Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Διέξοδος μετά από πυρετώδεις διεργασίες

Oρατή διέξοδο από το κλίμα αβεβαιότητας και πολιτικών αντιπαραθέσεων των τελευταίων ημερών, δίνει η συμφωνία Σαρκοζί – Μέρκελ, στο θέμα της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, εάν αυτή χρειαστεί. Το μιάμισης σελίδας κείμενο που προέκυψε από τη συμφωνία Γαλλίας και Γερμανίας, προβλέπει "ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο το οποίο θα αποτελείται από διμερή συντονισμένα δάνεια στα οποία τα κράτη-μέλη θα οδηγηθούν να συνεισφέρουν και ένα συμπλήρωμα από δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου", κατατέθηκε στον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και ακολούθως εγκρίθηκε από τους ευρωπαίους ηγέτες.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στη γαλλική προεδρία: "Κατέληξε σε μία συμφωνία για ένα κείμενο μιάμιση σελίδας που περιγράφει επακριβώς τους όρους με τους οποίους οι χώρες της ζώνης του ευρώ μπορεί να οδηγηθούν να επέμβουν. Εναπόκειται στη συνέχεια στον πρόεδρο Βαν Ρόμπεϊ να προσδιορίσει κατ΄ αρχήν κατά πόσον αυτό το κείμενο είναι κατάλληλο και, εάν ναι, εναπόκειται στον ίδιον να επιλέξει τη στιγμή κατά την οποία θα διανείμει το κείμενο στα άλλα μέλη της Ευρωζώνης ώστε να μπορέσουν να το μελετήσουν".

Επίσης πηγές προσκείμενες στη γερμανική κυβέρνηση, επιβεβαίωσαν τη συμφωνία η οποία θα περιλαμβάνει μία "ουσιαστική συμμετοχή του ΔΝΤ" και όπου οι πιθανότητες κυρώσεων είναι "προβλέψιμες", για να συμπληρώσει ότι "αναμένουμε πως το κείμενο θα υποβληθεί στο Eurogroup", προσδοκώντας την επικύρωση της συμφωνίας. Αυτό συνέβη αργότερα χωρίς να υπάρξουν παρεμβάσεις και αλλαγές στο κείμενο, που ενέκριναν τελικά οι ευρωπαίοι ηγέτες.

Aναμένεται να γίνουν γνωστά τα βασικά σημεία του κειμένου, όπως η διαδικασίες που προβλέπει και ο ακριβής ρόλος του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, το ΔΝΤ έχει καταρχήν συμφωνήσει να έχει έτοιμο προς διάθεση ποσό μέχρι 20 δισεκατομμύρια ευρώ για τη δανειοδότηση της Ελλάδας με ευνοϊκό επιτόκιο που θα κυμαίνεται γύρω στο 2,5%. Επιπλέον δεν θέτει οποιοδήποτε όρο, ούτε πρόκειται να ζητήσει την επιβολή νέων μέτρων, καθόσον θεωρεί ως επαρκή τα μέτρα λιτότητας που εξήγγειλε η ελληνική κυβέρνηση και τα οποία περιλαμβάνονται στο σχέδιο σταθερότητας και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

"Υπήρξε συμφωνία. Δώσαμε το σήμα που έπρεπε να δοθεί. Είναι ένα δείγμα αλληλεγγύης " δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, Ζοζέ Σόκρατες στο διάλειμμα της συνεδρίασης των 16 ηγετών της ευρωζώνης.

Ο κ. Σόκρατες ανέφερε επίσης ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρόκειται να εμπλακεί και πρόσθεσε ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν για την σύσταση ενός εφεδρικού μηχανισμού που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο όταν χρειαστεί.

Οι πρώτες αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς ήταν θετικές, επισημαίνοντας τον κατά βάση ευρωπαϊκό χαρακτήρα της πρότασης, με συμμετοχή και του ΔΝΤ. Την ικανοποίηση της κυβέρνησης εξέφρασε ο Γιώργος Πεταλωτής, λέγοντας ότι: "Είναι θετικό ότι υπάρχει σχέδιο απόφασης που θεωρούμε ότι μας καλύπτει πλήρως. Η απόφαση θα προβλέπει την δημιουργία μηχανισμού κατά βάση ευρωπαϊκού, με συμμετοχή του ΔΝΤ". "Θα στείλει μήνυμα σταθερότητας στις αγορές και θα έχει θετικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία" τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πάντως η εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν - Κλοντ Τρισέ, τονίζοντας ότι οι χώρες της ευρωζώνης απεκδύονται των ευθυνών τους.

Αντιδράσεις

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του τονίζει ότι: "Δεν πρέπει να αποπροσανατολιστούν η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα από τη συμφωνία που επήλθε στην ΕΕ και για την οποία πανηγυρίζουν η κυβέρνηση και η ΝΔ. Δεν αφορά το λαϊκό συμφέρον. Κρύβει πίσω της νέα βάρβαρα μέτρα για το λαό, κερδισμένοι και πάλι θα είναι οι τραπεζίτες και γενικά η πλουτοκρατία. Καμία συναίνεση στη λαίλαπα, λαϊκή συσπείρωση και δράση, πόλεμος στον πόλεμο των μονοπωλίων και των κυβερνήσεών τους".

Mε ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ αναφέρει πως: "Δε χωράει αμφιβολία ότι το "σήμερα", μετά την απόφαση των Βρυξελλών, είναι καλύτερο από το πρόσφατο χθες. Αυτό όμως δε σημαίνει κατά καμία έννοια ότι εξασφαλίζει το "αύριο". Η πολιτική της συναντίληψης των βασικών αναγκών του Έθνους και η από κοινού προσπάθεια, στο ποσοστό που αναλογεί στον καθένα, κτίζει τη νέα προσωπικότητα της Ελλάδας στο εξωτερικό. Ο ΛΑ.Ο.Σ αισθάνεται ικανοποιημένος που η πολιτική του προσδιόρισε την εξέλιξη της εικόνας αυτής".

Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του αναφέρει: "Η συμφωνία στη διαμόρφωση ενός μεικτού σχήματος "βοήθειας" προς την Ελλάδα, με τη συμμετοχή του ΔΝΤ και χωρών της Ε.Ε., σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί έναν μηχανισμό αλληλεγγύης, ένα βήμα ουσιαστικής αλλαγής στο σημερινό ευρωπαϊκό νομισματικό πλαίσιο. Ιδιαίτερα η πρόβλεψη για τη συμμετοχή του ΔΝΤ αποτελεί τη μεγαλύτερη ομολογία αδυναμίας της σημερινής Ε.Ε., αλλά και προϊδεάζει για ακόμη πιο σκληρά μέτρα για τους εργαζόμενους και τους οικονομικά αδύνατους. Φαίνεται πως με τη σημερινή συμφωνία ενισχύεται η νεοφιλελεύθερη λογική του Συμφώνου Σταθερότητας.

Η Ε.Ε. αδυνατεί να διαμορφώσει μια πολιτική εξόδου από την κρίση που δημιούργησε το ίδιο το νεοφιλελεύθερο πλαίσιο λειτουργίας της. Μπαίνει έτσι σε μια βαθιά και παρατεταμένη πορεία αστάθειας και κρίσης της συνοχής της.

Είναι καθήκον της ευρωπαϊκής Αριστεράς, μέσα στο σημερινό ρευστό σκηνικό της βαθιάς οικονομικής κρίσης να συμβάλει, μαζί με τους αγώνες των ευρωπαίων εργαζομένων, στη διεκδίκηση ουσιαστικών αλλαγών στην Ευρώπη προς όφελος των λαών, οι οποίοι βιώνουν με δραματικό τρόπο τις επιπτώσεις της κρίσης.

Είναι μεγάλες οι ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης, που με τους άστοχους χειρισμούς της "νομιμοποίησε" τη λύση του ΔΝΤ, αποδυναμώνοντας την αναζήτηση άλλων λύσεων, ενώ την ίδια στιγμή, με τα πιο σκληρά και αντικοινωνικά μέτρα των τελευταίων δεκαετιών οδηγεί την πλειοψηφία της κοινωνίας στην εξαθλίωση και την οικονομία σε βαθιά ύφεση".

πηγή: ert.gr


1 σχόλιο: