπάμα. Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, η κατ' ιδίαν συζήτηση των δύο ηγετών αφιερώθηκε στο θέμα της ονομασίας τής ΠΓΔΜ.
Στους G20
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Παπανδρέου, ο πρόεδρος Ομπάμα ενδιαφέρθηκε για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και αποδέχτηκε το αίτημά του να θέσει την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση των κερδοσκόπων και στους G20. Η κατ' αρχήν αποδοχή του κ. Ομπάμα έδωσε την ευκαιρία στον πρωθυπουργό να αναφέρει ότι «η κυβέρνηση επαγγέλλεται την έξυπνη διακυβέρνηση και την έξυπνη διοίκηση στην Ελλάδα...» (και γι' αυτό) «... κάλεσα τουρίστες να δουν την αποτελεσματικότητα της πολιτικής μας...». Ο κ. Παπανδρέου εξέλαβε τη θετική ανταπόκριση στη σκέψη της ευρωζώνης να αντιμετωπίσει τους κερδοσκόπους ως «καθαρή υποστήριξη της προσπάθειάς μας στην οικονομία... πόσο μάλλον από τις ΗΠΑ που έχουν τη βούληση συνεργασίας με Ευρωπαίους για την αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας. Η αναγνώριση ηγετών για τα ελληνικά μέτρα δείχνει ότι πιάνουν τόπο οι θυσίες των Ελλήνων».
Τα εθνικά
Ο κ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε τον κ. Ομπάμα ότι θα ανοίξει καινούργια σελίδα συνεργασίας στα ελληνοτουρκικά θέματα και δεσμεύτηκε να λύσει το θέμα της υφαλοκρηπίδας. «Μίλησα στον κ. Ομπάμα για την Τουρκία και την επικείμενη επίσκεψη στην Αθήνα του κ. Ερντογάν, αλλά και για τη βούλησή μου να αναζωογονηθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και να υπάρξει λύση στο θέμα της υφαλοκρηπίδας. Σ' αυτά έχουμε την υποστήριξη των ΗΠΑ». Αναφορά έγινε και στο Κυπριακό για την επίλυσή του.
Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, δεν έγινε ειδική αναφορά στο θέμα των Σκοπίων, το οποίο συμπεριλήφθηκε στη γενικότερη συζήτηση για την Ατζέντα 2014.
Σύμφωνα πάντα με την ελληνική πλευρά, ο πρόεδρος Ομπάμα ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη συνεισφορά της στο Αφγανιστάν και, λαμβάνοντας υπόψη και τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, δεν έχει αντίρρηση να αναλάβει η ελληνική δύναμη το αεροδρόμιο της Καμπούλ και την εκπαίδευση Αφγανών πιλότων επιτόπου.
Η βίζα
Το μοναδικό χειροπιαστό αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν το διαδικαστικό θέμα της κατάργησης της αμερικανικής βίζας για τους Ελληνες πολίτες.
Το «δώρο» αυτό έγινε, αφού λύθηκε και το θέμα των επιπλέον μέτρων που απαιτούσε η αμερικανική πλευρά από την ελληνική κυβέρνηση. Κατ' αυτό τον τρόπο η Ελλάδα γίνεται η «πρωτοπόρος» στις χώρες-μέλη της ευρωζώνης για επιπλέον αυστηρούς όρους στις συμφωνίες Ε.Ε. - ΗΠΑ στον τομέα της συνεργασίας και ανταλλαγής προσωπικών δεδομένων για την απελευθέρωση της βίζας.
Σύμφωνα με την παράλληλη επίσημη ανακοίνωση της υπουργού Εσωτερικών των ΗΠΑ κ. Ναπολιτάνο, ενισχύεται η ανταλλαγή πληροφοριών για τους ταξιδιώτες και το αυστηρό σκρίνινγκ.
Κατά τον κ. Παπανδρέου, «το δώρο» της βίζας αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης Ομπάμα προς την κυβέρνηση Παπανδρέου. *
πηγή: etenet.gr
P.S: Το θέμα προτάθηκε από έναν internet&marketing specialist του Γλεντιού, τον Jonas!
fovero epitevgma kata ti gnomi mu, mesa sta tosa provlimata pu adimetopizume!!
ΑπάντησηΔιαγραφήjonas kazlauskas
ΑπάντησηΔιαγραφή