Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Μια απίστευτη εγκυμοσύνη



Η απέραντη ικανότητα επιβίωσης του σπέρματος.

LAUREN COX FEB 3 2010.

Γρίφος και μυστήριο αλλά και η απέραντη ικανότητα του σπέρματος να γονιμοποιήσει μέσα από το στομάχι.

Η μοναδική στα χρονικά αυτή ιστορία έγινε το 1988, όταν ένα κορίτσι 15 ετών από το Λεσόθο της Αφρικής πήγε στους τοπικούς γιατρούς με συμπτώματα τοκετού, στην εξέταση όμως διαπίστωσαν ατρησία του κόλπου, μια συγγενή ανωμαλία, που ονομάζεται αγενεσία του MULLER. Το κορίτσι δεν είχε μέχρι τότε συνειδητοποιήσει την εγκυμοσύνη της, αφού ποτέ δεν είχε κάνει σεξ από τον κόλπο λόγω του προβλήματός της.

Τελικά, οι γιατροί με καισαρική τομή ξεγέννησαν ένα υγιέστατο αγοράκι, ψάχνοντας όμως το ιστορικό της λόγω του παράδοξου τρόπου σύλληψης, ανακάλυψαν πως το κορίτσι είχε νοσηλευτεί στο τοπικό νοσοκομείο 280 μέρες πριν, για μια μαχαιριά που είχε δεχθεί στο στομάχι σε έναν καβγά των δύο εραστών που είχε εκείνη την εποχή. Οι γιατροί την αντιμετώπισαν τότε με συρραφή της τρώσης και πλύσεις στομάχου, όπως γίνεται κλασικά στις διατρήσεις ή τους τραυματισμούς της περιοχής.

Από το ιστορικό επίσης ανακάλυψαν πως το κορίτσι, μια μέρα πριν από το ατύχημα με το μαχαίρι, είχε κάνει στοματικό σεξ με τον φίλο της. Οι γιατροί τότε υπέθεσαν πως η μόνη οδός σύλληψης ήταν η οπή του στομάχου και η διαφυγή του σπερματικού υγρού στην κοιλιά με κατάληξη των γαμετών στα αναπαραγωγικά όργανα της γυναίκας και τη σύλληψη εξωπεριτοναϊκά, όπως συμβαίνει μερικές φορές.

Το παράδοξο και εντυπωσιακό είναι πως το σπέρμα επέζησε καταρχήν στα τοξικά και όξινα υγρά του στομάχου, που είναι αντίθετο με όσα η φύση έχει προβλέψει, αφού το σπερματικό υγρό είναι κυρίως αλκαλικό επί τούτω και όχι όξινο, για να προστατεύει τους γαμέτες του, αλλά και ταξίδεψε μέσα στη περιτοναϊκή κοιλότητα για μέρες και παρά ταύτα παρέμεινε γόνιμο, ενώ οι γνώσεις που έχουμε στηρίζουν κυρίως το πόσο ευαίσθητο και δύσκολο είναι για το σπέρμα να μείνει γόνιμο σε συνθήκες που δεν μοιάζουν με τον κόλπο τη μήτρας και το περιβάλλον της αναπαραγωγής.

Τώρα, όσο σκέφτομαι πως χιλιάδες ζευγάρια, για να συλλάβουν, κάνουν αγώνες, για να βοηθήσουν το σπέρμα να τρέξει κοντά στα ωάρια της γυναίκας είτε με σπερματεγχύσεις είτε με εξωσωματική, ξοδεύοντας χρόνο, χρήμα και επιστημονική υποστήριξη, ενώ μια φτωχή Αφρικανή στη μέση του πουθενά και κάτω από τέτοιες συνθήκες συλλαμβάνει, αναλογίζομαι για τη δύναμη της φύσης και της τύχης που αναλαμβάνει τον ρόλο που η επιστήμη δεν μπορεί να παίξει, μέσα στις πιο ιδανικές συνθήκες που ζούμε στον δυτικό κόσμο.

πηγή: zougla.gr

3 σχόλια: