Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Ένα παιδί δίνει οδηγίες στους πιλότους !



Η Υπηρεσία Αεροπορίας των ΗΠΑ ερευνά ένα περιστατικό κατά το οποίο ο ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας στο αεροδρόμιο «Τζων Κέννεντυ» της Νέας Υόρκης άφησε τον μικρό του γιο να επικοινωνήσει με αεροπλάνα και να τους δώσει οδηγίες.

Η επικοινωνία μεταξύ του πύργου ελέγχου και των πιλότων καταγράφηκε στην ιστοσελίδα liveatc. net. Εκεί ακούγεται ένα παιδί να λέει: «Jet Βlue 171, έχετε άδεια για απογείωση». Κατόπιν ακούγεται η φωνή ενός άνδρα (πιθανώς του πατέρα του) να λέει: «Αυτά παθαίνουμε, όταν τα παιδιά δεν έχουν σχολείο». Τότε ο πιλότος ακούγεται να γελά και απαντά: «Μακάρι να μπορούσα κι εγώ να φέρω τα παιδιά μου στη δουλειά». Ο ίδιος πιλότος λίγο αργότερα λέει στον ελεγκτή ότι το παιδί έκανε «καταπληκτική δουλειά». Από τις συνομιλίες που καταγράφηκαν στις 17 Φεβρουαρίου, αποδεικνύεται ότι το παιδί συνομίλησε επίσης με τον πιλότο μιας πτήσης της εταιρείας Αir Μexico.

Οι ελεγκτές

«Αναμένοντας το αποτέλεσμα της έρευνάς μας, οι εργαζόμενοι που εμπλέκονται στο περιστατικό δεν ελέγχουν την εναέρια κυκλοφορία», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Υπηρεσίας Αεροπορίας. «Τέτοιου είδους συμπεριφορά δεν είναι αποδεκτή και δεν επιδεικνύει το είδος του επαγγελματισμού που περιμένουμε από τους εργαζομένους σε εμάς». Μαζί με τον πατέρα ελέγχεται και ο δεύτερος ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας που βρισκόταν στον πύργο ελέγχου εκείνη τη στιγμή, επειδή «δεν έπρεπε να επιτρέψει στο παιδί να μιλήσει με πιλότους». Πάντως, ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας όπου αναρτήθηκε η συνομιλία, Ντέιβ Πάσκο δήλωσε ότι θεωρεί το περιστατικό «γελοίο» και ότι «έλαβε πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις απ΄ ό,τι έπρεπε». Πρόσθεσε δε ότι «κανείς δεν μπορεί να θεωρήσει ότι το να πάρει ένας πατέρας το παιδί του στη δουλειά είναι κατακριτέο. Και όταν ακούς οποιαδήποτε από αυτές τις συνομιλίες, όλα δείχνουν πως η κατάσταση στον πύργο ελέγχου ήταν υπό έλεγχο. Τίποτα δεν δείχνει ότι κάποιος ήταν πολύ απασχολημένος ή ότι η διαδικασία παρενοχλούσε τα αεροπλάνα. Το παιδί έδωσε το “Οκ” σε δύο αεροσκάφη υπό τον πλήρη έλεγχο του πατέρα του».

πηγή: tanea.gr


1 σχόλιο: