Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

Η Ελλάδα στο… πιάτο των κερδοσκόπων !

Σε αποκάλυψη μυστικής συνάντησης κερδοσκόπων στην Αθήνα, που αποσκοπούσε στο τελειωτικό χτύπημα της ελληνικής οικονομίας, προχώρησαν με δημοσίευμά τους οι Financial Times. Η συνάντηση, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα των Financial Times, διοργανώθηκε από την Goldman Sachs, στις 28 Ιανουαρίου, στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια. Στο δείπνο κλήθηκαν δέκα πελάτες του τραπεζικού ιδρύματος και θέμα συζήτησης αποτέλεσε το σημαντικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας και τις ευκαιρίες που αποφέρει για εκμετάλλευση.

Στο δείπνο παραβρέθηκαν και δύο αναλυτές του αμερικανικού hedge fund Paulson & Co, που έχει επισημανθεί σε δημοσιεύματα του διεθνούς οικονομικού Τύπου πως επιχειρεί να κερδοσκοπήσει ενάντια στη χώρα μας δια των περιβόητων credit default swaps-CDS (συμβόλαια αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου έναντι χρεοκοπίας).

Εκτιμώντας πως οι αγορές θα στρέφονταν στα CDS, προκειμένου να προστατευτούν από τους κινδύνους του δημοσιονομικούς χρέους της Ελλάδας, σύμφωνα με τους Financial Times, από το 2009 στράφηκαν στην αγορά σημαντικών ποσοτήτων ελληνικών CDS, εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση στην Ελλάδα.

Τα CDS, με στόχο τη διάχυση του πιστωτικού κινδύνου, επινοήθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του ’90, παρέχοντας τη δυνατότητα κέδρους δια της αγοράς και πώλησης σε τρίτους αυτού του είδους των παραγώγων, που ο επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ έχει χαρακτηρίσει ως «χρηματοοικονομικά όπλα μαζικής καταστροφής».

Έως το 2008, το κόστος των ελληνικών CDS ήταν πολύ χαμηλό, καθώς πολλοί λίγοι έβλεπαν στην αγορά το ενδεχόμενο κρατικής χρεοκοπίας. «Τα hedge funds στοιχημάτιζαν ότι αν η δημοσιονομική κατάσταση της ελληνικής κυβέρνησης χειροτέρευε, τότε οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων αξίας περί τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια θα έτρεχαν απεγνωσμένα για προστασία ή ειδάλλως θα κοίταζαν να τα πουλήσουν».

πηγή: cosmo.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου