«Επώδυνες αλλά αναγκαίες αλλαγές» για να ανακοπεί «η πορεία της χώρας προς τον γκρεμό», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός σε διάγγελμά του για την οικονομία. Τόνισε ότι στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα, θα συμπεριληφθεί αύξηση του φόρου στα καύσιμα, φορολογία των off shore εταιρειών, φορολόγηση των μερισμάτων των μετόχων με τον ίδιο τρόπο που φορολογείται το εισόδημα των πολιτών, ενώ θα δοθεί τέλος στα παραθυράκια φοροδιαφυγής.
Ακόμα, ανακοίνωσε ότι «παγώνουν» οι μισθοί και οι προσλήψεις, ενώ αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.
Αναλυτικά, είπε ότι «στο φορολογικό θα συμπεριληφθεί αύξηση του φόρου στα καύσιμα διότι χρειάζεται αύξηση των εσόδων από το 2010» και πρόσθεσε ότι για τη φετινή χρονιά δεν μπορούν να δοθούν αυξήσεις στους δημόσιους υπαλλήλους πέραν της μισθολογικής ωρίμανσης. «Η βιωσιμότητα και η δικαιοσύνη του ασφαλιστικού περνά και από την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης», τόνισε.
«Ξέρουμε ότι πολλά από αυτά τα μέτρα θα αποδώσουν αλλά θα αποδώσουν το 2011» είπε ο Γ. Παπανδρέου. «Οι έχοντες και κατέχοντες θα κληθούν να συμβάλλουν περισσότερο. Δεν είναι δίκαιο να σηκώνουν όλο και περισσότερο βάρος οι μισθωτοί και οι συνεπείς επαγγελματίες», υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στις αγροτικές κινητοποιήσεις, δήλωσε πως «δεν έχουμε περιθώρια ως λαός να αντέξουμε παρατεταμένα μπλόκα, απεργίες και στάσεις».
«Ζούμε σε μια κρίση χωρίς προηγούμενο για τα δεδομένα της μεταπολίτευσης» δήλωσε. «Η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο κερδοσκοπικού παιχνιδιού που έχει στόχο και το ευρώ» επανέλαβε και πρόσθεσε πως είναι «εθνικό χρέος να ακυρώσουμε τις προσπάθειες που γίνονται να σπρώξουν τη χώρα στο γκρεμό».
«Οι όροι δανεισμού γίνονται κάθε μέρα όλο και επαχθέστεροι. Απειλούν να πνίξουν την οικονομία... Η χώρα μας αντιμετωπίζεται σαν αδύναμος κρίκος της Ευρωζωνης» είπε και τόνισε πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα.
Αντιδρά η αντιπολίτευση στο διάγγελμα.
Συναίνεση για την οικονομική πολιτική
Διαδοχικές επαφές με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς είχε ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου, με στόχο την ευρύτερη συναίνεση για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Δεν στηρίζουμε αντιλαϊκά μέτρα, στο όνομα της κρίσης, τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα ενώ συναινετικός εμφανίστηκε ο Γ. Καρατζαφέρης. Συναίνεση σε αυτή την πολιτική η κυβέρνηση μπορεί να έχει μόνο από τη Δεξιά είπε ο Α. Τσίπρας ενώ ο Α. Σαμαράς ανακοίνωσε ότι δίνει στήριξη αλλά όχι λευκή επιταγή.
Παπαρήγα: Καμία συναίνεση σε αντιλαϊκά μέτρα
Μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, η κ. Παπαρήγα δήλωσε: «Για άλλη μία φορά επαναλάβαμε στον πρωθυπουργό αυτό που είπαμε και στη Βουλή, ότι δηλαδή δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε κανένα αντιλαϊκό και αντι- αγροτικό μέτρο στο όνομα της κρίσης και προς εξυπηρέτηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου και της συνακόλουθης κερδοσκοπίας». «Δε μας ξενίζουν οι πιέσεις των κερδοσκόπων... είχαμε επισημάνει και στο παρελθόν ότι όλα αυτά είναι λυκοφιλίες... όλες οι πιέσεις γίνονται για να παρθούν αντιλαϊκά μέτρα», πρόσθεσε.
Η γραμματέας του ΚΚΕ απάντησε αρνητικά στην ερώτηση αν ο πρωθυπουργός της είπε ότι υφίσταται κίνδυνος πτώχευσης της χώρας. Επισήμανε ότι γίνεται προσπάθεια ο ελληνικός λαός να μετατραπεί σε φοβισμένο λαό, ώστε να δεχθεί τα αντιλαϊκά μέτρα. «Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να συνειδητοποιήσει ο λαός ότι έχει δύναμη και με ψηλά το κεφάλι, με πείσμα, να οργανώσει άμεσα την αντεπίθεση», σημείωσε. Σχετικά με τη συζήτηση για συναίνεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, δήλωσε ότι συναίνεση υπάρχει, καθώς η ΝΔ είναι συναινετική προς την ουσία των μέτρων,ο κ. Καρατζαφέρης επίσης, καθώς λέει νυν υπέρ πάντων αντιλαϊκά μετρα και επίσης υπάρχουν και φωνές θεσμολαγνείας, ότι, δηλαδή, με την βελτίωση των θεσμών μπορεί να ξεπεραστεί η κρίση.
Συναινετικός ο Καρατζαφέρης
«Είναι μία περίοδος που επιβάλλεται να δείξουμε σύνεση και σοβαρότητα» δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης και πρόσθεσε ότι διανύουμε μία δύσκολη περίοδο κατά την οποία η Ευρώπη μας τιμωρεί. «Πιστεύω ότι εάν υπάρξει ρεαλισμός, έχουμε ελπίδα να στήσουμε σκηνικό αισιοδοξίας» σημείωσε προσθέτοντας ότι «ευθύνη έχουν εκείνοι που συμμετείχαν στο γκρέμισμα, εγώ συμμετέχω στο χτίσιμο».
Δήλωσε ότι ο Γ. Παπανδρέου έχει σχέδιο για την έξοδο από την κρίση. «Πρέπει να ακούσουμε με σοβαρότητα και όχι εμπάθεια όσα πει, ο πρωθυπουργός δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως εν δυνάμει εχθρός. Αν διαπιστωθεί ότι τα κίνητρα ή ο δρόμος που ακολουθεί είναι βλαπτικός, θα τον ελέγξουμε», είπε. Ο Γ. Καρατζαφέρης άσκησε κριτική στους αγρότες, λέγοντας ότι όποιες υπερβολές από κοινωνικές ομάδες αποδεικνύονται επιζήμιες για τον τόπο.
«Σ' αυτή τη φάση δεν πρέπει να αβαντάρουμε ακρότητες, κάποιες δε υπερβολές από κοινωνικές ομάδες μπορεί να βλάψουν περισσότερο από όσο έβλαψαν κάποιοι πολιτικοί» ,είπε ο κ. Καρατζαφέρης, ενώ επιτέθηκε στην κ. Παπαρήγα, υποστηρίζοντας ότι κανείς σοβαρός άνθρωπος στην Ελλάδα δεν περίμενε συναίνεση από την κ. Παπαρήγα. Σε ερώτηση το τι ειπώθηκε και γιατί προσκλήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ απάντησε λέγοντας «καλύτερα εδώ παρά στο κλαμπ 18».
Στήριξη δίνει ο Σαμαράς αλλά όχι λευκή επιταγή
«Προσφέρουμε αποφασιστική στήριξη σε ό,τι είναι ωφέλιμο για τον τόπο. Αλλά να ξέρει η κυβέρνηση, ότι η στήριξή μας δεν είναι «λευκή επιταγή», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς όχι εξερχόμενος του πρωθυπουργικού γραφείου αλλά λίγο αργότερα στα γραφεία της ΝΔ στην οδό Ρηγίλλης. «Εμείς θα κρίνουμε κάθε μέτρο, κατά περίπτωση και με κριτήριο το συμφέρον του τόπου. Και κάτι ακόμα: Ασφαλώς δεν πρόκειται να δεχθούμε πρακτικές κυβερνητικής αλαζονείας, εν ονόματι της κρίσης», πρόσθεσε.
Ακόμα, είπε ότι: «Οι δραματικές εξελίξεις στην Οικονομία δεν προέκυψαν ξαφνικά. Όταν η κρίση χτύπησε την πόρτα μας προεκλογικά, το ΠΑΣΟΚ, είτε δεν κατάλαβε, είτε δεν θέλησε να ακούσει και, πάντως, έταξε στους πάντες τα πάντα.
Τις εκλογές τις κέρδισε, αλλά δεν αντέδρασε έγκαιρα μετά τις εκλογές. Με αναβλητικότητα, δραματικές καθυστερήσεις και εσωτερική διγλωσσία δεν αντιμετωπίζεται μια τέτοια κρίση. Έτσι τα spreads εκτινάχθηκαν. Δηλαδή το κόστος δανεισμού αυξήθηκε, μετά την εκλογή. Η φυγή κεφαλαίων ξεκίνησε μετά τις εκλογές. Και η ασυγχώρητη απραξία της κυβέρνησης εμφανίστηκε μετά τις εκλογές. Τα σοβαρά μέτρα πρέπει να παρθούν τώρα. Πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα. Χωρίς ταλαντεύσεις και ενδοκυβερνητική διχογνωμία».
«Εμείς έχουμε δώσει ξεκάθαρο στίγμα. Και έχουμε προσφέρει συγκεκριμένο μίγμα μέτρων, που χρειάζεται η οικονομία. Θα στηρίξουμε ό,τι είναι απαραίτητο: Λέμε ΝΑΙ σε μέτρα, που περιορίζουν την κρατική σπατάλη, τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή. Αλλά λέμε ΟΧΙ, σε μέτρα, όπως η αύξηση των φόρων στα καύσιμα, ή η αύξηση του ΦΠΑ, που θα ματώσουν τους αδύναμους. Όπως λέμε ΟΧΙ και σε μέτρα που εντείνουν τη φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό.
Πάνω απ’ όλα, όμως, χρειάζονται και «ανάσες» ανάπτυξης, που συνεχώς προτείνω σε μια κυβέρνηση που δε θέλει να ακούσει. Χωρίς αυτές τις «ανάσες» ανάπτυξης, η ύφεση - προειδοποιώ - θα βαθύνει πολύ περισσότερο», κατέληξε.
Τσίπρας: Συναίνεση σε αυτή την πολιτική μόνο από τη Δεξιά
«Συναίνεση σε αυτή την πολιτική μπορεί να έχει η κυβέρνηση μόνο από δεξιά, από τη ΝΔ και τον ΛΑ.ΟΣ», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς θα είχαν νόημα αν γίνονταν πριν από την κατάθεση του προγράμματος σταθερότητας. «Ο μόνος λόγος που έγιναν αυτές οι συναντήσεις ήταν για να δραματοποιηθεί η ανακοίνωση σκληρών και αντιλαϊκών μέτρων», τόνισε.
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η χώρα μας να ακολουθήσει την πολιτική που υπαγορεύουν οι χρηματαγορές και οι κερδοσκόποι και πρόσθεσε ότι ζήτησε από τον πρωθυπουργό να μην επιμείνει στην πολιτική που έχει εξαγγείλει, γιατί πρόκειται για πρόγραμμα αποσταθεροποίησης και όχι σταθερότητας.
Αναφερόμενος στις θέσεις του πρωθυπουργού ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο κ. Παπανδρέου του έδωσε την εικόνα ότι κατανοεί τις θέσεις του, αλλά, πρόσθεσε, είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στο πρόγραμμα που έχει εξαγγείλει.
Όσον αφορά τις κινητοποιήσεις διαφόρων κλάδων εργαζομένων, ο κ. Τσίπρας είπε θα εκδηλωθούν το επόμενο διάστημα και επί της ουσίας θα πρόκειται να αντίρροπες κινήσεις προς τις εκβιαστικές πολιτικές που δέχονται και διαβεβαίωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρωτοστατήσει στην αντίσταση των εργαζομένων και την αφύπνιση της κοινωνίας.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός μίλησε στο συνέδριο του Economist. «Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο μιας πρωτοφανούς κερδοσκοπικής επίθεσης, και επιχειρείται ο στραγγαλισμός της οικονομίας της με εκτίναξη των spreads σε αδικαιολόγητα επίπεδα», τόνισε ενώ μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στους οίκους αξιολόγησης, στο ευρωομόλογο και το Πρόγραμμα Σταθερότητας.
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ανακοίνωσε ότι αύριο θα προτείνει προς το Συμβούλιο υπουργών οικονομίας της ΕΕ την έγκριση του προγράμματος σταθερότητας της Ελλάδας, ενώ επιφυλακτικός εμφανίζεται ο οίκος Fitch για το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου