Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Ο πρώτος Αφροαμερικανός Άγιος




250 χρόνια από την ίδρυσή της πήρε στην Αμερική να εκλέξει τον πρώτο Αφροαμερικανό πρόεδρό της. Κάτι λιγότερο, δηλαδή... 124 χρόνια φαίνεται πως χρειάστηκε η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία των Ηνωμένων Πολιτειών για να εξετάσει την πιθανότητα να ανακηρύξει άγιο έναν κληρικό αφρικανικής καταγωγής, τον Ιερέα Αυγουστίνο Τόλτον.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα www.amen.gr , η τοπική Αρχιεπισκοπή του Σικάγο επιθυμεί την αγιοκατάταξη του Τόλτον, η οποία, όπως δήλωσε ο Καρδινάλιος Φραγκίσκος, «θα είναι ευλογία για το σύνολο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, κυρίως όμως για τους πιστούς του Σικάγο».

Σύμφωνα με την επίσημη βιογραφία του Αυγουστίνου Τόλτον, με τίτλο «Από σκλάβος.. ιερέας», ο πατέρας του, Πέτρος, γεννήθηκε από γονείς σκλάβους στην πόλη Μπρούς Κρικ της Μοντάνα και αφού παντρεύτηκε με τη μητέρα του, Μάρθα, απέκτησαν δύο γιους και μία κόρη.

Ο πατέρας του σκοτώθηκε στο εμφύλιο ενώ η μητέρα του, όταν ο Αυγουστίνος ήταν 9 ετών, δραπέτευσε μαζί με τα τρία παιδιά της και εγκαταστάθηκαν στην πόλη Κουίνσι, σε ένα καταφύγιο για πρώην σκλάβους. Εκεί στο Ναό του Αγίου Πέτρου ο μικρός Αυγουστίνος άρχισε να αισθάνεται την κλίση του προς την Ιεροσύνη.

Ωστόσο δεν βρήκε ανοιχτές τις πόρτες των εκκλησιαστικών σχολών στις ΗΠΑ και χρειάστηκε να περιμένει μερικά χρόνια μέχρι να γίνει δεκτός από το Ποντιφικό Κολλέγιο για τη διάδοση της Πίστης στην Ρώμη. Χειροτονήθηκε κληρικός στις 24 Απριλίου 1886, στην βασιλική του Αγίου Ιωάννη του Λατερανού, Καθέδρα του Επισκόπου της Ρώμης.

Τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου επέστρεψε στο Κουίνσι και τρία χρόνια αργότερα εγκαταστάθηκε στο Σικάγο όπου διακονούσε τους μαύρους ρωμαιοκαθολικούς της πόλης.

Στις 9 Ιουλίου του 1897, σε ηλικία μόλις 43 ετών, πέθανε από θερμοπληξία.

Σύμφωνα με στελέχη της Αρχιεπισκοπής ο φάκελος με τα στοιχεία της ζωής του Αυγουστίνου καθώς και το αίτημα αγιοκατατάξεως του θα σταλούν στην αρμόδια Επιτροπή του Βατικανού, ενώ θα διανεμηθούν στους πιστούς δίπτυχα με το πορτραίτο του υποψήφιου «αγίου» και μια προσευχή στη μνήμη του με σκοπό την ενίσχυση της υποστήριξης του αιτήματος αγιοκατάταξης του μακαριστού Αυγουστίνου.

πηγή: cosmo.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου