Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Τι αλλάζει μετά την κατάργηση της βίζας

Επειτα από χρόνια προσπαθειών η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε αυτή την εβδομάδα να καταργήσει την έκδοση βίζας για τους έλληνες πολίτες που επισκέπτονται τις ΗΠΑ. Ο Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε τη σχετική απόφαση κατά την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου στην Ουάσιγκτον. Τι θα αλλάξει όμως για όσους ταξιδεύουν στις ΗΠΑ; «Το Βήμα» προσπαθεί να σας κατατοπίσει απαντώντας στα ακόλουθα βασικά ερωτήματα:

1. Από πότε θα ξεκινήσει η εφαρμογή του νέου συστήματος;

Η υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Τζάνετ Ναπολιτάνο δήλωσε την περασμένη Τετάρτη ότι αυτό αναμένεται να γίνει εντός περίπου 30 ημερών από την υπογραφή της σχετικής απόφασης από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Λογικά τοποθετείται λίγο μετά το Πάσχα.

2. Τι ακριβώς αλλάζει;

Το Πρόγραμμα Κατάργησης της Βίζας επιτρέπει σε Ελληνες να ταξιδεύουν στις ΗΠΑ για τουρισμό ή για κάποιους επιχειρηματικούς λόγους (π.χ., για να συμμετάσχουν σε ένα συνέδριο, όχι όμως για να κερδίσουν χρήματα) και να παραμένουν εκεί για χρονικό διάστημα 90 ημερών χωρίς βίζα. Αυτό που μετράει δεν είναι η ταυτότητα κάποιου αλλά ο σκοπός της επίσκεψής του στις ΗΠΑ.

3. Ποιοι δεν καλύπτονται από το νέο σύστημα;

Η χορήγηση βίζας με το παλιό σύστημα θα εξακολουθήσει να είναι απαραίτητη για όσους Ελληνες σκοπεύουν να παραμείνουν στις ΗΠΑ για περισσότερες από 90 ημέρες ή να συμμετάσχουν σε διάφορα προγράμματα σπουδών και μορφωτικών ανταλλαγών. Βίζα θα χρειάζονται και όσοι σκοπεύουν να εργαστούν προσωρινά, καθώς και οι δημοσιογράφοι που βρίσκονται σε επαγγελματική αποστολή. Για ειδικότερες κατηγορίες οι ενδιαφερόμενοι θα είναι καλό να αναζητήσουν πληροφορίες στην ιστοσελίδα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα (http: //athens. usembassy. gov).

4. Ποιος πρέπει να έχει ηλεκτρονική έγκριση ΕSΤΑ;

Ολοι όσοι ταξιδεύουν, είτε αεροπορικώς είτε διά θαλάσσης, στις ΗΠΑ στο πλαίσιο του VWΡ. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και βρέφη που δεν πληρώνουν εισιτήριο υποχρεούνται να έχουν σχετική έγκριση αν δεν είναι κάτοχοι βίζας. Μία αίτηση μπορεί άλλωστε να υποβληθεί από τρίτο άτομο για λογαριασμό ενός ταξιδιώτη.

5. Για πόσο διάστημα ισχύει η έγκριση;

Ισχύει για δύο χρόνια από την ημερομηνία έναρξής της ή ώσπου να λήξει το διαβατήριό σας, όποιο συμβεί πρώτα. Αν το διαβατήριο λήξει, θα πρέπει να γίνει νέα αίτηση με το νέο διαβατήριο.

6. Χρειάζεται να καταβάλει κάποιος αντίτιμο για την έγκριση του ταξιδιού;

Οχι, προς το παρόν τουλάχιστον. Ωστόσο, στο μέλλον αναμένεται να υπάρξει μια επιβάρυνση. Συνιστάται επίσης στους ταξιδιώτες να αποφεύγουν διάφορες ιστοσελίδες οι οποίες τους χρεώνουν προκειμένου να υποβάλλουν αιτήσεις για λογαριασμό τους.

7. Τι θα γίνει αν κάποιος φθάσει στις ΗΠΑ και εμφανιστεί πρόβλημα στο αεροδρόμιο;

Επειδή το νέο σύστημα λειτουργεί πλήρως ηλεκτρονικά, ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι όταν φθάσετε στις ΗΠΑ δεν θα αναγνωρίζεται η έγκριση του ταξιδιού σας. Μην πανικοβληθείτε. Προσπαθήστε να ελέγξετε και πάλι την αίτησή σας σε κάποιον υπολογιστή και συνεργαστείτε με τις αρμόδιες αρχές.

8. Τι γίνεται αν η αίτηση για βίζα έχει απορριφθεί στο παρελθόν;

Σε όσους ταξιδιώτες των οποίων η αίτηση απορρίφθηκε ή για διάφορους λόγους δεν τους επετράπη η είσοδος στις ΗΠΑ ή υποχρεώθηκαν να αναχωρήσουν από τις ΗΠΑ κατά πάσα πιθανότητα δεν θα χορηγείται έγκριση ΕSΤΑ.

Τι πρέπει να έχουν μαζί τους όσοι ταξιδεύουν στις ΗΠΑ χωρίς βίζα;

Τρία πράγματα απαραιτήτως:

1) Βιομετρικό διαβατήριο με ενσωματωμένο
τσιπ που θα περιλαμβάνει πληροφορίες από τη σελίδα δεδομένων που η ελληνική κυβέρνηση εκδίδει από τις 26 Αυγούστου 2006 και έχει το σύμβολο του μικροτσίπ στο εξώφυλλο.Σημειώνεται ότι οι έλληνες πολίτες που διαθέτουν διαβατήρια τα οποία εκδόθηκαν πριν από τις 26 Αυγούστου 2006 πρέπει να υποβάλουν αίτηση για βίζα με τον παλιό τρόπο ή να αποκτούν καινούργιο διαβατήριο για να επωφεληθούν από τη νέα διάταξη.

2) Εγκυρο εισιτήριο μετ΄ επιστροφής ή προώθησης
σε άλλον προορισμό που θα έχει εκδοθεί από αεροπορική εταιρεία που συμμετέχει στο Πρόγραμμα Κατάργησης Βίζας.

3) Ηλεκτρονική
έγκριση ή άδεια με τίτλο «ΕSΤΑ»,το οποίο είναι το ακρωνύμιο για το Ηλεκτρονικό Σύστημα για την Εγκριση Ταξιδίου.Πρόκειται για ένα ηλεκτρονικό έντυπο το οποίο όσοι επιθυμούν να επισκεφθούν τις ΗΠΑ θα πρέπει να συμπληρώνουν,μόνο ηλεκτρονικά, στην ακόλουθη διεύθυνση: https://esta.cbp.dhs.gov.Το συγκεκριμένο έντυπο είναι παρόμοιο με αυτό που συμπληρώνουν οι ταξιδιώτες προτού προσγειωθεί το αεροπλάνο στις ΗΠΑ.

1 σχόλιο:

  1. ο κύριος στη φωτογραφία ταλαιπωρείται γιατί ταξίδεψε πριν τη συμφωνία !

    ΑπάντησηΔιαγραφή