Όποιος πρόλαβε να αντιγράψει.. πρόλαβε! Εκτός κι αν επιστρέψει στις παραδοσιακές μεθόδους.. Κι αυτό γιατί, σε έναν από τους μεγαλύτερους «πονοκεφάλους» των επιτηρητών έρχεται να βάλει τέλος εξοπλισμός, μέσω του οποίου, θα εντοπίζονται και θα «αποκαλύπτονται» όσοι χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα ή άλλες συσκευές για να αντιγράψουν σε εξετάσεις, πολύ συνήθης πρακτική των νέων σήμερα.
Σύμφωνα με το BBC , ο σχετικός εξοπλισμός θα πωλείται στα σχολεία της Βρετανίας, προκειμένου οι εξεταστές να εντοπίζουν ποιοι μαθητές χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα ή άλλα, προηγμένα gadgets «στιγμιαίας μεταφοράς γνώσεων», για να αντιγράψουν.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως σε κάθε εξεταστικό κέντρο θα πρέπει να αναρτηθεί σχετική ανακοίνωση, που θα προειδοποιεί τους μαθητές, πως δεν επιτρέπεται κατά τη διάρκεια της εξέτασης, να φέρουν κινητά ή άλλον ηλεκτρονικό εξοπλισμό.
Μεταξύ άλλων, μεγάλες εταιρείες πώλησης «ανιχνευτών» κινητών, προσεγγίζουν σχολεία, υποσχόμενες τον εντοπισμό των αντιγραφέων, που είτε θα λαμβάνουν τις πληροφορίες από το κινητό, από όποιον είναι στην άλλη γραμμή είτε θα λαμβάνουν mail είτε θα χρησιμοποιούν το κινητό τους για να μπουν στο internet.
Μεταξύ των εταιρειών αυτών, είναι και η Mobysafe, που προωθεί αντίστοιχο ανιχνευτή κινητών τηλεφώνων.
Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, David Spurr, ανέφερε στο BBC, πως οι εξεταστές έρχονται αντιμέτωποι με κινητά τηλέφωνα και άλλες συσκευές επικοινωνίας, που τείνουν να μικραίνουν σε μέγεθος και κατ’ επέκταση είναι δύσκολο να τα εντοπίσει κανείς.
Από την άλλη μεριά, η επιλογή του να «μπλοκάρουν» το σήμα των κινητών δε φαίνεται ικανοποιητική, καθώς ο εξοπλισμός που μπορεί να το κάνει, ενδέχεται ταυτόχρονα να επηρεάζει κι άλλες ηλεκτρονικές συσκευές, ενώ ελέγχεται και η νομιμότητα άλλων μεθόδων «μπλοκαρίσματος» του σήματος, όπως η τοποθέτηση υλικών σε χώρους, που δεν επιτρέπουν στα τηλέφωνα να έχουν σήμα.
Στον αντίποδα, κατά μία άλλη προσέγγιση, δανικής έμπνευσης, καλό είναι να μην εμποδίζεται η χρήση της τεχνολογίας κατά τη διάρκεια της εξέτασης και να επιτρέπεται στους μαθητές η πρόσβαση στο internet.
Και δεν είναι μόνο τα κινητά τηλέφωνα, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αντιγραφή. Όλων των ειδών οι ηλεκτρονικές συσκευές, όπως music players, iPods και MP3/4 players, είναι δυνατόν να μεταφέρουν χρήσιμα δεδομένα και εικόνες.
Επιπλέον, υπάρχουν ακόμα πιο προηγμένες συσκευές, που μάλιστα πωλούνται στο internet ως «εξοπλισμός αντιγραφής», όπως πολύ μικρών διαστάσεων ασύρματα ακουστικά, που μπαίνουν στο αυτί χωρίς να φαίνονται.
Η βρετανική Επιτροπή Ofqual, στην έκθεσή της του 2009, για τις συνθήκες διεξαγωγής των εξετάσεων, ανέφερε πως ο πλέον συνήθης τρόπος αντιγραφής ήταν «η χωρίς προηγούμενη άδεια, μεταφορά υλικού στα εξεταστικά κέντρα».
Σε ποσοστό 3/4 των περιπτώσεων, οι απόπειρες αντιγραφής περιελάμβαναν τη χρήση κινητών τηλεφώνων και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών.
Ωστόσο, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ofqual, «κάθε είδος αντιγραφής είτε αυτή γίνεται μέσω κινητού τηλεφώνου είτε με την "απλή" συνεννόηση των εξεταζόμενων, προσβάλλει τα θεμέλια του εξεταστικού συστήματος», λόγος, για τον οποίον η Επιτροπή, κατέστησε σαφές πως σκοπός της είναι η πάταξη του φαινομένου σε όλες του τις μορφές.
oute n'antigrapsei pia den mporei kaneis!
ΑπάντησηΔιαγραφήεπιστροφή στις παραδοσιακές μεθόδους !
ΑπάντησηΔιαγραφήnomizw oti oi paradosiakes methodoi pote dn exeleipsan...
ΑπάντησηΔιαγραφή