Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Η ελληνική οικονομία με τα μάτια των… «άλλων»

Πολύς λόγος έχει γίνει το τελευταίο διάστημα για τη «συμβολή» του διεθνούς Τύπου στη διόγκωση ή μη του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας. Οι Financial Times έχουν εκτενώς αναφερθεί στα μεγάλα οικονομικά ζητήματα που ταλαιπωρούν την Ελλάδα, έχουν κατηγορηθεί για προσπάθεια αρνητικής επιρροής στους επενδυτές, ενώ σχεδόν όλα τα mainstream μέσα ενημέρωσης επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στις ελληνικές οικονομικές εξελίξεις και όχι άδικα.


Δεν είναι και μυστικό το ότι η ελληνική οικονομία οδεύει από το κακό στο χειρότερο. Δεν είναι επίσης μυστικό ότι η κυβέρνηση της χώρας προσπαθεί επί ματαίω να αλλάξει την αρνητική εικόνα της χώρας, με σπασμωδικές κινήσεις και μέτρα που μπορούν να αποβούν μοιραία για την κοινωνική συνοχή.

Αλλά δεν είναι και μυστικό πως ο ξένος Τύπος έχει βάλει στο επίκεντρο του παγκόσμιου οικονομικού ενδιαφέροντος την Ελλάδα, αγνοώντας, σκοπίμως ή μη (αυτό είναι άλλη υπόθεση) τις δημοσιονομικές καταστάσεις άλλων χωρών όπως η Ισπανία ή ακόμα και η Μεγάλη Βρετανία.

Μια πρόχειρη ανασκόπηση του ξένου τύπου την Τετάρτη αποκαλύπτει πως οι ευρωπαίοι πραγματικά έχουν ανάγκη την Ελλάδα, προκειμένου να υπενθυμίσουν πως η παγκόσμια οικονομική κρίση ζει και βασιλεύει.

Η σύνοδος των Βρυξελλών την Πέμπτη (11/2) θα επικεντρωθεί αποκλειστικά στη δημοσιονομική κρίση της Ελλάδας, και ο Γιώργος Παπανδρέου θα δώσει «πανευρωπαϊκή» συνέντευξη Τύπου, επιχειρώντας να αντιστρέψει το δυσμενές κλίμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα «έπαιξε» πρώτο θέμα σχεδόν σε όλα τα ΜΜΕ, από το βρετανικό BBC, μέχρι την κινεζική εφημερίδα China Daily.

Με αφορμή τη σημερινή 24ωρη πανελλαδική απεργία, το Βρετανικό BBC κάνει λόγο για κοινωνικές αναταραχές στην Αθήνα, με αιχμή το φορολογικό πακέτο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Δείτε εδώ ολόκληρο το άρθρο.

Το ενδιαφέρον όμως εστιάζεται στη στήλη της «άποψης των αναγνωστών» του που είναι τουλάχιστον διδακτικό, με τους περισσότερους Βρετανούς (και όχι μόνο) να προτείνουν την αποπομπή της Ελλάδας από την ΕΕ. «Ο πιο αδύναμος κρίκος πρέπει να φύγει, γιατί μετά θα ακολουθήσουμε κι εμείς», γράφει χαρακτηριστικά ο «Valkyrie Woody» από το Λονδίνο.

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN από τη μεριά του, γράφει «Η Ελλάδα παλεύει με το χρέος». Δεν είναι το άρθρο αυτό καθ’ αυτό που σοκάρει, είναι η λίστα των «Ερωτήσεων – Απαντήσεων» που δίνει στους αναγνώστες του site του, περιγράφοντας γλαφυρά την κατάσταση που επικρατεί, σχετικά με την οικονομία μας.

Το Reuters υποστηρίζει πως πρόκειται για την χειρότερη οικονομική κρίση που έχει περάσει ποτέ χώρα της Ευρώπης. «Η Ελλάδα πρέπει να βρει 53 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του 2010» γράφει το άρθρο, το οποίο προτρέπει εμμέσως τη βοήθεια της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προειδοποιώντας για μεγάλες κοινωνικές αναταραχές.

Πρώτο θέμα και η συνάντηση Παπανδρέου – Σαρκοζί την Τετάρτη (10/2) στην ισπανική El Pais, η οποία προέρχεται από μια χώρα που βρίσκεται «στην ουρά» για μετά την Πορτογαλία για να βιώσει την ίδια ευρωπαϊκή κατακραυγή που έχει υποστεί η χώρα μας. Το άρθρο κάνει λόγο για τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και τις ασφυκτικές πιέσεις από τους υπόλοιπους ευρωπαίους, ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την τύχη του ευρώ αν συνεχιστεί η δημοσιονομική καταστροφή της Ελλάδας.

«Πρωτοσέλιδο» και στο portal του Bloomberg η Ελλάδα, εκεί όπου αποκτά μια παραπάνω σημασία η είδηση – κυρίως για τους επενδυτές παγκοσμίως. Εγείρει σοβαρά ερωτηματικά για το κατά πόσο θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να «σώσει» την Ελλάδα από μια προδιαγεγραμμένη καταστροφή, υποστηρίζοντας πως η οποιαδήποτε παροχή βοήθειας στην Ελλάδα θα έχει βραχυπρόθεσμη ωφέλεια, ενώ μπορεί να σημάνει ντόμινο συνεπειών και στις υπόλοιπες χώρες.

πηγή: cosmo.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου